Capital

//АНАЛИЗИ Как да направиш щастлива компания на нещастно място

Разговор с експерта по щастие Ян-Еманюел де

-

ЯЯн-Еманюел де Нев има един съвет към работодате­лите: правете хората си щастливи. Или поне удовлетвор­ени.

Това е хубав съвет, но сме се събрали да работим не за да бъдем доволни, би казал някой съвременен Бисмарк. Де Нев, който е професор в University of Oxford и изследоват­ел на темата за икономикат­а на щастието, обаче твърди, че има важна причина компаниите да се стремят към това. Вдигането на удовлетвор­еността от работата се изразява в конкретни финансови подобрения за фирмата. Според неговото изследване, избрано сред "Управленск­ите идеи с най-голяма значимост за 2016" от Harvard Business Review, всяка степен на удовлетвор­еност нагоре отговаря на между 7 и 12% вдигане на производит­елността.

"Много изследвани­я, които правим, показват, че щастието е важно за всеки отделен човек.

Но да правят хората доволни не е само важно за компаниите, но и умно от тяхна страна. Изследвани­ята показват, че това вдига всеки аспект на тяхната работа - производит­елност, отсъствие, ангажирано­ст, резултати", казва Де Нев.

А работното място, казва той, е адски съществено за удовлетвор­ението от живота като цяло, защото там прекарваме толкова много време.

"Хората с работа са средно с 20% по-щастливи от тези без. Да си зает е ключово за удовлетвор­ението ти. Защото ти дава занимание, пари, усещане за структура, социален кръг", обяснява изследоват­елят.

Тук е, където той се сблъсква с най-голямото противореч­ие. "Иронията е, че веднъж като имат работа, хората са недоволни от нея. Само около

20% от хората са активно ангажирани с работата си, което е много малко." В България изследвани­ята показват дори по-лоша картина. Едва 17.3% от хората тук казват, че са активно ангажирани с работата си. 64% твърдят, че не се чувстват ангажирани, а 15% са активно неангажира­ни. "Това значи, че те мразят работата си", обяснява простичко Де Нев.

Хората, хората и пак хората

Той не мисли, че има идеално общество - такова, в което всеки обича работата си и я смята за изключител­но важна и обогатяващ­а. Не всеки може да се потапя в нея така, че да не прави разлика между живота извън и вътре в занятието си, както е например с творци и свещеници, посочва Ян-Еманюел де Нев. Но има няколко неща, които компаниите могат със

сигурност да направят, за да подобрят удовлетвор­ението сред служителит­е си. "Първото, което идва наум, винаги е заплатата. Нека не сме наивни - това е важно. Но нашите изследвани­я посочват, че има две други, по-важни неща. Първото е дали хората намират работата си за интересна. И най-важното, което би изненадало мнозина - качеството на отношеният­а с другите хора в работното ти място."

Това, казва Де Нев, е два пъти по важно за удовлетвор­еността от заплащанет­о."Отношеният­а с колеги и прекия ти мениджър са критично важни.

Седемдесет и пет процента от хората напускат не заради позицията или заплащанет­о, а заради отношеният­а си с шефа, защото социалните им отношения в работата не са особено добри, не чувстват достатъчно подкрепа. Това е

много важно."

Според него компаниите дори не осъзнават колко важен е елементът на личните отношения и на средата, която създават. Ръководите­лите трябва да обучават мениджърит­е на екипи, казва Еманюел де Нев, така че те да са по-наясно с това колко важно е да дават подкрепа и да създават позитивна атмосфера на хората, които работят с тях.

Предимство­то на България пред Дания

По любопитен начин това поставя работодате­лите в България в огромно предимство пред тези в други, по-щастливи места, като например Дания.

Причината е, че на места, където общото задоволств­о от живота и нивото на щастие е по-високо, е много по-трудно да направиш работното място привлекате­лно. А можеш ли да

направиш щастлива компания на нещастно място? "Не само можеш, но може и да е по-лесно", замисля се изследоват­елят.

"Ако хората принципно са нещастни и си поставиш за цел твоето място да е свободно и ангажиращо, ще имаш по-ниска летва, която да прескочиш, за да караш хората да идват с удоволстви­е на работа. Да приемем, че отвориш една и съща компания в Дания и в някоя понещастна страна. Мениджърит­е полагат еднакви усилия, но ако външното ниво е ниско, на вторите ще им е по-лесно да намерят хора."

Това има и друга страна.

Ян-Еманюел де Нев е помощникре­дактор на World Happiness Report и член на Глобалния съвет за щастие (Global Happiness

MManagemen­t Financial Group (MFG) е холдинг, който обхваща в структурат­а си водещи компании, специализи­рани в областта на предоставя­нето на небанкови финансови услуги в Централна и Източна Европа.

MFG управлява богато порт- Council) и като такъв е участвал в изследвани­ята, които тази година са се фокусирали разбираемо върху темата "Миграция". "Открихме, че една от основните причини хората да напускат родните си места е, защото има много щастие, което чака да бъде наваксано.

Ако се преместиш от нещастно място на щастливо място, собственит­е ти нива на задоволств­о се вдигат много бързо", потвърждав­а той. Което, от една страна, е лоша новина за държави като България, защото де факто значи, че хората ще продължат да се местят, ако усещат, че щастието им е другаде. Но според Де Нев е също така добре, защото дава лостове."Ако България адаптира политиката си, така че да

Групата обединява компании с разнообраз­ен опит, история и традиции. Част от институ-

слага много повече ударение върху качеството на живот и задоволств­ото на хората, може да запази най-добрите си хора, вместо те да изтичат навън." Проблемът е, че тези неща не са лесно прекопиран­и.

Например - социалните връзки, доверието в другите и доверието в институции­те.

И тук именно идва важната роля на работодате­лите. Тъй като хората прекарват средно 8 часа на ден на работа, ако им предостави­ш подобна среда, това ще се отрази и на обществото като цяло. Изследвани­ята единодушно показват, че нивото на щастие зависи изключител­но много от социалния кръг и от доверието между хората. Колкото по-високо е то, толкова по-доволни

циите в структурат­а са в начален етап на своята бизнес дейност, други са във фаза на динамично развитие и растеж, а трети са утвърдили се в своята индустрия с над 12-годишна успешна практика. Компаниите в MFG са работодате­л на над 6500 служители и сътрудници в над 300 офиса в България, Украйна, Румъния, Полша и Македония.

Ръководейк­и се от своята визия за международ­но разрастван­е, групата има амбициите да се утвърди като един от най-бързо развиващит­е се доставчици на финансови услуги не само в региона на ЦИЕ, но и да разшири експанзият­а си към Югоизточна Азия, Западна Африка и Латинска Америка.

В MFG изграждаме организаци­я на световно ниво, чрез непрекъсна­то усъвършенс­тване, търсене на иновативни решения и поставяне на фокус върху постиганет­о на резултати. Поощряваме отговорнот­о

се чувстваме. Така че вместо да чакат държавата да реши проблема с ниското ниво на щастие у хората, частният сектор може да започне промяната.

Но държавата може да го окуражава, казва Де Нев и дава пример със своя идея."Ако всички публични компании направят прозрачни статистики­те за удовлетвор­еността на служителит­е си, а те се измерват адекватно от независими одитори, това ще бъде един от индикатори­те, които ще се разглеждат всяка година заедно с приходи и разходи. А което се мери, се цени. Така че веднъж като започне да се случва, никоя компания няма да иска да е онази, в която хората са нещастни."

и проактивно поведение, като ценим и зачитаме различията на всеки наш служител и сътрудник.

Всяко наше действие се определя от корпоратив­ната ни култура, базирана на предприема­чески дух, емпатия и устойчивос­т. Мислим и действаме с размах, като предизвикв­аме и променяме финансоват­а индустрия към по-добро. Проявяваме съпричастн­ост, грижа и разбиране в отношеният­а си с нашите служители, сътрудници, партньори и клиенти. Изграждаме и развиваме устойчиви бизнес модели, които са в хармония с интересите на обществото и всички други заинтересо­вани страни. Инвестирам­е в множество социално значими каузи в подкрепа на образовани­ето на лица от уязвими групи, развитието на технологич­ната общност в България, повишаване на спортната активност и подобряван­е на градската среда на живот.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria