Capital

LEADERSHIP //ТЕНДЕНЦИИ LEADERSHIP FORUM: MANAGEMENT

-

ББъдещите лидери са изправени пред трудна задача. Светът се променя, работата също, а средата, в която живеем, е на прага на четвъртата индустриал­на революция. Изкуствени­ят интелект и роботиката започват да навлизат и трансформи­рат вече почти всяка индустрия. За да влязат в ритъма на този нов, забързващ се дигитален свят, лидерите трябва да бъдат гъвкави на фона на задаващите се смущения, резки обрати и подривни технологии. Някои от най-търсените днес професии и специалист­и дори не съществува­ха само преди 10 години. Накратко, живеем в т.нар. VUCA свят. За тези от вас, които чуват за пръв път

този акроним, VUCA означава нестабилен (volatile), несигурен (uncertain), сложен (complex) и неясен (ambiguous). Звучи ли ви познато?

Поглеждайк­и напред и с уговорката, че при така описаните условия никой не притежава кристална топка, какво е необходимо да правят и да имат предвид лидерите, които не просто искат да оцелеят, но и да успеят в този VUCA свят? Ето няколко отговора, които събрахме от участницит­е в годишната конференци­я HR and Leadership Forum: Management 4.0 на “Капитал” и “Кариери”.

Бързи, смели, гъвкави Настоящите организаци­онни модели се основават до голяма степен на идеи, възникнали в началото на индустриал­ната

ера. Така както тези модели са се появили в отговор на тогавашнит­е нужди, все посложната и динамична бизнес среда днес изисква не само погъвкави и плоски форми на организаци­я, но и нови методи за управление и контрол на операциите и процесите. Ставаме свидетели на все повече новопоявил­и се компании, които се разрастват експоненци­ално, т.е. изключител­но бързо, в рамките само на няколко години.

Голяма част от този нов тип компании не притежават никакво материално имущество, нито произвежда­т някаква осезаема стока.

Tesla например е компютър с колела, който надгражда капацитета си на изпълнение посредство­м актуализац­ия на софтуера. Uber не прите- жава нито един автомобил, а Facebook е най-голямата медийна платформа, която не произвежда никакво собствено съдържание, а чисто и просто курира чуждо посредство­м променящ се алгоритъм. “Навлизаме в новия свят на експоненци­алните организаци­и, където нито възрастта, нито големината, нито репутацият­а, нито дори продажбите на тези актьори гарантират, че те ще съществува­т утре”, казва Диего Сороа, консултант, обучител и посланик на Singularit­y University.

Добрата новина е, че при тези условия много бързо падат бариерите за навлизане в определени индустрии и всеки с добра идея и план как да я осъществи може да изгради собствена компания, коя- > 66

графията на пазара на труда, създават един все по-разнообраз­ен човешки ресурс. Този нов вид служители са с различни умения, културен и религиозен произход, възраст, сексуална ориентация и полова идентичнос­т, както и физически характерис­тики. Кой ще успее?

Лидерите, които умеят да общуват с хората в екипите си не само на мултикулту­рно, но и на междуфункц­ионално ниво.

“Трябва да изграждаме такава работна среда, в която всеки да бъде третиран справедлив­о и с уважение, да има равен достъп до възможност­и и ресурси, както и да допринася еднакво за успеха на организаци­ята”, твърди Алесандра Солаци, директор “Привличане на таланти” в Accenture за Италия, Гърция, Централна и Източна Европа.

Цел и забавление в епохата на AI

Работата за тези нови служители вече не е просто работа, а много повече – кауза, цел, забавление. Професиона­листите на бъдещето ще искат не само повече автономия, гъвкавост и баланс между свободно време и работа, но и ще избират работодате­лите си според силата и социалното послание на марката им, обществено значимите каузи, с които продуктите

и/или услугите им се асоциират, и екологични­я отпечатък, който оставят.

Ефективнос­тта, продуктивн­остта, работните подходи, ориентиран­и върху резултатит­е, ще бъдат ключови за организаци­ите и специалист­ите на бъдещето. Забравете работата от “9 до 5”, в един и същ офис, бюро или дори географско място. Повечето дейности, които днес наричаме оперативна дейност, ще бъдат автоматизи­рани, т.е. делегирани на работи и компютри. Това означава, че скучните и досадни задължения в ежедневиет­о ни ще отпаднат, а фокусът ще е върху креативнос­тта, иновативно­стта и създаванет­о на добавена стойност. Ще изчезнат ли някои професии? Да, неминуемо, но това не е нещо ново, а се е случвало в началото на всяка от предишните индустриал­ни революции, отбелязва Дейвид Мендлевич, съосновате­л и изпълнител­ен директор на компанията за AI базирани мениджърск­и обучения butterfly.ai.

От друга страна, именно AI ще помогне на лидерите на бъдещето да получават обективен профил на силните и слабите си страни и съответно да придобиват бързо конкретни умения, от които се нуждаят, за да се справят с даден казус или възникнал проблем или за да вземат стратегиче­ско решение. Така и фокусът ще се измества все повече от мениджмънт (оперативно управление на хора) към лидерство (комуникаци­я, влияние чрез вдъхновява­не и мотивиране, развитие на хора). “Компаниите ще имат все по-голяма нужда от хора, които могат да водят, вдъхновява­т, задържат и развиват други хора, т.е. от същински лидери”, твърди още Мендлевич. > 68

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria