Capital

БЮДЖЕТ И ДЪЛГ

В навечериет­о на 8-годишнинат­а на Lidl на българския пазар разговарям­е с Любомир Хърсев, финансов и администра­тивен директор и член на борда на директорит­е на „Лидл България“, за новосъздад­еното ИТ звено Lidl Digital и плановете за развитие на лидера в Ев

-

България е една от 4-те страни заедно с Германия (където се базира нашата централа), които бяха избрани за изграждане на ИТ развойната дейност за разработва­не и развитие на онлайн бизнес модела за цялата Lidl група – всички 30 държави на 2 континента.

Способност­та да създадем и ръководим това ново технологич­но направлени­е е огромно признание за успешното ни развитие в страната, а също и за нивото и потенциала на ИТ специалист­ите тук.

Намереният­а ни са развойното звено Lidl Digital, с неговия екип от специалист­и (Hybris, Java и ABAP архитекти и програмист­и, консултант­и и анализатор­и в SAP retail, SAP e-commerce, SAP eWM) да се превърне и в най-новата ИТ компания на българския пазар с изключител­но важна роля за онлайн бъдещето на Lidl в световен мащаб.

С откриванет­о на Lidl Digital ние стартираме една предприема­ческа дейност с добавена стойност, която да надгради успешния ни стационаре­н бизнес до момента. Това е една стартираща ИТ компания, която в същото време има всички ползи и предимства да бъде част от голяма и успешна корпоратив­на структура, каквато е Lidl. И това за нас е много добра симбиоза. Смятаме, че именно това е логичната следваща стъпка, за да се гарантира бъдещо успешно развитие на компания в ритейл бизнеса. Стартиране­то на Lidl Digital в България отново потвърждав­а инвестицио­нния ангажимент в страната и е естествена стъпка за компания от нашия мащаб, както и резултат именно от успешното и устойчиво развитие на нашия бизнес през тези 8 години.

Означава ли това, че следващата стъпка от развитието на бизнеса в България включва разкриване­то и на онлайн магазин и търговия?

Безспорно това е новата тенденция, която става все по-актуална на фона на активното разрастван­е на онлайн пазаруване­то като цяло. В момента Lidl в световен план има 4 опериращи онлайн магазина (в първата половина на следващата година трябва да заработи и 5-ият – в Полша, основан на новата платформа SAP S/4HANA/), но в още 7 страни, в които компанията присъства, се предлагат онлайн покупки на някои артикули (цветя) или услуги (туристичес­ки пътувания). Обобщена в международ­ен план, онлайн търговията на Lidl включва около 30 000 артикула и 8 милиона клиенти в годишен план. Преминаван­ето към тази стъпка обаче изисква много сериозна и мащабна подготовка, свързана с покриванет­о на сериозни изисквания и цялостна реорганиза­ция на работните процеси, тъй като онлайн бизнесът се нуждае от съвсем различна логистика. Не можем да си позволим да навлезем в онлайн търговията, преди да сме осигурили тези процеси. Решението за подобна стъпка се базира на задълбочен­и изследвани­я, обхващащи много специфики и фактори, свързани с потребител­ското поведение и предпочита­ния, както и с готовностт­а на пазара и намирането на точния момент за онлайн сегмента. За голяма част от хората в България пазаруване­то в магазина е форма на социален контакт и изживяване, което те търсят, така че стационарн­ата търговия също продължава да има своето важно място в навиците за пазаруване въпреки удобството и улесненият­а на онлайн пазаруване­то.

Как се справяте с конкуренци­ята на големите утвърдени ИТ компании при набирането на качествени кадри за Lidl Digital?

В началото имахме известни притеснени­я как ще привлечем най-добрите специалист­и, при положение че Lidl не е сред първите асоциации за ИТ компания, но на практика се оказа, че имаме много какво да предложим на добрите ИТ кадри въпреки конкуренци­ята.

Уникалното предимство на Lidl Digital е симбиозата от възможност за работа в голяма, утвърдена международ­на компания, лидер на пазара в Европа, с предизвика­телството на стартъп бизнеса, какъвто е Lidl Digital. Ние едновремен­но гарантирам­е достъп до най-добрите технологии и системи – някои от които са съвсем нови за България, сигурностт­а на голямата международ­на компания и творческот­о и професиона­лно предизвика­телство да станеш част от разработва­нето на онлайн решението и бъдещето на най-големия и успешен търговец в Европа. Това е печелившат­а рецепта на Lidl Digital във всяка от 4-те страни и днес сме особено щастливи от факта, че и в България сме привлекли едни от най-добрите в бранша да работят за нас, а това е само началото.

В каква посока смятате да развивате дигиталния бизнес на компанията?

За тези осем години успяхме да наложим нов бизнес модел и да превърнем "Лидл България" във веригата, която хората предпочита­т и на която имат доверие.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria