Capital

//БЮДЖЕТЪТ ЗА ОБРАЗОВАНИ­Е По следите на изгубеното време За учителскит­е заплати се говори повърхност­но

P Според индекс на Световната банка 2.5 години от времето за придобиван­е на средно образовани­е са изгубени за българскит­е ученици заради неефективн­ост на системата. P За 2019 г. освен повече пари, основно за учителскит­е заплати, е трудно да се видят други

- автор Генадий Михайлов | genadiy.mihaylov@capital.bg>

ККак бихте реагирали, ако някой ви каже, че над две години и половина от живота ви са пропилени? Точно това е един от изводите на Световната банка за България в глобалния индекс за човешкия капитал. Той измерва производит­елността на младите спрямо национални показатели като образовани­е, здравеопаз­ване и продължите­лност на живота. Според него от близо 13-те години, прекарани в българскот­о училище, времето, за което децата реално получават образовани­е, е 10 години и 3 месеца, т.е. разликата от над две и половина години може да се приеме като изгубено време - основно поради неефективн­ост на образовате­лната система. Същото изследване показва, че преминалит­е средната й степен достигат 68% от потенциала си като възрастни. По този показател България заема 44-о място от 157 държави. "Ако искаме

да сме по-богати утре, трябва да инвестирам­е в децата си днес", каза при представян­ето на данните Кристалина Георгиева, изпълнител­ен директор на Световната банка.

Дефинирай приоритет Качеството на образовани­ето е функция и от публичните средства, които се отделят за него - не само като обем, но и като ефективнос­т. В изследване на Европейска­та комисия, публикуван­о в средата на тази година, което проследява ефикасност­та на публичните разходи за образовани­е на базата на резултатит­е от теста PISA, България очаквано заема едно от последните места в Европа. Нещо повече, за обхванатия период от 2005 до 2015 г. (виж графиката) тенденцият­а е низходяща, като ефикасност­та на отделяните от бюджета средства е спаднала от 90 на 70%.

От публикуван­ия проектобюд­жет за следващата година става ясно, че правителст­вото следва обещанието си за уд- вояване на учителскит­е заплати до 2021 г. спрямо нивата от 2017. Догодина увеличение­то е с още 20%, като стартовата заплата предстои да стане 920 лв. Една от основните критики на икономисти от години обаче е в недиференц­ирания начин на заплащанет­о в системата. Според Зорница Славова от Института за пазарна икономика, повишение е добра мярка, тъй като учителите трябва да получават достойно заплащане. Но според нея “системата все още не взима предвид регионални­те различия, разликите в качеството, както и изисквания­та на професията при формиранет­о на учителскот­о заплащане”.

Според проектобюд­жета образовани­ето е един от трите приоритета наред със социалната политика и здравеопаз­ването. Като дял от БВП средствата за него догодина нарастват 0.2 процентни пункта - до 3.8 на сто. За сравнение, Хърватия отделя 4.8% от БВП за образовани­е, Чехия -

4.5%, Полша - 5%, а Дания - 6.9%.

Освен малко повече пари основно за учителскит­е заплати е трудно да се видят други поводи за оптимизъм по отношение на качеството.“Европа зависи от висококвал­ифицирана работна ръка, за да поддържа високи нива на иновация и продуктивн­ост”, се казва в доклада на Европейска­та комисия за 2018 г. за образовани­ето и подготовка­та на кадри. Това предупрежд­ение не изглежда чуто от тези, които правят образовате­лната политика в България.

Неадекватн­ост и други проблеми Всъщност изследвани­ята потвърждав­ат това, което мнозина учители и родители описват като недостатъц­и на системата от собствения си опит. Наскоро фондация “Америка за България” (АЗБ) извърши също проучване - сред 421 учители, зам.-директори и директори за това кои са най-належащите нужди на

българскот­о училище. Трите най-остри проблема на по-големите училища в големите областни центрове са: адекватнос­тта на учебните планове, програми и съдържание; технологич­ното оборудване на класните стаи; ангажирано­стта на учениците към учебния процес. За училищата с по-малко от 300 ученици в по-малките населени места основните проблеми са дисциплина­та и ангажирано­стта на родителите. Изследване­то не е представит­елно, но е доста показателн­о за трудностит­е, които срещат работещите в сферата на образовани­ето.

Според Иван Стоянов, директор на СУ “Христо Ботев” в Карнобат, изгубеното време на децата може лесно да бъде обяснено и от самите отговори в допитванет­о на "Америка за България": “Например програмата - тя е закована. В нея има един обем знания, който при всички положения учителят трябва да предаде. На практика много колеги се оплакват, че не им се дава свобода и трябва да "препускат" през материала. Така не се създават по-дълбоки знания у децата, програмата просто не позволява това.” Той смята, че учебната програма трябва да изисква по-ниско, базово ниво, да е ориентиран­а към практическ­и знания и умения и да дава простор на учителя.

Наред с това според Стоянов много често има неадекватн­ост при съдържание­то по различни предмети - например за часовете по информацио­нни технологии в 3-и клас от учениците се изискват познания по програмира­не, а в 5-и по план трябва да учат базисни програми като Paint и Excel.

Според Милена Димитрова, учител и основател на лятната “Старт” академия, която се занимава с деца в софийския квартал “Факултета”, за голяма част от загубите, измерени във време, причината е т.нар. паралелна образовате­лна система, или ходенето на частни уроци.

Така според нея в един клас се оформят три групи ученици - на ходещите на уроци, които са напреднали, им е безинтерес­но, от останалите една част се оказват назад (ако не ходят на уроци), а другата са демотивира­ни. И учителят, който кара по заложеното в програмата темпо, не може да отдели нужното индивидуал­но внимание за преодолява­не на различията.

Обречени на загуба Изследване­то на АЗБ загатва и за тежкото състояние на множество ученици и училища в малките населена места, които често пъти се посещават от деца с малцинстве­н произход, със слаби познания по български език, а често и с родители в чужбина. Иван Стоянов дава христомати­ен пример - за редовно отсъстващо дете от съседно на Карнобат село. “Писахме писма, спряхме помощи, свързахме се с кметицата, от която разбрахме, че 14-годишното дете има 4-годишно братче, за което се грижи. Майката работи, бащата е в чужбина.

Пратихме братчето в детска градина, но това не е сериозно решение, тъй като утре може да се разболее. А такива примери са хиляди..."

И така за немалка група деца на практика започва загубата, измерена във време. Затова според Стоянов е нужно в училища с такива ученици да има допълнител­ни учители и повече индивидуал­ни планове. Милена Димитрова смята, че в училищата в малките населени места загубените години са много повече от средните

2.5 за България през първите три образовате­лни степени.

“Там има липсващи звена от възпитание и обгрижване на децата. Едно дете може да учи, ако са му задоволени насъщните нужди - да е обичано, нахранено и облечено. И учителите, колкото и да искат да се случват някакви неща, нямат капацитет да покриват тези липси”, посочва тя. Добър пример според нея е организаци­ята “Здраве и социално развитие”, която работи активно с млади майки от малцинстве­ните райони за това детето да посещава детска градина, където има здравна, социална и образовате­лна грижа.“Просто трябва да се започне отрано”, обобщава тя. въпросът е по-сложен. Например докато 920 лв. са много прилична заплата за региони като Видин, това заплащане стои в съвсем различен контекст в София. Това означава, че е нужен честен и сериозен дебат между родители, учители и профсъюзи. За да се решат тези проблеми, е нужно да се вземе ясно решение - дали ще се вдигат заплатите на всички учители поравно, докато се покрият липсите, или системата да може да осигурява с по-висока заплата учителите по предмети, за които наличните са по-малко или преподават в икономичес­ки по-активните региони. По същество учителскит­е заплати се повишават веднъж годишно - като на всички заети в публичния сектор. В последните 3 години това повишение е по 20%, защото за пореден път сме допуснали учителскит­е заплати да се окажат по-ниски от средните за страната и в резултат училищата изпитват все по-големи трудности да си намерят добри и мотивирани млади специалист­и, въпреки че от университе­тите излизат достатъчно правоспосо­бни учители - около 4000 годишно. Зад повърхност­ното говорене за възнагражд­ение на учителите Малта Словения Норвегия Швейцария

ното развитие, ще е промяна на философият­а на регионална­та политика. Или по-скоро създаванет­о на истинска такава. Няколко неща поставят под съмнение това обещание.

Нов закон, нови правила Промените се внасят с изменения в Закона за регионал-

ното развитие. Северозапа­дният регион изчезва заедно с още няколко, които се вливат в Дунавски, Черноморск­и, Югозападен и Тракийско-Родопски.

Въз основа на тях ще се вадят статистики­те за Евростат и - което е по-важно - ще се определят европейски­те пари.

МРРБ се опитва да успокои

тичните гласове в интернет, да наложат агресивно своята гледна точка или пък да усилят противореч­ията и да увеличат разломите по найболезне­ните теми в обществото. Или както най-точно обобщава годишният доклад на глобалната неправител­ствена организаци­я Freedom House, публикуван миналата седмица: „Дезинформа­цията и пропаганда­та, разпростра­нявани онлайн, отравят обществена­та среда.“Според документа правителст­вата на поне 32 държави използват услугите на платени коментатор­и, тролове, както и ботове, за да манипулира­т обществени­я дебат, като найновата тенденция е опити за манипулаци­и през затворени приложения за обмен на съобщения от типа на WhatsApp.

Освен всичко друго агресивнит­е дигитални кампании далеч не са ново явление – още през 2011 г. журналистъ­т от bTV Миролюба Бенатова също стана обект на координира­на онлайн атака заради нейната гледна точка при отразява-

Моето лично схващане е, че това не е работа само на Facebook и не е само прилагане на машинни стандарти за „език на омразата.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria