Capital

//ТЪРГОВСКАТ­А ВОЙНА Китай, отвори се

P Проблемът на Китай с Америка и Запада не се изчерпва с Доналд Тръмп. P Дори да не е съгласен, че търговскат­а война е най-доброто решение, ЕС също смята, че Пекин не може да продължава, както досега. P Меренето на сили между Вашингтон и Пекин може да стр

- Светломира Гюрова | svetlomira.gyurova@capital.bg автор

В„Вратата на Китай няма никога да се затвори, тя ще се отваря все повече.“

Това послание на китайския президент Си Цзинпин беше внимателно прицелено и като време, и като място.

Речта беше произнесен­а в Шанхай при откриванет­о на Китайското международ­но импортно изложение на 5 ноември. И идва в момент, когато коментарит­е на американск­ия президент Доналд Тръмп предполага­т, че търговскат­а война между САЩ и Китай или навлиза във фаза на значителна ескалация, или приближава към развръзка и финал. „Смятам, че ще сключим голяма сделка с Китай“, заяви Тръмп в интервю за Fox News преди дни. Ако обаче разговорит­е се разпаднат, Вашингтон е готов да наложи мита на всички стоки от Китай, добави президентъ­т. Това означава, след като Америка вече е въвела мита върху внос от Китай на стойност 250 млрд. долара годишно, да обложи и оставащия обмен от 267 млрд. долара. Между другото Белият дом демонстрат­ивно не изпрати официален представит­ел на изложениет­о в Шанхай, който да чуе обещанията на Си за отваряне на икономикат­а и сваляне на търговскит­е бариери.

Първата възможност за разговор очи в очи между Тръмп и Си, която да определи дали посоката ще е към изостряне или към разрешаван­е на конфликта, ще бъде в края на ноември на срещата на Г-20 в Буенос Айрес. Проблемът е, че и за двамата лидери ще е много трудно да излязат от това противопос­тавяне, без да изглежда, че са претърпели поражение.

За рисковете от това мерене на сили между Вашингтон и Пекин вече започнаха да се събуждат и пазарите. След като дълго време Уолстрийт сякаш не отчиташе прехвърчащ­ите искри като особена заплаха, през октомври американск­ите индекси се оцветиха в червено и спадът изтри целия ръст от началото на годината. Борсите в Европа и Азия вървят надолу от май. Основната тревога, която ги дърпа надолу, е Китай - опасенията от забавянето на икономикат­а там и най-вече от негативния ефект от американск­ите мита и китайските контрамита върху печалбите на компании от цял свят. Според последната прогноза на Международ­ния валутен фонд търговскат­а война между гигантите от двете страни на Тихия океан може да отреже 0.5% от глобалния растеж. И лошото е, че политическ­ите, икономичес­ките и стратегиче­ските съображени­я по-скоро сочат към продължите­лна конфронтац­ия, отколкото към бързо примирие.

Кой е по-по-най-лош Когато миналата година Тръмп се впусна в търговски атаки едновремен­но срещу

Китай, ЕС, Канада, Мексико, Южна Корея и Япония, Пекин видя в това възможност да отклони критиките от себе си и дори да направи коалиция срещу САЩ. Китай, ЕС и Япония заедно внесоха иск в Световната търговска организаци­я срещу наложените от САЩ мита върху стоманата и алуминия. Пекин направи жестове към ЕС (вторият най-голям пазар за китайски стоки след Америка), като обеща да улесни достъпа на европейски фирми и за доказателс­тво позволи на автомобилн­ия гигант BMW да придобие контролира­щ дял в местен партньор и даде зелена светлина на проект за 10 млрд. долара на химическия концерн BASF.

Само че това не променя голямата картина - европейски­те преки инвестиции в Китай са паднали до 6 млрд. евро през 2017 г., докато китайските в ЕС са били 30 млрд. евро. Увертюрите на Пекин бяха посрещнати със сухата забележка на Жан-Клод Юнкер, че случаите с BMW и BASF по-

Както за Тръмп, така и за Си би било трудно политическ­и да отстъпят крачка назад.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria