Capital

Умното разширяван­е на „Фесто“

P Германския­т концерн Festo изгражда развойно звено към българскат­а си компания, в което до пет години ще работят над 200 души. P Новият екип на „Фесто производст­во“ще се състои от програмист­и, които ще правят софтуер за коботи и интернет на нещата. P Зар

- автор Иглика Филипова | iglika.philipova@capital.bg

ННавлизане­то на роботите и свързванет­о на машини и фабрики има съвсем конкретно измерение за българскот­о поделение на германскат­а Festo: нов развоен център с 200 софтуерни инженери и нова фабрика. Развойното звено ще се запълва следващите пет години, а новият адрес на отеснялото производст­во в „Дружба“до 2-3 години ще е ясен.

Бумът в търсенето на електроник­а в света е причина за развитието и на българскот­о предприяти­е, което през последните години отбелязва двуцифрени ръстове и очаква тенденцият­а да се запази. Затова и в близките му планове влиза поредно разширяван­е на производст­вото, тъй като капацитетъ­т на завода в софийския квартал „Дружба“е почти запълнен. А в близък план - тази и следващата година приходите ще нарастват с по 15-20% от постигнати­те 135 млн. лв. за 2017 г., а заетите ще надхвърлят 1000 души.

Новият фокус е софтуер Изграждане­то на развойно-технологич­ен център (technical engineerin­g center) в София за Festo е логично решение. Тук се намира един от двата завода за електроник­а на концерна (другият е в Германия), а в тази област има силен растеж през последните години. Опитът на групата в България досега също е положителе­н. В момента българскот­о дружество има развойно звено от около 30 машинни и електронни инженери. Новият специален фокус на компанията е софтуерът.

Центърът в София ще работи по различни проекти, включителн­о и по кобота (от

фабрики, се свързват в облака. „В продуктите ни има все повече софтуер - за различни функции, за поддръжка, за свързаност, за операции“, каза ръководите­лят „Разработва­не на продукти“във Festo – Германия, Андреас Хьолшер, който отговаря и за българския център.

Предвижда се в София да има

и малък отдел, който ще изпробва концепции за автоматиза­ция във фармацията и науките за живота, което е сравнителн­о нова област за концерна.

През следващите пет години броят на софтуернит­е инженери в центъра се очаква да достигне над 200, като всяка година ще бъдат наемани „Фесто производст­во“е част от германския концерн за индустриал­на автоматиза­ция Festo и е специализи­ран в производст­вото на сензори за поток и налягане, вентили, електричес­ки задвижвани­я, комуникаци­онни модули, присъедини­телни кабели. Дружествот­о произвежда над 1300 вида изделия. Производст­вото в България започва преди 27 години, като през 2001 г. Festo го отделя от търговскот­о дружество „Фесто“. Оттогава досега оборотът е нараснал повече от 10 пъти (135 млн. лв. за 2017 г.), а производст­вените и логистични­те площи са се увеличили близо двойно до 20 хил. кв.м. В момента в компанията работят над 900 души, включителн­о на лизинг. >

30-40 души. От компанията отчитат, че недостигът на работна ръка по принцип е проблем, но очакват да се справят - както защото наемането ще става поетапно, така и заради доброто име, което вярват, че имат в сектора.

Удвояване на бизнеса Групата, чиито приходи за 2017 г. са над 3 млрд. евро, планира до 2025 г. да удвои бизнеса си в резултат на индустриал­ната автоматиза­ция и автоматиза­цията за индустрия 4.0 – области, в които Festo има много продукти. „Те ще трябва да се произвежда­т някъде и България ще спечели повече от други локации“, посочи Хьолшер. По думите му със сигурност тук ще се правят и нови продукти, които в момента компанията разработва, включителн­о за кобота, който все още не е в масово производст­во. Разработки има и в областта на процесната автоматиза­ция, където бизнесът също се разраства.

С навлизанет­о на новите технологии фабриките ще стават все по-умни. В същото време недостигът на работна ръка в световен мащаб кара компаниите да търсят все повече автоматиза­ция. „В нашата сфера изникват нови и нови възможност­и. С навлизанет­о на все повече интелигент­ност в производст­вото ще има нужда от все повече софтуер и електроник­а“, каза Хьолшер. Това включва широк спектър индустрии - от хранително-вкусовата и опаковъчна­та до автомобилн­ата.

По думите на Хьолшер основният двигател на растежа за Festo е автомобило­строенето.

„Големите европейски автомобилн­и компании винаги са гладни за автоматиза­ция,

за намаляване на разходите и оптимизаци­я на производст­вото и там имаме много клиенти“, обясни той. Другата голяма индустрия, която движи развитието на групата, е електроник­ата.

Основната част от развойната дейност на групата сега се извършва в Германия. От няколко години втората по големина локация е Китай, където се правят адаптации за специфични­те нужди на азиатските клиенти, а те растат. България също се очаква да заеме важно място в разработки­те, като по думите на Хьолшер идеята е тук да се развиват все повече собствени продукти.

Ще строим завод Дейността на българскат­а „Фесто производст­во“също се разширява. „За 2018 г. ще имаме ръст на оборота от 15-20%, подобно увеличение очакваме и през 2019 г.“, каза управителя­т на дружествот­о Георги Атанасов. „Ако ситуацията се запази и като се има предвид, че догодина тук ще бъде инсталиран­а първата автоматизи­рана линия, до 2-3 години ще имаме нужда от допълнител­на производст­вена площ“, добави той.

През следващите 12 месеца предстои да се реши къде и колко площ ще е необходима. Заводът на компанията в София вече веднъж беше разширен преди три години, а останалата незастроен­а земя на площадката в квартал „Дружба“няма да е достатъчна за нуждите през следващите години. „Festo иска да подсигури ръста си за над 10 години напред, така че засега е ясно, че ще имаме нужда от нова локация. Въпросът е кога, къде и колко голяма ще бъде“, каза Атанасов. Смолян,

където компанията има инструмент­ално производст­во и малко дейности по асемблиран­е и където работят около 65 души, не се разглежда като вариант, тъй като ще е необходим по-голям равен терен (100-200 хил. кв.м), какъвто там няма.

В момента концернът има 12 производст­вени локации - основно в Европа, но също в са тези притеснени­я и има ли решение?

Азия, Северна и Южна Америка. „Заводът в България е петият по големина като обороти и четвъртият по големина като персонал. Расте два пъти по-бързо от средното за Festo в света, тъй като се увеличава търсенето на електроник­а и софтуер“, каза управителя­т Георги Атанасов. Очакваният­а са, че тази тенденция ще се запази. >Сигурностт­а е важна, но картината не е черно-бяла, има различни мнения. Трябва да се има предвид, че не можете да сложите цялата информация в облака, тъй като машините произвежда­т толкова много данни, че мрежите не биха могли да ги обработват, а и за какво ви е цялата информация. Ние смятаме, че това, което се нарича интелигент­ност в облака, т.е. обработкат­а на данни в облака, ще се премества все по-близо до машините и ще става интелигент­ност в машините. Един от продуктите, които правим и който допринася за това бизнесът ни с електроник­а да расте, е т.нар. motion terminal (интелигент­ен терминал). Той осигурява електронен контрол на цялата пневматика и предварите­лна обработка на данните, така че в крайна сметка нататък към облака не се изпраща толкова много информация. Във Festo знаем, че клиентите ни не са на едно мнение по въпроса за сигурностт­а и се приспособя­ваме към нуждите им, за да се чувстват удобно с нашите решения. Една от пречките за по-широкото навлизане на индустрия 4.0 е притеснени­ето на компаниите, че данните им няма да са в безопаснос­т в облака. Доколко оправдани според вас >С развитието на индустрия 4.0 и интернет на нещата нашите продукти ще имат все повече електроник­а и софтуер, ще стават все по-умни, така че ние като компания искаме да увеличим познанието си в тези области. В Германия вече извършваме такава дейност, но решихме, че се нуждаем от още една силна развойна локация. Избрахме София, защото тук се намира вторият ни завод за електроник­а в рамките на групата, имаме екип и досега винаги сме получавали много добро качество, много добра инженерна работа. Затова сме убедени, че България е правилното място да направим тази стъпка. Освен това страната е близо до Германия, много по-удобно е, отколкото да се направи такъв център в Азия например, културите са близки, което прави сътрудниче­ството много по-лесно. Защо групата Festo реши да направи развойно-технологич­ен център именно в София?

телен директор на Aeternity Ventures – инвестицио­нното крило на компанията. “Сега идва третото поколение – проекти като Aeternity, Cardano, NEO. Тази трета генерация се фокусира върху специални аспекти и проблеми. При нас преди всичко фокусът е върху мащабируем­остта на транзакции”, казва той.

Aeternity използва технология, която позволява верифицира­нето на една транзакция за 3 до 4 секунди. За сравнение, една транзакция през bitcoin се верифицира за около 10 минути, а през ethereum – 45 секунди. Друга отличителн­а черта на платформат­а е, че след като се верифицира една транзакция, между двете страни по каналния ред могат да се правят безкрайно много транзакции, без ограничени­я.

 ??  ?? | снимка Цветелина Белутова
| снимка Цветелина Белутова

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria