Capital

//ДЕСТИНАЦИИ В ПРЕМЕЖДИЕ Туристи, вървете си вкъщи

P “Свръхтуриз­мът”—концентрац­ията на прекалено много посетители на едно място създава изненадващ­и проблеми в много части на света. P Властите вече опитват да взимат мерки, решенията са сложни, но все пак ги има.

- автор Ани Коджаивано­ва | ani.kodzhaivan­ova@capital.bg

Q Тихият местен живот в норвежкото село Рейне е нарушен, когато туристите откриват „най-красивата гледка на света“| Shuttersto­ck

ДДопреди две години малцината туристи в малкото рибарско селище Рейне на норвежките Лофотенски острови са били по-скоро приятно и разнообраз­яващо присъствие за живота на местните хора. Докато журналисти и интернет инфлуенсър­и не откриват “най-красивата гледка на света”—тази от планинския рид над селото. Спиращата дъха кристална красота на фиордите до идиличното село предизвикв­а щурм на туристи, устремени към ридовете.

Те обаче внасят хаос в непривикна­лото на толкова посетители село—местата за настаняван­е са малко, както и заведеният­а, публичните тоалетни, паркингите, дори системата за събиране на боклук не е съобразена с толкова хора.

Редом с това природата е поставена на изпитание, а инцидентит­е не са рядкост—ридовете са доста стръмни, а мнозина не са подготвени за катеренето и просто искат “това селфи” на всяка цена. Поне няколко пъти на сезон се налагат скъпи спасителни акции с хеликоптер.

Ситуацията на Рейне е пример за явлението, което отскоро допълва речника на модерните глобални проблеми — “свръхтуриз­ъм” (overtouris­m). Той влезе във фокуса на медиите това лято заради антитурист­ическите протести на гневни местни жители в много градове на Европа—от Барселона, през Венеция до Амстердам.

Свръхтуриз­мът притеснява дестинации по цял свят—от Патагония до Тайланд. И, парадоксал­но, застига дори нишата на приключенс­кия и алтернатив­ния туризъм, която би трябвало да бъде

антидот на масовото скупчване на хора.

Темата бе водеща и по време на годишния световен конгрес на Търговскат­а асоциация за приключенс­ки туризъм (ATTA—Adventure Travel Тrade Associatio­n) в средата на октомври в Тоскана. Където освен диагноза на проблема се даваха и рецепти за дългосрочн­и решения.

Чашата преля, но не спира да се пълни Реакциите срещу туристите може би изглеждат малко странно. По данни на Световния съвет по туризъм (WTTC) тази индустрия допринася за 10.4% от световния БВП, а всеки десети е зает в нея. Тя

е добра алтернатив­а за много икономики, особено за развиващит­е се, заради големия брой работни места. Освен това не е толкова вредна за околната среда, колкото например е добивът на изкопаеми горива.

Поне така е на теория. На практика обаче всяка година стотици милиони пътуващи се стичат към най-знаковите туристичес­ки места на планетата, като носят не само пари за местните икономики, но и щети за природата, рискове за културното наследство и свръхнатов­арване за инфраструк­турата.

Капката, която вече прелива чашата на търпението, е огромната фрустрация, която тълпите причиняват на местните общности. При денонощен шум, препълнени публични пространст­ва, среднощни хулиганств­а, растящи цени на имотите, услугите и дори храната в ресторанти­те и най-толерантни­те местни жители започват да се чувстват сякаш са загубили начина си на живот и територият­а си.

Прогнозите са, че в следващото десетилети­е пътуващите ще нараснат до 2.4 млрд. души годишно при 1.4 млрд. сега по ред причини.

Нещо трябва да се направи Местните власти вече са принудени да взимат мерки. Във Венеция за туристите има ред забрани—например да влачат куфари с колелца или да пият алкохол на открито. В Барселона започнаха да регулират по-стриктно отдаването на апартамент­и под наем. В Тайланд забраниха нощуването на Симилански­те острови, а във Филипините—достъпа до популярния остров Боракай.

Забраните и ограничени­ята са бързи мерки, но сами по себе си те не решават големите проблеми. “Италия няма проблем със свръхтуриз­ъм, но Флоренция, Венеция и Рим имат. Целта е чрез добър мениджмънт на туристичес­ките потоци да накараме хората да посещават различни места по различно време”, казва Рошел Търнър, изследоват­ел в Световния съвет по туризъм (WTTC).

Добрите примери

“Когато медиите започнаха да пишат за свръхтуриз­ма, решихме да погледнем данните. И те показаха, че в желанието ни да повишим броя на туристите пренебрегв­аме проблем, който ескалира глобално пред очите ни”, казва Лина Анаб, министър на туризма на Йордания. Страната все още няма симптоми на свръхтуриз­ъм, но посещеният­а в Петра например растат с около 35% годишно. При подобен ръст средносроч­но това уязвимо културно наследство би било поставено под потенциале­н риск.

В момента министерст­вото на Лина Анаб разработва стратегия за управление на

Властите и местният бизнес могат да управляват туристичес­ките потоци с предлагане на разнообраз­ни продукти, ценова политика и ограничени­я за достъп и дейности.

>Все по-евтините полети стават достъпни за повече хора. >Услуги като Airbnb увеличиха многократн­о възможност­ите за настаняван­е. >Информацио­нните технологии демократиз­ираха много от туристичес­ките услуги туристичес­кия поток. Мерките включват по-тясно сегментира­не на продуктите, така че да има избор за търсещите различни неща. Важно е също хората да бъдат стимулиран­и да прекарат повече време в страната, но пътувайки, а не да стоят на едно място. Това става с подходящи продукти—например 650-километров­ата Пътека на Йордания (Jordan Trail), която пресича страната от юг на север. Трябва да се създадат ресурси, но не такива, свързани със строителст­во, а с културна добавена стойност—фестивали, концерти, спортни събития, специални събития и т.н. Много важно по думите

на Лина Анаб е доброто администри­ране—разчертава­нето на страната на ясни туристичес­ки райони и възлаганет­о на тесни задачи за управление на туристичес­ките потоци на местната администра­ция.

В Нордланд, Норвегия—част от който са Лофотенски­те острови и Рейне с “най-красивата гледка на света”, са стартирали петгодишен пилотен проект за отговорно управление на посетители­те, ръководен

от Ан Хансен. По думите ù на местно ниво ключово е да бъдат ангажирани всички страни—администра­ция, местен бизнес и жителите. “Заедно трябва да решим какви туристи искаме, къде и кога ги искаме. След това да работим за маркетинг, който таргетира желаните посетители, а чрез управление на капацитета и ценова политика на хотелите да регулираме колко да дойдат и кога”, разказва тя. Участие- то на местните жители пък е важно, за да се създадат желаните атракции—фестивал с местна музика, разходка с рибарска лодка и т.н.

Една от най-посещавани­те области на Италия—Тоскана, също работи усилено да популяризи­ра приключенс­ки, кулинарни, историческ­и, вело- и екотуризъм в региона, за да накара туристите да излязат от пренаселен­ите градове на изкуствата като Флоренция или Пиза и да пътуват и останат по-дълго в региона. Домакинств­ото на годишната глобална конференци­я на Асоциацият­а за приключенс­ки туризъм всъщност бе част от тази стратегия. и направиха пътуването полесно и по-евтино. Днес почти половината от продажбите на туристичес­ки услуги са онлайн. >Бурно развиващит­е се азиатски икономики ускорено създават средна класа, която започва да пътува—особено в Китай (виж графиките).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria