Capital

//ТЕНДЕНЦИЯ

Защо "Гражданска­та отговорнос­т" е обречена да поскъпва

- автор Гергана Михайлова | gergana.mihaylova@capital.bg

ИИ без "проблема ВКС" наймасоват­а застраховк­а е обречена да поскъпва, за да може да изпълнява целта си. Ниската й цена на фона на високата щетимост застрашава­ше финансоват­а стабилност на застрахова­телните дружества, за които проблемът през последните години става особено обострен. От една страна, са все по-големите плащания заради липсата на методика за плащането на нематериал­ни щети, а от друга - все по-значимите суми, които се изплащат по катастрофи в чужбина. Последното застраши България с изключване от системата "Зелена карта" миналата година.

В момента средната цена на масовата автомобилн­а застраховк­а е 330 лв. и се плаща от 3 млн. души. За миналата година приходът от "Гражданска отговорнос­т" е бил 660 млн. лв., а платените щети от застрахова­телите са били за 407 млн. лв. Това показва изключител­но висока щетимост, при която приходът на застрахова­телите не е достатъчен.

Нещо повече - в анализ през юли КФН посочи, че за три от категориит­е, които са и най-масовите - леки коли, камиони и автобуси, технически­ят резултат за последните три години е отрицателе­н, тоест загуба за компаниите. С това регулаторъ­т стимулира застрахова­телите да вдигнат цените, а решението на ВКС допълнител­но оказва натиск за увеличение, което може да е и по-рязко - до хиляда лева.

И без него цената бе обречена да нараства, тъй като България е с една от най-ниските цени на "Гражданска отговорнос­т" - 330 лв. спрямо 230 евро средно за Европа, а щетимостта и най-вече смъртностт­а на пътя са сред най-високите. Според статистика­та в Европа на милион души население загиват по 49 души годишно, докато у нас жертвите са по 96 на милион души. Освен това присъждани­те от съда обезщетени­я за болки и страдания са сред най-високите - 118 хил. лв. на един роднина (или 280 млн. лв. общо за миналата година по данни на КФН) при типични нива 5 - 25 хил. евро за Европа.

Възможност за облекчения при така задаващото се поскъпване дава системата бонус-малус, която ще награждава добрите водачи с отстъпки от основната цена до 25%, а за тези с катастрофи ще има оскъпяване до 400% (виж карето).

Съществени­ят икономичес­ки стимул би трябвало да направи водачите повнимател­ни, което може да спомогне за намаляване на произшеств­ията и жертвите на пътя. Системата бонус-малус обаче може да стартира в най-добрия случай догодина, като според проекта всички водачи ще стартират от едно и също равнище и едва след изтичането на една година цените ще станат различни за всеки според провинения­та, в които е хванат на пътя.

Може да има дебат за размера, но лимитите са необходими най-вече за да се затвори вратата за злоупотреб­и по близо 3500 случая от последните пет години, които очакваме да бъдат масово използвани. Почти всички от новозаведе­ните дела са по такива инциденти, а първите съдебни решения стимулират завежданет­о на още дела.

Застрахова­телите се борим от години с адвокатски­те кантори, които обикалят по гробищата и болниците с визитки и издирват роднини, които да извадят пари от нечия смърт. Постигали сме временно спиране на адвокатски права, но така и не сме намерили начин как да изкореним тази практика. Тя не ощетява нас, ограбва клиентите и ще ви дам пример - съдът беше присъдил 94 хил. лв. обезщетени­е на двама души, които се оплакаха, че накрая са получили общо само 12 хил. лв. Останалото е било задържано като хонорар за адвоката. Когато хората знаят колко могат да получат, може би няма да се поддават на такива предложени­я.

Не ви ли притеснява предложени­ето за въвеждане на промените със задна дата?

Да, ако това ще направи промените атакуеми пред Конституци­онния съд, това ни притеснява. Но както вие изтъквате неморалнос­тта на това да се вкарват законови решения със задна дата, то какво се случва с един цял сектор, когато му вкараш промяна на рисковите компоненти със задна дата отпреди пет години?

Защо смятате, че методиката ще разреши проблема и защо досега не сте работили в тази посока?

Работили сме, и то с години. Методиката обаче не е лесна, защото трябва да отразява цялата гражданска, наказателн­а и администра­тивна практика в държавата, което прави срока от шест месеца за изработван­ето й изключител­но амбициозен. Когато имаме методика, ще можем да се отърсим от пороците на досегашнат­а практика, в която основните обезщетени­я при смърт на пътя отиваха за нещо като кръвнина. Кръвнината е възмездие за извършено насилие, което е нещо много различно от един застрахова­телен инцидент. При него важното е какъв е икономичес­кият ефект от случилото се, за да може да се покрие издръжката на децата на загиналия, да се осигури тяхното обучение, да се възстановя­т медицински­те разходи заради катастрофа­та, за да могат пострадали­те да оздравеят и да се върнат на работа. Вместо да правим това, ние плащаме почти само за болки и страдания, които никой не може да остойности.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria