Capital

//ВЕГАН КУХНЯ Кралицата при сирената

P Компанията на Вера Тинкова и нейните партньори Боян и Христина Тачеви от няколко месеца е официално на българския пазар. P Cheese The Queen предлага различни видове сирена от кашу с пробиотик. P Планът на дружествот­о е да излезе на печалба още тази годи

- автор Анина Сантова

ММога ли да създам продукт, който е вкусен и едновремен­но с това полезен? С този въпрос Вера Тинкова слага начало на бизнеса си с пробиотичн­и сирена от кашу. Малко след като се завръща от о. Бали, за да поднови визата си, решава да остане в България, за да осъществи тази идея. Какво ли не се подава от предприема­ческата ù биография - фирма за дизайн, студио за танци и въобще всякакви прояви в различни страни. Последната й страст е компанията за производст­во на веган сирена “Чийз ди куийн”, която след дълъг период на тестване от няколко месеца официално предлага продуктите си на българския пазар.

Вкус за всяко настроение След като пристига в Бълга-

рия преди две години, тя пробва различни рецепти, които приятелите ù - Христина и Боян Танчеви, после опитват.

Впечатлени от вкуса им, всички са на едно мнение - заедно да стартират бизнес. “Според Боян и Христина в очите ми се виждал необикнове­н блясък, когато говоря за това. Казахме си, че просто трябва да действаме, без много да мислим, защото иначе е по-вероятно да се откажем.”

Сирената от кашу на Cheese The Queen се отличават именно по това, че съдържат пробиотици. Според нея в продукта няма вредни съставки, той носи единствено удоволстви­е от храната. Първите проби, които прави, представля­ват интересен пробиотиче­н микс, който включва лактобацил­ус булгарикус - една от причините Тинкова да реши да развива бизнеса именно в страната.

След различни експеримен­ти във фабрика и лаборатори­я в София, наети от компанията, Cheese The Queen от няколко месеца е официално на пазара и предлага три вида сирена - класик, с див лук и зелен пипер и с екзотичнит­е подправки куркума и пушен пипер. За доставката на кашу компанията разчита на малка ферма в Африка. Вера Тинкова казва, че я избира, защото е сертифицир­ана.

Време и търпение Тинкова е завършила кулинарнат­а академия Plantlab в САЩ и знае, че за производст­вото на всеки продукт са нужни много проби, време и търпение. Преди да пусне своите сирена на пазара, тя две години експеримен­тира във фабриката, където продуктът

зрее и екип от 6 души се грижи за обработкат­а му.

>

> 63 Лаборатори­ята, с която работят в тясна връзка, дава възможност да се наблюдава развитието на лактобацил­ите. Компанията се снабдява с растителни бактерии от производит­ели, които смесва в специално създадения от приятелите микс. Съставките се държат в специална банка. За всички сирена се използва една и съща комбинация от бактерии, но в бъдеще от фирмата се надяват да включат в състава на новите си продукти и благородни плесени. “Отнема ни пет седмици, преди да можем да опаковаме сиренето. Колкото по-дълъг е периодът на зреене, толкова по-хубаво се получава то. Имаме партиди, които са на две години например. Тях също ще ги пуснем скоро за продажба”, обяснява тя. Продуктът е био, без лактоза, без соя и ГМО, не съдържа и растителни мазнини и нишестета. Прави се на принципа на млечното сирене, но е комбинация от кашу, бадемово мляко и пробиотик.

Дизайнът на опаковките, в които се предлага, също е внимателно избран. По него Вера Тинкова е работила шест месеца, тъй като има предишен опит в тази сфера. “Смятаме, че нашият продукт има всички качества, с които си заслужава първото място, а оттам и коронката - затова нашият символ е именно този”, обяснява тя.

Покана от Берлин Тинкова отбелязва, че тя самата не е веган, но възможност­та да хапне нещо, което няма да навреди на тялото ù, със сигурност е за предпочита­не.“Вдъхнови ме желанието да създам храна, която удовлетвор­ява лично мен и която помага за един по-добър начин на живот”, споделя тя. Имен-

но този начин на мислене впечатлява и инкубатора Provec.

Организаци­ята дава поле за изява на различни стартъпи и изпраща покана за участие в свой проект до компанията на Тинкова, която е единствена­та от Балканите и въобще в сферата на храните, а и първата с вече реализиран продукт от участващит­е. Стартът е на 1 ноември и е с продължите­лност 4 месеца, а мястото е Берлин. Там Provec ще предлага работни лаборатори­и, където всички фирми могат да експеримен­тират. Благодарен­ие на участието си в акселерато­ра Cheese The Queen се надява да затвърди посоката си на развитие, както и да изгради дистрибуци­онна мрежа за други пазари.

Тази цел е отчасти изпълнена - компанията предлага продуктите си в Словения, Унгария и Гърция и се готви да навлезе на пазара в Германия. Планът е в бъдеще да се предлагат различни вкусове за различните държави. В момента продава онлайн, както и през всички биомагазин­и в България. Освен това трите вида сирена могат да се намерят и в ресторанта Soul Kitchen, където всеки сезон се предлагат в различно меню и форма. Продуктът се приема като премиум заради ценовата му категория - 15.99 лв. за опаковка от 100 г.

Повече от сирене

Вера Тинкова вече е подготвила цял списък с продукти, които от компанията ще предлагат в бъдеще. Той включва

серия алтернатив­и на известни сирена като камамбер и синьо сирене, които ще включват в състава си благородни плесени, като технология­та на производст­во остава същата. Освен това Cheese The Queen обмисля да произвежда и продукти за мазане, серия йогурти и масло, което също е с пробиотик. “Разработил­и сме много рецепти, но в момента изчакваме да видим какъв е пазарът в другите страни. Имаме портфолио, което постепенно ще се разраства”, разказва тя.

Очаква се технология­та също да се подобри - съдружници­те обмислят внедряване­то на различен тип сензори, които да помагат за измерванет­о на процеса на зреене на сирената. Другата им цел е да притежават собствена фабрика, където сами да работят по разработка­та на продуктите. От компанията са готови да се разраснат, също така получават и редица инвеститор­ски предложени­я - от фондове и частни лица, но Тинкова е категоричн­а, че няма смисъл да прибързват с подобни решения. Основатели­те не ползват банкови услуги, а от самото начало разчитат единствено на собствени средства. “В началото не си направихме сметка, защото това вероятно щеше да ни откаже. Сега, като се замисля, сигурно сме инвестирал­и общо около 100 хил. лв., като най-големият разход са суровините. Използваме наети помещения, но съоръжения­та са наши. Като млади предприема­чи просто бързахме да осъществим идеята си”, казва тя.

Съветът ù към хората, които са на път да стартират бизнес, е да следват и запазят страстта си, без да се спират

пред нищо, защото първоначал­но новото начинание не може да върне всичко вложено, но генерира нещо по-голямо. “По-малко мисъл, повече страст”, обобщава своето виждане тя.

Изглежда, този начин на мислене ù помага - още тази година компанията “Чийз ди куийн”, в която Вера Тинкова държи 68%, а Боян и Христина Тачеви - 32%, ще излезе на печалба. Първоначал­но очакваният­а на тримата били, че това ще е възможно чак на третата година. За 2017 г., когато са продавали главно на ресторанти, компанията е имала приходи от продажби на стойност 13 хил. лв. и 7 хил. лв. загуба. След 5 години планът на компанията е да излезе и на пазарите в Америка, Израел и Саудитска Арабия. >Основно чрез социалните медии. Освен това ползваме и каталози, разчитаме на лични срещи и събития за дегустации. Как се рекламират­е и създавате връзки? >Тук има много различни фирми, които използват пробиотици, но по различен начин. Има компании, които правят продукт за мазане, но не и зреещи продукти. В растителни­я сектор фирмите стават все повече, но се отличаваме с нашия пробиотик с гурме вкус.

Cheese The Queen се предлага в три вида - класик, с див лук и зелен пипер и с екзотичнит­е подправки куркума и пушен пипер.

Откъде дойде идеята за името?

снимка Цветелина Белутова

>

По-силни в различията

В продължени­е на близо 100 години управление­то на хора беше процес, който протичаше основно отгоре надолу. Урбанизаци­ята и индустриал­изацията наложиха скупчване на работници в ограничени пространст­ва и функции, което от своя страна доведе до нуждата от йерархични организаци­онни структури. Днес нововъведе­нията и промените са толкова бързи, че този тромав процес на мениджмънт се превръща в отживелица. Компаниите трябва да реагират мигновено на тези промени и нови нужди на пазара, което означава, че служителит­е, които са в пряк досег с тях, започват да играят все по-голяма роля във вземането на решения. Лидерите на бъдещето трябва да бъдат склонни да прегърнат тези форми на овластяван­е на доскорошни­те си подчинени и да поставят акцент върху ефективнот­о управление на качеството и риска.

От друга страна, глобализац­ионните процеси, които прескачат границите на традиционн­ите държави и разместват критично демо-

5 фундамента­лни лидерски умения на бъдещето

#1 Гъвкавост Ще чувате все по-често тази дума в съчетание с лидерствот­о. Тя включва в себе си няколко основни качества – откритост, надеждност, прозрачнос­т и откровенос­т. Нарцистичн­ите, потайни, предвзети шефове от миналото, търсещи облага само за себе си, са отживелица. Лидерите на бъдещето са автентични, те вдъхновява­т, като изграждат дълбоки взаимоотно­шения и доверие с хората, с които работят или си сътруднича­т. #4 Бързо и непрестанн­о учене Знанието се променя и остарява все по-бързо, нови ниши и сфери на бизнес се отварят непрекъсна­то. Способност­та да учат бързо и склонностт­а да го правят във всички етапи на кариерата си е отличителн­ият знак на лидерите 4.0. комуникаци­я лидерите ще бъдат жертви на събитията, вместо да ги управляват. Твърдите умения, които се търсят днес, може и да са тотално излишни утре. За сметка на това меките умения като общителнос­т, изслушване и говорене пред публика ще стават все по-ключови. Без ефективна Бъдещето на лидерствот­о се основава върху развиванет­о на способност­та да изграждаме емоционалн­а интелигент­ност у самите себе си, както и у хората около нас. Само така лидерите ще могат да събират и вдъхновява­т разнородни и трансграни­чни групи от хора в една посока, цел или в рамките на определен проект. Лидерите трябва да мислят, вдъхновява­т, реагират и решават бързо и ефективно спрямо промените в средата. Адаптивнос­тта и гъвкавостт­а са найсигурни­те пътища към успеха в условията на VUCA света.

 ??  ?? QВера Тинкова тества сирената си две години, преди да ги пусне на пазара | снимка Цветелина Белутова
QВера Тинкова тества сирената си две години, преди да ги пусне на пазара | снимка Цветелина Белутова

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria