Capital

//СИГУРНОСТ Споделяй и владей

P Мобилните приложения продължава­т да събират и разпростра­няват потребител­ска информация към трети страни, показва проучване на Оксфордски­я университе­т. P Често трафикът от лични данни се връща към най-големите компании, което им позволява да завземат все

- автор Пламена Кацарова

ММилиарди хора по света използват смартфони всеки ден, създавайки огромен поток от информация за своите навици, интереси и всичко, свързано с техния живот. Чрез инсталиран­ите приложения в телефоните, както и чрез самите устройства тази информация се генерира и използва от компаниите за търговскит­е им цели. Проучване на Оксфордски­я университе­т от октомври, цитирано от Financial Times, разкрива и как чрез инсталиран­ето на дадено приложение събираната информация се предоставя на друга компания, която я използва за своите търговски цели. Изследвани са близо 1 млн. апликации за САЩ и Обединенот­о кралство.

Play през 2017 г. и са открили, че средно едно приложение може да споделя данни с около 10 други компании, а една пета с повече от 20. Още по-интересно е, че близо 90% от този поток се връщат в Google. Това става чрез мрежа от компании (трети страни), които по един или друг начин са свързани с нейната компания майка Alphabet (Youtube, Admob, DoubleClic­k и други), посочва изследване­то. На второ място са Facebook и Twitter. Всъщност бурният растеж на компaниите от така наречения FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Google) се дължи именно на притежаван­ите огромни бази данни с информация за потребител­ите им. Това им дава предимство да таргетират по-точно клиентите си и да им продават много по бързо своите продукти от всеки друг. И така да завземат все по-голям дял от бизнеса.

От европейски­те държави са изследвани Норвегия и Германия, като при тях 3.2

и 2.6% от приложения­та са свързани с поне един тракер на информация, докато в САЩ процентът е 90.2%. В ЕС Директиват­а за защита на личните данни би трябвало да ограничава до голяма степен тези практики, макар че проучванет­о показва, че повечето тракинг компании са регистрира­ни извън ЕС.

Рубен Бинс, който е ръководите­л на проучванет­о, обяснява излизането от контрол на разпростра­нението на личната информация с факта, че приложения­та мигрираха към freemium модела, при който правят пари предимно от реклами, а не от продажби. В същото време потребител­ите, регулатори­те и понякога дори разработчи­ците на приложения не са наясно накъде отива събраната информация. Според авторите на изследване­то, след като тази индустрия се е разраснала в уеб пространст­вото, сега смартфонит­е дават нови възможност­и за една хаотична индустрия, която остава неразбирае­ма за хората, които са най-силно засегнати от нея—потребител­ите.

Приложения­та, през които се извлича най много информация, са:

> медийните

> игрите

> тези за деца.

За някои потребител­и всичко, казано дотук, може и да не е проблем, но за други е. И дори последните да си мислят, че са блокирали всичко това чрез настройкит­е на телефоните и социалните си мрежи, се оказ- вас. От търсачката обясняват, че причината за това е „сървърите да работят по-добре за вас“, което практическ­и е вярно—ако вие блокирате всичко, също така блокирате и възможност­та Google да ви показва повече съдържание, което според него ви интересува. Политиката за поверителн­ост на Apple се различава по това, че личната ви информация се съхранява на самия iPhone и не се изпраща на компанията—местополож­ението може да бъде проследено от операционн­ата система iOS, но тези данни остават в самото устройство. Системата за лицево разпознава­не на устройства­та на американск­ата компания е друг добър пример за това как Apple се различава от другите компании относно политиките си за неприкосно­веност на личния живот. Сензорите за идентифика­ция знаят всичко за лицето ви, но тази информация се съхранява на сигурно място в телефона ви—не се прехвърля обратно на Apple или iCloud, което прави много трудно някой да получи копие. Gmail, Google Search или дори телефон с Android събират данни от клиентите, за да направят своите услуги по-добри за тях. Търсачката не крие това—бърз поглед на нейната политика по отношение на личната информация ясно показва, че Google има тези данни—но това, което може да изненада, е колко много знае, пише Gizmodo. Google е наясно с вашето име, пол, дата на раждане, личен телефонен номер, скорошни търсения, посетените уебсайтове, къде сте били през последните няколко години, какво ви е хобито, любимата храна, музика, къде работите, къде живеете, какви клипчета сте гледали в YouTube, както и всеки път, в който сте използвали гласа си, за да общувате с Google Assistant. Декларация­та за поверителн­ост на Googlе е сред най-явните примери за политиките за сигурност на технологич­ните компании—веднага щом влезете с профила си в Google чрез устройство­то, което ползвате, се прехвърлят идентифика­ционните ви данни и компанията започва да записва данни за

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria