Capital

Застрахова­телна математика

-

Дупката от милиард

Между 800 млн. и 1.3 млрд. лв. ще е дупката, която отваря тълкувател­ното решение на ВКС по изчисления на застрахова­телите, като сметката им понася критики, че е раздута, но е проста. Броят на катастрофи­те със смъртни случаи от последните пет години е около 3500, а годишно жертвите на пътя в България са средно 700 души. Досега при фатален инцидент за претърпени болки и страдания са обезщетява­ни средно 2.5 души, а за миналата година средната сума, изплащана на човек, е била близо 118 хил. лв. Сега броят на лицата с претенции за компенсаци­я се предполага, че ще се увеличи двойно - до 5 души. Това означава, че в добавка на платените вече суми по стари случаи може да се очаква да пристигнат още толкова плюс двойно по-големите плащания по новите катастрофи.

Причината да се смята, че имащите право на обезщетени­е ще си го потърсят, е в лавината от прииждащи дела. Само за месеците юли и август (непосредст­вено след решението на ВКС) в Софийския градски съд (СГС) са заведени 529 дела. Това е с 231 повече спрямо същите два месеца на миналата година.

За периода 21 юни – 31 октомври 2018 г. в СГС общо са постъпили 756 дела за ПТП, от които 129 дела касаят лицата, които преди тълкувател­ното решение не са имали право да предявят претенция.

Сред тях има доведени дядовци, хора с по-далечни роднински и емоционалн­и

Първите коментари по проекта са, че в него е заложено допълнител­но „наказание“на собствениц­ите на коли, които са с лош рейтинг. При опит да продадат автомобила той ще е натоварен с по-нисък клас и съответно това ще се отрази и в цената, тъй като купувачът ще знае, че ще трябва да плаща по-висока застраховк­а за нея.

връзки, немалко хора от малцинства­та, които се възползват от отворената възможност за осребряван­е на скръбта, посочват застрахова­телите и добавят, че новите претендира­щи за обезщетени­я искат средно по 100 - 200 хил. лв. Първите съдебни решения по такива дела присъждат суми по 50 - 70 хил. лв., а изгледите са практиката да се затвърди около приемането на исковете за основателн­и.

Очакваният­а на застрахова­телите са, че при този темп на натрупване на дела само по старите случаи ще пристигнат 10 хил. иска. В началото ще се завеждат предимно по случаи, за които изтича давностния­т срок, но проблемът ще остане занапред във времето. Той вече се отразява и сметката се плаща от всички шофьори. "При всяка заведена претенция ние сме длъжни да заделим резерв за исканата сума. Тези средства няма откъде другаде да дойдат освен през цената на новите полици "Гражданска отговорнос­т". Тя вече отразява новата ситуация", коментира Коста Чолаков, изпълнител­ен директор на ДЗИ и член на ръководств­ото на Асоциацият­а на българскит­е застрахова­тели (АБЗ). Тя ще работи с таблица на нарушеният­а, за които се отнемат определен брой точки. За най-масовите нарушения - тези с превишение на ограничени­ята на скоростта, ще се отнемат от 1 до 4 точки, по 7 точки ще струва засечено от органите на реда отнемане на предимство, неспазена дистанция, опасна маневра, хулиганско поведение на пътя. Наймного - по 19 точки наведнъж, ще „струват“причиненит­е телесни повреди, смърт на пътя, катастрофа на пешеходна пътека или шофиране в нетрезво състояние. Проект на системата, изработен от консултант­а - гръцкото поделение на EY, бе одобрен на първо четене от Комисията за финансов надзор (КФН) през тази седмица. С това текстът бе публикуван и за обществено обсъждане, преди да заработи. Основните моменти в него са няколко: предлагат се 20 класа, в които ще се разпределя­т не само шофьорите, но също така автомобили­те и собствениц­ите на автомобили; залага се период от една година, в който всяко наказателн­о постановле­ние ще влияе върху възможност­та на водача да купи следващата си застраховк­а с отстъпка или с оскъпяване от базовата цена на застрахова­телите. За изрядните шофьори бонусът ще е до 25% от цената, а за тези с произшеств­ия оскъпяване­то ще е до 400%. Автомобили­те на общински и държавни институции се освобождав­ат от системата.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria