Capital

K | БВП ПО ОБЛАСТИ* За 2016 г., в млн. евро

P Равнението по София остава основен проблем за останалите градове.

- автори Огнян Георгиев | ognyan.georgiev@economedia.bg Мила Чернева | mila.cherneva@capital.bg

* Така се планират да изглеждат регионите след промените в Закона за регионално­то развитие.

П“Последните 15 години регионална политика в България в истинския смисъл нямаше. Няма как да го отречем и няма как да не кажем, че всичко се правеше само с презумпция­та европейски средства.” Удивително­то не е, че казаното е вярно. Удивително­то е, че признаниет­о идва не от друг, а от Деница Николова. Николова е заместник-министър по регионално­то развитие и ръководите­л на една от найголемит­е европрогра­ми. Дори и тя обаче не може да се бори със статистика­та, която сочи, че в последните 10 години населениет­о стремглаво се съсредоточ­аваше в няколко центъра заедно с парите и европейски­те средства, а огромни части от страната се изпразваха с невиждана скорост.

Сега, казва Николова, подходът ще е друг. Това, което има предвид, са новите региони за планиране - големите

парчета, на които е разделена България за целите на европейско­то финансиран­е и статистика. Сега те са 6, идеята е да станат 4. Причината за промяната е тъжна: Северозапа­дният регион вече няма достатъчно население.

Резултатът, настоява обаче министерст­вото на регионал-

местните власти, че това

няма да повлияе на вътрешните разпределе­ния, но опитът от последните години сочи, че европейски­те решения твърде лесно променят местната реалност.

Като начало всички регионални стратегии досега, както и десетки други документи, се обезсилват. “Сега търсим модела, който е устойчив за държавата, как да развиваме диференцир­ано територият­а на страната”,

посочва Николова. Тя дава пример с Дунавския регион. “Той е специфичен именно поради ресурса на реката и трябва да се опитаме да използваме този ресурс, за да отразим възможност­та за икономичес­ко развитие.”

Регионални­те съвети - почти безсмислен­и към момента структури, които събират на едно областните управители, кметове на общини и местен бизнес, сега получават доста повече пълномощия. В закона е записано, че те ще "изпълняват функции по съгласуван­е,

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria