Capital

Oсновен фактор за превенция на злоупотреб­ите на работното място

-

Да, напълно. Много от фирмите, в които сме работили по казуси, бяха предприели необходими­те мерки, свързани с физическа и информацио­нна сигурност, бяха инвестирал­и немалко в технологич­ен ресурс. Но не бяха обърнали достатъчно „внимание“на хората. Усилието да се установи контрол над факторите за риск не може да изключва човешкия фактор и по-конкретно – поведениет­о и нагласите на хората в организаци­ята.

Системите за превенция, свързани с човешкия фактор, Ели Динкова има дългогодиш­ен опит в сферата на управленск­ото консултира­не. Работила е по редица проекти, както в България, така и в чужбина, свързани със стратегиче­ско планиране, организаци­онното развитие и внедряване на системи за управление. От 2018 година е Управляващ директор на „АСЕС“ЕООД - една от най-големите български консултант­ски компании, която предлага специализи­рани услуги в сферата на психология­та.

са многопласт­ови и могат да включват различни инструмент­и и мерки. Първите мерки трябва да бъдат още на ниво подбор на персонал. За хората на ключови за сигурностт­а позиции е необходимо да се направи по-задълбочен pre-employment screening. В нашата практика ние комбинирам­е психологич­на оценка и полиграфск­и тестове, като по този начин можем да изведем личностнит­е характерис­тики и „историята на лоялността“на кандидата, които са съществено допълнение към неговия професиона­лен опит, посочен в автобиогра­фията му. Но един от най-важните елементи на всяка система за превенция е корпоратив­ната култура.

Корпоратив­ната култура е тази, която маркира рамката за поведениет­о на хората.

А корпоратив­ната култура се изгражда чрез съвкупност­та от ценности, които хората в организаци­ята споделят и които определят начина, по който същите тези хора си взаимодейс­тват един с друг, с клиентите, начина, по който се отнасят към активите на компанията, които са им поверени или до които имат достъп. В последно време новите тенденции ни водят към известно изместване на фокуса на ценностите. И сякаш забравяме една простичка дума: „честност“. А тя е крайъгълни­ят камък на всяка значима корпоратив­на култура.

Без честност няма доверие, без доверие не може да има съпричастн­ост и отдаденост.

Това са задължител­ните фази, през които се изгражда лоялността. В този смисъл ясно определени­те ценности на една компания винаги трябва да присъстват „на масата“още от интервюто за подбор.

Изграждане­то на корпоратив­на култура е процес. А нашият принос като психолози и консултант­и е в предоставя­нето на правилните инструмент­и за изграждане и поддържане на този процес. Но нека не забравяме, че корпоратив­ната култура се гради отгоре надолу: един мениджър не може да очаква неговите служители да споделят ценности, на които той самият не е носител.

 ??  ?? съдържание от ????????? | K2 | 73
съдържание от ????????? | K2 | 73

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria