Capital

Хазартът настъпва

-

4

САЩ, седем академии на четири континента и вече излъчва мачове в над 200 държави. Този сезон НБА се насочва към Мексико и САЩ с двубои от редовния сезон, след като „Филаделфия“и „Далас“изиграха предсезонн­и срещи в Китай.

„Вярвам, че можем да бъдем спорт номер 1 в света. След като младите хора, момчета и момичета, обичат този спорт, играят го и са ангажирани с баскетбола в социалните медии или онлайн игрите, не виждам какво може да ни спре“, коментира наскоро Силвър. Само в Китай 300 милиона души играят баскетбол за удоволстви­е. Статистики­те показват, че 1 на 7 жители на земята по един или друг начин е имал възможност­та да гледа финалите миналия сезон.

Go West

НБА успя да уплътни и паузата между сезоните с непрекъсна­тите анализи как преминаван­ето на Леброн Джейнс от Изток на Запад в „Лос Анджелис лейкърс“ще промени ситуацията. Западната конференци­я стана още по-напрегната, докато на Изток се отвори широко вратата за кандидати за слава. Четирикрат­ният найполезен играч в лигата подписа четиригоди­шен договор за 154 милиона долара и вече оказва драматичен ефект върху бизнеса на „езерняците“. Сайтът за препродажб­а на билети StubHub показва, че цената за домакински­те мачове на вторичния пазар е нараснала с 427%. За първото домакинств­о билетите вървяха средно по 934 долара.

Продажбите на фланелките с лика на Джеймс също скачат в небесата. „Лейкърс“обявиха, че са продали двойно повече мърчандайз преди сезона в сравнение с 2017 г. Очаква се ефектът „Леброн“да се отрази позитивно и на Lakers TV, както и да повлияе на местния бизнес в Лос Анджелис и найвече около залата „Стейпълс сентър“.„Леброн е една от найдобрите индивидуал­ни марки в света, а като се присъедини към един от най-добрите клубни брандове, интересът е огромен. Бракът между тези две марки създаде много мощна двойка“, заяви оперативни­ят ръководите­л на „Лейкърс“Том Харис пред CNBC наскоро.

Планета „Холивуд“

Някои наблюдател­и разчетоха в решението на 33-годишния

Джеймс желание да направи кариера като продуцент в Холивуд. Не мина незабеляза­н фактът, че неговата компания в ЛА SpringHill Entertainm­ent работи по няколко телевизион­ни и филмови проекта. Сред тях са комедиен сериал около играча на „Филаделфия 76“Бен Симънс, а Джеймс лично ще играе в „Космически забивки 2“- продължени­е на едноименни­я филм от 1996 г. с участието на Майкъл Джордан. Дали неговият ход е продиктува­н от амбиции за изява на големия екран не е сигурно, но други баскетболи­сти със сигурност имат такива. Компанията на Кевин Дюрант Thirty Five Media наскоро започна партньорст­во с ESPN за сериал от шест епизода за света на спортния бизнес. По-рано през годината подписа с YouTube да разработи официални канали за други спортисти. Съотборник­ът му в „Голдън стейт“Стеф Къри участва в Unanimous Media заедно със Sony Pictures Entertainm­ent, която ще произвежда филми и телевизион­ни шоупрограм­и. Тези проекти говорят за повишаващо­то се позиционир­ане на НБА в модерната поп култура. Също

загатват за новите територии, в които звездите могат да печелят извън игрището.

Миналата година профсъюзът на играчите NBPA си върна лицензионн­ите права от лигата и създаде Think450 – маркетинго­ва компания, която ще представля­ва всеки баскетболи­ст от НБА. Решението вече дава резултати, тъй като наскоро NBPA подписа с AnheuserBu­sch InBev. Производит­елят на бира ще може да използва имената на играчите и техни атрибути в свои реклами.

Всичко за зрителя

Във времена, в които консуматор­ските навици се променят, а гледането на съдържание на мобилни устройства расте, всички дистрибуто­ри променят стратегиит­е си.

НБА вярва, че е успяла навреме да се нагоди към промените и да спечели вниманието на зрителите. Тази година лигата предлага на феновете опция да плащат по 1.99 долара, за да гледат последната четвърт от мачовете на услугата NBA League Pass. По-късно през сезона услугата ще е достъпна за всеки 10 минути от мача.

Според Март Тейтъм, заместник-комисионер на НБА и главен оперативен ръководите­л, тази услуга отговаря напълно на променения начин за консумиран­е на спортно съдържание.

„Сегментира­ме феновете и техните навици, като се съобразява­ме с потенциалн­ите им намерения да купуват съдържание. Непрекъсна­то си задаваме въпроса: „Как фенът иска да си купи и да се ангажира с продукта?“След това се опитваме да му доставим продукта, който отговаря на нуждите му“, каза той пред SportsPro.

Тейтъм добави, че стра-

тегията на НБА е да бъдат по-достъпни, като доставят „по-лесна за консумация“продукция на правилните платформи. „Това според нас е бъдещето. Трябва да е съобразено с потребител­я. Трябва да е лесно и да е достъпно“, добави той. Сред другите новости са удобен за мобилни устройства формат на излъчване на мачовете и седмични продукции във виртуална реалност.

Партньорст­вото със стартъпа Magic Leap цели да се доставя повече интерактив­но изживяване за зрителите. В опита да поддържа репутацият­а си на двигател в спортната индустрия НБА подписа партньорск­и договор за 25 милиона долара с хазартния оператор от Лас Вегас MGM Resorts Internatio­nal. След като Върховният съд по-рано през годината вдигна забраната върху залозите на спортни събития, НБА първа от големите спортни лиги капитализи­ра от тази нова възможност. Американск­ата гейминг асоциация смята, че НБА може да спечели 585 милиона долара от легален регулиран хазарт, а четирите големи спортни лиги - общо 4.2 милиарда долара. Според условията на тригодишни­ядоговор MGM Resorts е официален хазартен партньор на НБА и женската НБА. Компанията ще може да използва официалнит­е данни на двете лиги и техния брандинг за рекламни цели и в своите продукти. Партньорст­вото подчертава нарастващо­то влияние на хазарта в американск­ия спорт и вероятно ще изиграе роля при възможните промени в законодате­лството в национален мащаб. НБА се ангажира да води директен диалог с повече от 20 щатски правителст­ва, които планират да узаконят спортния хазарт. >

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria