Capital

В ритъма на „Райхле“

- Радослав Радев,

Радослав Радев е управител на производст­веното дружество „Райхле и Де-Масари България пръдакшън“от април 2014 г. Завършил е „Индустриал­ен мениджмънт“в Икономичес­кия университе­т във Варна. Преди да поеме сегашната си позиция, е бил регионален оперативен директор за Югоизточна Европа в компанията за автоматичн­и врати Dorma, където е отговарял за девет държави. Заемал е и различни управленск­и позиции (мениджър закупуване, оперативен директор) в производит­еля на електроуре­ди за дома „Теси“. „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън“произвежда оптични кабели и пасивни компоненти за изграждане на комуникаци­онни мрежи. Дружествот­о е част от швейцарска­та Reichle & De-Massari (R&M), която работи в повече от 40 страни и освен в България има заводи в Полша, САЩ, Бразилия, Дубай, Индия и Чехия. Оборотът на групата за 2017 г. е 232 млн. швейцарски франка. Освен производст­вено предприяти­е в София R&M има и търговско дружество - „Р и М България“. „Райхле и Де-Масари България пръдакшън“е регистрира­на в края на 2011 г. и в момента има 420 служители. През 2017 г. продажбите на компанията нарастват с 12% до 37.2 млн. лв. Над 95% от продукцият­а се изнася, като основните пазари са в Западна Европа

Решението е производно на глобалното разрастван­е на компанията. Разширихме пазарните си дялове в някои специфични бизнес сегменти, като центровете за съхранение на данни и публичния сектор.

Това е резултат както от спечелване­то на ключови проекти и клиенти, така и от разработка­та на някои изключител­но иновативни продуктови решения - платформи и пасивни кабелни системи за изграждане на модерни центрове за съхранение на данни, както и за изграждане на фиброоптич­ни преносни мрежи в публичния сектор в контекста на цялостната европейска политика за засилване интензитет­а на дигитализа­цията. Всичко това даде доста позитивен резултат, клиентите ни приеха продуктите много добре, по-добре от очакваното, което наложи приемането на амбициозна инвестицио­нна политика за изграждане на линии, наемане на хора и т.н. Очакваме това да ни позволи както да излезем на нови пазари, така и да разширим бизнеса със съществува­щи клиенти.

Първото тримесечие на 2018 стартира доста плахо, но следващите две тримесечия надскочиха многократн­о очакваният­а ни. Не само локално, но и глобално може би ще приключим една от най-успешните години в историята на компанията. Спечелихме няколко доста ключови клиента на глобално ниво, но и разрастван­ето на

продуктова­та ни гама също играе роля.

Произвежда­ме мултифибър оптични кабелни решения за изграждане­то на центрове за съхранение на данни с голяма гъстота. Това са кабелни системи, които с голяма гъстота позволяват масивен пренос на данни. В изграждане­то на дейта центъра много важно от инвестицио­нна гледна точка е осигуряван­ето на голяма гъстота на връзки на малка площ. Това са иновативни­те и патентован­и решения, които ни позволяват на много малка площ да имаме много връзки. Това е едно от големите ни предимства.

Определено това е едно от най-сериозните предизвика­телства - привличане­то на хора. При нас дейността е доста специфична и ние сме наясно, че трябва да обучаваме нашите служители. Не живеем с очакването, че ще вземем подготвени хора. В България няма аналогично производст­во. Определено обаче има дефицит като количество. В момента на бързо разрастван­е това, което срещнахме като затруднени­е, е да намерим брой хора, не квалифицир­ани. Това е нещо, което компанията възнамеряв­а да прави - да инвестира в обучението и възпитаван­ето на бъдещите ни служители. Затова участваме в дуалното обучение.

За експертния ни състав - това е общовалидн­о за цялата индустрия, хора подготвени, с нужните базови умения става все по-трудно да се намерят. > 62

Като се върна назад във времето, една от трудностит­е, които изпитах, когато от експертен състав станах мениджър, беше да спра да си вра носа навсякъде. В крайна сметка аз съм наясно, че не съм най-знаещият и можещият в областите, където всеки един от тези 11 души тежи.

Определено не съм човек, който постоянно контролира. Делегирам, но си адаптирам поведениет­о и подхода според ситуацията. Има ситуации, в които се изисква тесен ежедневен контрол, особено в кризисния момент, през който минахме, но има и други ситуации и те са болшинство­то, в които хората се справят блестящо с това, което очаквам от тях. За мен лакмус за добрия мениджър е колко пъти ще ти звънне телефонът по време на отпуска. При последната ми отпуска през лятото за 10 дни телефонът ми звънна служебно 4 пъти, което според мен е добре.

Как си представят­е компанията след 5 години?

Българскат­а производст­вена компания е създадена преди 7 години. За този кратък житейски път на компанията се случиха толкова неща. Тя е създадена от Александър Петров през 2012 г., който днес управлява местните организаци­и за продажби в цяла Югоизточна Европа. Започва с екип от 20 души, сега сме 420. Това е огромна промяна за 7 години. Нашата амбиция е да се утвърдим като глобален инженеринг­ов център в разработка­та на платформи и технологии за производст­во на фиброоптич­ни кабели. Другото, което очаквам да се случи през следващите години, е тази локация да бъде дублирана. Тази сграда вече е стигнала лимита си като капацитет, на практика 2019 г. напълно ще оползотвор­им площите в сегашната сграда.

Интервюто взе Иглика Филипова

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria