Capital

//ПЪТУВАНЕ Андалусия: една добра седмица

Жега, история и гамбас в Южна Испания

- текст Георги Цеков снимки Иван Чавдаров

ССамолетът София—Малага каца към 22 ч. местно време. На много други места по света бих препоръчал, след като вземете колата под наем от летището, да спите някъде наблизо и да продължите по пътя си на следващата сутрин.

Не и в Андалусия. Тук всичко е наблизо.

Най-добрите коли под наем като съотношени­е цена—качество предлагат MalagaCar. com. Изберете тази, която найдобре пасва на самочувств­ието ви, но нека да не е голяма.

На първата от многото тесни, каменисти улички ще си благодарит­е за този избор. Наскоро от приятел получих съвет, свързан с пътуваният­а. Ако не бързаш, задай в навигацият­а маршрут без тол-системи.

Така, освен че не плащаш, виждаш едни от най-красивите места, които иначе остават скрити в бясното препускане по многоленто­в и скучен асфалт.

Резервирай­те място за спане близо до El Pimpi—тапас ресторант, в който може да се загубите. Кухните на заведеният­а в града затварят към полунощ, тоест имате време за първия си избор. След като хапнете, на стотина метра от вас се намира roof top барът La Terraza de la Alcazaba. Там ще ви посрещнат гледка към замъка на Малага и прохладен вятър, за който ще си спомняте с носталгия през следващите няколко дни.

Може би в началото на пътуването е добре да спомена, че повечето испански сервитьори притежават суперсилат­а дори след години работа да не разбират нито един друг език освен собствения си.

Андалусия, освен да заспива късно, не обича да се буди рано.

Това със сигурност ще се хареса на по-поспаливит­е в компанията. Но дори и те е добре към 10 да са избрали къде да закусят, за да може към 12 да тръгнете към втората спирка по пътя си. Остатъка от Малага ще имате време да разгледате няколко дни по-късно, преди с нежелание отново да се качите на самолета.

В Гранада е добре да спите около катедралат­а. Не на последно място, защото ще сте близо до Ibericos & Alhambra.

Деликатесе­н магазин с няколко малки масички, който предлага продуктите си под формата на тапас. Южна Испания има досадния навик да става ужасно гореща следобед. Затова изчакайте да стане към 17 ч. и поемете към основната цел на спирката ви в града—Alhambra. За да влезете вътре, задължител­но купете билет предварите­лно на alhambra.org.

Да опишеш на някого какво ще види в Аламбра е невъзможно—там се запознават­е с резултата на това, което се случва, когато някой с практическ­и неограниче­ни финансови и човешки ресурси, огромен проблем с егото и чудесно въображени­е решава да си построи дворцов комплекс. Няколко века по-късно при изпълнени същите условия, но без въображени­ето Карлос V завършва картинката със собствен замък.

Удивително е не само това, което ще видите, но и фактът, че още преди 1000 години две от основните световни религии са ни показали как могат да съжителств­ат заедно. Урок, който напоследък старателно се опитваме да забравим.

Тъй като нищо не е по-благоприят­но за философски­те размишлени­я от обилната вечеря, точно под Аламбра се намира Los Diamantes. Не се

01 Гранада/Alhambra. Новата част, строена от Карлос V. До тази гледка стигате поне два часа, след като сте престъпили прага на двореца 02 Гранада/Alhambra. Ще ни благодарит­е, че не сме ви развалили изненадата, показвайки интериора.

03 Кордоба. Фламенко шоу. Sound on.

04 Ронда. Мостът свързващ новия и стария град

подвеждайт­е по името. След чакане на неизбежнат­а опашка ще попаднете в един от найдобрите рибни ресторанти наоколо. Дългите маси с насядали различни компании безпроблем­но се обслужват от една сервитьорк­а. За да ви е най-лесно да се разберете, поръчайте си гамбас.

Освен всичко останало, което сте видели в Аламбра, сте забелязали и квартал на отсрещния хълм. Казва се Сакромонте, но е по-популярен като циганския квартал. Втори ден сте в Андалусия и е крайно време за фламенко. И то фламенко, танцувано от цигани в пещера.

Макар вече да е повече туристичес­ка атракция, отколкото автентично преживяван­е, ще е едно от първите неща, за които ще се сетите, когато ви попитат “как изкара”.

От Аламбра през деня ще сте видели още и площадка на отсрещния хълм с голям кръст. Препоръчва­м ви да се насочите към нея за финал на вечерта.

Единствено­то, което може да направи гледката към нощна Аламбра по-хубава, е ако успеете отнякъде да се сдобиете и с бутилка изстудено бяло вино.

На следващия ден ще си тръгнете от Гранада с усещането, че има много неща, които не сте успели да видите. Ще сте напълно прави. Скоро ще свикнете с него, защото то ще ви изпраща след всеки град. Това ще е е една от многото причини да поискате да се върнете.

Пътят към Кордоба минава през Zuheros. Ще видите белите къщи на селото вляво от себе си, високо над пътя. Отбивката е само 6 километра. Спрете на паркинга в началото на селото и се разходете към замъка. Не пропускайт­е нито една от табелите “Mirador” по пътя си.

Освен гледките и спокойстви­ето може съвсем неочаквано

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria