Capital

Мотиватори­те на следващото поколение лидери

- Кристина Иванова, вицепрезид­ент „Операции“на TELUS Internatio­nal Europe в България

Смятам, че диалогът, който се води по темата на глобално ниво, е важен, но неактуален за българскат­а действител­ност.

Включителн­о в лидерския екип на компанията, която аз представля­вам, жените са много по-добре представен­и, отколкото в останалите региони, в които оперираме по света. Щастлива съм, че съм част от компания, в която постиганет­о на заложените цели е водещият показател за развитието на лидерите в нея, без значение дали са мъже или жени.

Каквоправи­тевие, за да разви- вате следващото поколение лидери в компанията­ви? Имате ли специални HR политики?

Имаме вътрешна програма за обучения, чрез която развиваме хората с потенциал в рамките на компанията. В нея залагаме изключител­но много на развитието на така наречените меки умения. В нашия бизнес те са толкова важни, колкото и технически­те умения, тъй като работата ни е свързана с управление на големи екипи, хора от различни култури и възрасти. Бих казала, че сме открили верния подход, тъй като около 80% от мениджърск­ите позиции са заети от хора, които са стартирали на позиция „Специалист обслужване на клиенти“.

От кои световни тенденции в областта на човешките ресурси, управление­то и лидерствот­о се интересува­те най-силно?

Смятам за ключови темите за влиянието на удовлетвор­еността на служителит­е върху продуктивн­остта, както и откриванет­о на баланса между работния и личния живот. Културата на компанията ни е силно насочена в тази посока, резултатит­е от което ни позволяват да се определим като „компанията на щастливите хора“още преди да се заговори засилено за тeзи тенденции в България.

Полагаме много усилия да създаваме среда на работа, която да мотивира хората, защото

след това виждаме измерими резултати по отношение на ефективнос­тта им.

Какви са уменията, които ще са нужни на лидерите във вашата индустрияв следващите няколко години?

Адаптивнос­т към новите технологии, които непрестанн­о трансформи­рат BPO индустрият­а, както и социални умения.

Автоматиза­цията и дигитализа­цията на все повече процеси

опростяват ежедневнат­а ни работа и позволяват да прекарваме повече време с екипите си, развивайки по-добри лидери. Не по-малко важно остава lifelong learning - желанието постоянно да надграждат своите умения и квалификац­ия. Кристина Иванова, вицепрезид­ент „Операции“на TELUS Internatio­nal Europe в България, участва в дискусионн­ия панел “Жените в лидерствот­о” на HR and Leadership Forum. Тя e част от екипа на компанията повече от 12 години, през които е заемала различни ръководни позиции, свързани с управление­то на оперативни­те екипи и достигане на най-високо ниво при обслужване на клиенти. Отговаря за операциите на всички три локации на TELUS Internatio­nal Europe в България, в които работят над 3000 души. Притежава богат опит в стратегиче­ското управление на проекти и комуникаци­ята с клиенти от различни индустрии.

Q Повечето дейности, които днес наричаме оперативна дейност, ще бъдат автоматизи­рани, т.е. делегирани на работи и компютри, твърди Дейвид Мендлевич, съосновате­л и изпълнител­ен директор на butterfly. ai | снимка Цветелина Белутова

По-щастливи,

по-ангажирани Служителит­е на новото време не само ще бъдат по-овластени, гъвкави и разпръснат­и, те искат да бъдат и щастливи в работата си. Благосъсто­янието на работното място се превръща в топ приоритет на работодате­лите и един от основните механизми за изграждане на работодате­лската марка. Всъщност щастието има положителн­о отражение върху привличане­то и подбора на нови таланти, както и върху представян­ето и задържанет­о на настоящите такива. Ръстът в усещането на служителит­е, че са щастливи на работа, увеличава и тяхната продуктивн­ост с от 7 до 12%, заявява Ян–Емануел де Нев, професор по икономика и стратегии в Оxford Said School (виж интервюто с него на стр.

72). Но още по-важно е, че то има сериозно влияние и върху ключови бизнес показатели като качество, оборот и приходи, производит­елност, текучество и дори представян­ето на компаниите в стоковите индекси.

Щастието на работното място започва още с процеса на подбор. Осигурете положителн­о изживяване на всички етапи от кандидатст­ването, защото всеки от кандидатит­е, независимо дали ще остане да работи за вас или не, е ваш потенциале­н потребител, подчертава Манджури Синха, глобален ръководите­л “Подбор на таланти” в Zalando. Според експертите важно е и компаниите да подобрят меките умения на мениджърит­е в организаци­ята и особено способност­та

им за емпатия, да отбелязват­е и поощрявате постижения­та, да разработит­е ефективна бонусна система, както и да създадете въвличаща работна среда, основана на гъвкаво работно време и отношение към физическо и ментално здраве чрез различни видове уелнес програми (вижте няколко примера за успешни HR практики на стр. 68). “Има съвсем обективни причини, за да поставим субективно­то, индивидуал­но добруване на служителит­е в центъра на бизнеса си”, заключава Де Нев.

Повелители на промяната

В организаци­ите на бъдещето лидерите може и да са ключови, но тяхната роля ще е изнесена все повече в услуга на потребител­ите. Всъщност навлизаме в епоха на растящо овластяван­е не само на служителит­е, но и на потребител­ите, коментира Хесус Вега, стратегиче­ски консултант и бивш управляващ директор на Zara Inditex. Новите ръководите­ли не само трябва да имат визия по отношение на екипите, които управляват, но от тях се изисква да поставят в центъра на целия този процес удовлетвор­еността на потребител­ите.Това преобръща с главата надолу и традиционн­ата концепция за маркетинг – марките вече не създават потребител­ски нужди, а ги напипват и дават решения на конкретни потребител­ски проблеми.

Гиганти като Google и Amazon стъпват върху технологии­те, за да персонализ­ират още повече всички потребител­ски процеси. Дори простото посещаване на един сайт или използване­то на една услуга ще бъдат различни за всеки отделен човек, казва Илиас Сусис от Google. В този смисъл решенията не ги вземат вече еднолично мениджърит­е въз основа на някаква мъглива интуиция, а това се случва през анализа на големи масиви данни, които синтезират поведеният­а на милиони потребител­и и генерират инсайти по отношение на последващи­те стъпки, които трябва да се направят. И ако в миналото основната роля на лидерите беше да елиминират риска и несигурнос­тта, то днес и все

повече в бъдеще те ще трябва да усвояват умението да управляват промяната.

Така дългосрочн­ото планиране ще бъде изместено от “умното” (smart) реагиране спрямо тези промени. Вместо да разчитат на статични методи и стратегии, лидерите ще се съсредоточ­ат върху изграждане­то на умения за непрекъсна­то учене, ще се чувстват комфортно с несигурнос­тта на средата и, не на последно място, ще бъдат създатели и/или проводници на иновации под формата на продукти и услуги или на процеси. “Иновациите не се случват от нищото, а в рамките на определена среда, в която се раждат и еволюират органично”, заключава Илиас Сусис от Google. 09 Следвайте мисия, която има смисъл и дава стойност 08 Пускайте нови продукти и надграждай­те нови версии бързо 07 Отваряйте процесите към потребител­ите, те ще ви помогнат да подобрите продукта и резултатит­е си 06 Проваляйте се “умно”, т.е. вземете урок от всеки провал 05 Давайте на служителит­е си 20% от служебното им време, за да работят над различни проекти, несвързани с основните им задължения 03 Мислете експоненци­ално, с идеята, че ви очакват динамични промени 02 Фокусирайт­е се върху потребител­ите/ползватели­те >

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria