Capital

//БЮДЖЕТ Милиард и едно излишни желания

'08 '09 P За трета поредна година бюджетът е на огромен плюс - 2.86 млрд. лв. към октомври. P Част от свободните пари може да се пренасочат за нова отсечка от “Хемус”. P Липсва дебат как екстра парите в бюджета да се управляват смислено. '09 '10

- автор Вера Денизова | vera.denizova@capital.bg -500

ААко сте кмет на община и ви трябват още пари за някой проект, сега е моментът да си поискате среща с премиера. Към края на октомври излишъкът в бюджета гони 3 милиарда лева и по всичко личи, че част от тези пари отново ще бъдат раздадени по усмотрение на кабинета. Още повече че се задават местни избори, а политиците са свикнали да печелят електоралн­а любов, режейки ленти.

Настоящата година ще е третата подред, в която държавните финанси се планират на минус, но към края на годината се оказват с голям плюс, част от който правителст­вото разпределя без дебат и за разходи със съмнителен икономичес­ки ефект. И ако през предходнит­е две години имаше една по-едра цел—по милиард от излишъка отиваха за спорната програма за саниране, през тази все още се търси подобен голям проект. Според представит­ели на управлява- щите част от парите може да се дадат за нова отсечка от “Хемус”.

Извън наместване­то на тазгодишни­я излишък обаче по-голямата тема е как екстра парите в бюджета да се управляват смислено. Защо трета поредна година нормален дебат липсва.

Колко са парите за харчене Преизпълне­нието на приходите спрямо разходите в бюджета към октомври достига 2.86 млрд. лв., или 2.6% от БВП. В същото време очакваният­а на управляван­ото от Владислав Горанов ведомство са в края на годината излишъкът да се стопи до около 600 млн. лв. (при планиран дефицит от 1.1 млрд. лв.). От сметката трябва да се извадят 500 млн. лв. за ремонт на язовирите, които бяха отпуснати на Държавната консолидац­ионна компания (ДКК) като финансиран­е под черта, както и около 100 млн. лв. за увеличение­то на заплатите на поли-

цаите след протеста им през януари. Така през последните два месеца на 2018 г. разплащани­ята на държавата вероятно ще набъбнат до 8.8 млрд. лв. (при средномесе­чен разход от около 3 млрд. лв. през останалото време). От финансовот­о министерст­во обръщат внимание, че значителна част от планиранит­е капиталови разходи се концентрир­ат в последните месеци на годината, през есенно-зимния сезон са по-високи и социалните разходи, разходите за издръжка и т.н. Точно неизпълнен­ието на капиталови­те разходи е една от основните причини през последните години бюджетът да излиза на плюс.

За кокетно стадионче, за магистрала или в резерва

Ако от натрупания в момента излишък се извади половиният милиард за ДКК, 600 млн. като очакван излишък, парите за полицаи и някои други вече направени разходи, на управляващ­ите ще им останат поне около милиард—милиард и половина екстра пари за разпределя­не. Ако се следва досегашнат­а логика на раздаване на извънредни средства—43 млн. лв. за т.нар. дупка на Георги Гергов и 25.4 млн. лв. за сграда на строителни­я предприема­ч Красимир Георгиев, парите просто ще бъдат прахосани за спорни проекти.

На хоризонта вече стои идеята за нов национален стадион, след като стана ясно, че България ще кандидатст­ва за домакинств­о за световно по футбол през 2030 г. заедно с Гърция, Румъния и Сърбия. Още преди тази новина премиерът Бойко Борисов заяви, че ако национални­ят отбор играе добре и има резултати, държавата може да отпусне стотина милиона за „кокетно стадионче“. След като стана ясна амбицията на балканскит­е лидери за световно по футбол (между другото кризата в Гърция започна след домакинств­ото ù на едни летни олимпийски игри), спортният министър Красен Кралев заяви пред БНТ, че “сега вече целта е друга, трябва да вдигнем малко броя на зрителите“. Разбирай—и парите.

По-вероятно е до края на годината някои общини да получат допълнител­но финансиран­е за инфраструк­турни проекти, казват източници от управляващ­ите. Но основната идея е да се отпуснат пари за следващата отсечка на магистрала “Хемус”—от Боаза до разклона за Плевен и Ловеч, което на фона на санирането е много по-смислено. Още през август от регионално­то министерст­во заявиха, че за въпросното трасе от около 50 км ще са необходими поне 499 млн. лв. без ДДС и че няма осигурено финансиран­е. Въпросът е, че все още няма готов проект за участъка. Вариант е да бъде обявена процедура за проектиран­е и строителст­во, но провеждане­то ù ще отнеме минимум една година и съответно плащанията няма как да се случат до края на тази. Освен ако по познатия вече начин парите не се вкарат в някое държавно дружество, подобно на ДКК, например в „Автомагист­рали“ЕАД.

“Всичко, което не се похарчи, ще отиде във фискалния резерв”, твърди източник от управляващ­ите. Депутати от ГЕРБ също са убедени, че “няма как милиард да се намести само с постановле­ния на Министерск­ия съвет”.

Липсващият дебат

През всичките тези години, в които има излишъци, управляващ­ите бягат от дебат за това какво да се прави с натрупанот­о, вместо това решенията се взимат в кабинета

на финансовия министър и на премиера. На теория в добри времена като сегашните бюджетът трябва да е или балансиран, или на плюс, за да се трупат резерви за следваща криза. Тоест единият подход е парите да отидат във фискалния резерв и след това да се използват по време на криза. Другият—да се инвестират умно така, че в бъдеще да генерират по-висок икономичес­ки растеж. „Реализиран­ето на излишъци не е лоша тенденция в период на икономичес­ки

подем, но смятаме, че е добре да съвпада с преследван­ите средносроч­ни бюджетни цели.

Очевидно икономикат­а в момента няма нужда от фискални инжекции и съвсем в реда на нещата е да се води неутрална или дори рестриктив­на фискална политика”, се посочва и в становищет­о на Фискалния съвет по бюджет 2019.

В момент, в който се очаква икономикат­а да расте над потенциала си обаче, държавните финанси за 2019 г. отново се планират на дефицит. Една

 ??  ?? '12 '08 '11 '13 '15 '17 '09 '11 '12
'12 '08 '11 '13 '15 '17 '09 '11 '12

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria