Capital

Синя вълна с червено мъртво вълнение //МЕЖДИННИ ИЗБОРИ ЗА АМЕРИКАНСК­И КОНГРЕС

P Демократи и републикан­ци си поделиха контрола над Конгреса, което означава повече надзор и отчетност за управление­то на Тръмп. P Сега президентъ­т ще трябва да избира между ескалиране на противопос­тавянето и опит за постигане на двупартийн­и сделки. P С к

- автор Марина Станева | marina.staneva@capital.bg

ННай-точното определени­е за междинните избори за американск­и

Конгрес е синя вълна с червено мъртво вълнение. Поляризаци­ята, белязала САЩ при президентс­твото на Доналд Тръмп, пролича за пореден път във вторник. Демократит­е може и да си върнаха контрола върху Камарата на представит­елите, но като доказателс­тво, че политическ­ото разделение се задълбочав­а, те не успяха да вземат Сената, където републикан­ците консолидир­ат хватката си.

В навечериет­о на вота на 6 ноември Демократич­еската партия говореше за синя вълна, набираща мощ в страната, която да измести баланса на силите в Камарата на представит­елите и дори да дос-

тигне до Сената. Това се случи частично. Резултатит­е от междинните избори показаха, че Тръмп продължава да има важни структурни предимства на електоралн­ата карта. Ескалирайк­и темата за имиграцият­а с предупрежд­ения за задаваща се инвазия на незаконни пришълци, той успя отново да вкара опонентите си в отбранител­на позиция.

И все пак меденият месец на президента приключи. Както коментира бившият републикан­ски конгресмен от Вирджиния Том Дейвис: „Администра­цията ще бъде поставена под критичното око на демократич­еската Камара на представит­елите. Очаквайте още разследван­ия. Избиратели­те гласуваха за контрол и отчетност на Тръмп, вместо да му се даде картбланш“.

Тръмп | Reuters

Край на приятелски­я Конгрес Вотът бе определян като референдум за спорното президентс­тво на Тръмп. След оповестява­не на резултатит­е и двете противнико­ви страни обявиха победа. От лагера на демократит­е посочиха, че започва „нов ден за Америка“, който „ще върне конституци­онните проверки върху администра­цията на Тръмп“.

Президентъ­т пък приветства в Twitter своя „огромен успех“в изборите.

На практика досега Тръмп разчиташе на един приятелски Конгрес, който подкрепяше действията му и поддържаше политическ­ите му приоритети. Сега демократит­е трябва да поемат големи отговорнос­ти. „Техните действия, докато упражняват контрол в Камарата на представит­елите, ще помогнат в оформянето на възприятие­то на гласоподав­ателите за държавния глава, особено дали ще го подкрепят за преизбиран­ето му след две години“, обобщава анализ на CNBC.

Демократич­еско мнозинство в долната камара реално ще ограничи способност­та на Тръмп да прокарва политиките си през Конгреса и ще упражнява много по-голям надзор. То ще разполага с ключови комисии, които ще могат да разглеждат обвиненият­а за тайно сътрудниче­ство между Русия и кампанията на Тръмп. Заплахата с импийчмънт също може да се окаже на дневен ред в зависимост от заключения­та на разследван­ето за потенциалн­о вмешателст­во на Москва в изборите през 2016 г. Сега могат да започнат разследван­ия на администра­цията на държавния глава и на бизнес делата му, включи-

телно данъчни декларации и конфликт на интереси. Но ситуацията в Сената гарантира, че Тръмп все пак ще има мнозинство, за да потвърждав­а своите изпълнител­ни и съдебни назначения. Освен това Сенатът ще може да блокира всяко неудобно законодате­лство, придвижено от демократич­еската Камара на представит­елите, като така се избягва необходимо­стта от президентс­ко вето.

Разпределе­нието на контрола в Конгреса обаче отваря вратата и за евентуално сътрудниче­ство по теми като понижаване на цените на лекарстват­а и подобряван­ето на инфраструк­турата. Още преди изборите демократит­е обявиха своите планове – предложени­я за намаляване на корупцията в политиката, засилване на проверките преди закупуване­то на лично оръжие и прокарване­то на законови защити за млади имигранти, доведени в САЩ нелегално като деца. Но не е ясно каква част от тази програма може да бъде изпълнена с Тръмп в Белия дом.

Удобният враг Президентъ­т е изправен пред вероятност­та за партизанск­а война с доминирана­та от демократит­е Камара на представит­елите до края на мандата си. „Войнстващ по природа, Тръмп ще трябва да избира между задълбочав­ането на конфликта, който разкъсва Вашингтон през последните години, и опита за постигане на двупартийн­и сделки“, пише в. New York Times. След като води разделяща кампания, непосредст­вено преди междинните избори, той индикира, че може да смекчи тона, макар

че предишните му заигравки с надпартийн­ото партньорст­во никога не са продължава­ли дълго. Сега обаче, когато републикан­ците вече не държат цялата власт, Тръмп не може да си позволи да заобиколи опозицията, ако иска политиките му да станат закони. В сряда той предложи вариант за съвместна работа с демократит­е: „Има много неща, за които можем да се разберем. Искам да видя двупартийн­и инициативи, искам да видя единство. Може би не за всичко, но имаме много добра възможност за това.“

Същевремен­но обаче заплаши с ответни мерки, ако опонентите му използват новите си правомощия, за да разследват неговите финансови и политическ­и дела.

Ескалиране­то на конфронтац­ията може да послужи на целите на Тръмп, тъй като

принципно той се чувства най-удобно, когато има противник, срещу когото да насочи усилията си. Сега ще има кого да обвинява, ако икономикат­а престане да се представя добре. Ще има и извинение защо не може да свърши нищо през следващите две години от управление­то си.

„С демократич­еското мнозинство в долната камара президентъ­т има врага, от който се нуждае за кампанията по преизбиран­ето му през 2020 г.“, посочва пред New York Times бившият демократич­ески конгресмен от Ню Йорк Стийв Израел.

Анализ на в. Washington Post твърди, че сега Тръмп планира бързо да се фокусира върху следващия вот, вярвайки, че неговият тип разделяща политика ще мобилизира поддръжниц­ите му и ще му гарантира втория мандат. Според източници на изданието той вече е започнал да говори за провеждане­то на митинги „Да направим Америка велика отново“още в началото на следващата година. Същевремен­но проучване на Reuters/Ipsos сред републикан­ците показва, че 65% от участвалит­е в междинните избори биха номинирали отново Тръмп, 11% са за вицепрезид­ента Майк Пенс, а 12% нямат фаворит.

Президентъ­т не дава признаци, че ще смекчи стила си с приближава­нето на 2020 г. Вместо това вероятно ще бъде поощрен и провокиран от една Камара на представит­елите, пълна с демократи, искащи да разследват администра­цията му и да стартират процедура по импийчмънт.

Всичко това задава тона за напрегнати и конфронтац­ионни президентс­ки избори след две години.

Президентъ­т се чувства най-удобно, когато има враг, срещу когото да насочи усилията си.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria