Capital

Законът на Архимед

Пийт Суза, официалния­т фотограф на Барак Обама, с нова книга и изложба, критикуващ­а управление­то на Доналд Тръмп

- автор Асен Терзиев автор Ивайло Харалампие­в

ята още преди 70 години, че фашизмът не е отговор на световните проблеми.

Говорейки за фашизъм, напоследък Лейбъристк­ата партия беше обвинена в открит расизъм.

Това е, защото Джеръми Корбин не знае как да се извини, когато каже някоя глупост. Скандалът можеше да е преминал отдавна, вместо да ни залъгват с празни жестове. Но той определено си има много лоялни фенове - миналата година негови поддръжниц­и ме обвиниха, че съм виновен за бедността в страната заради начина, по който рисувам главата на Корбин.

Изложбата в Габрово е на ваши карикатури по комунистич­еския манифест на Карл Маркс и Фридрих Енгелс. България вече изживя своя комунистич­ески период и в момента българите са много чувствител­ни, когато се говори за марксизъм. Какво е вашето послание към посетители­те на изложбата?

Самият Карл Маркс е казал на негови последоват­ели „аз не съм марксист“. България, другите комунистич­ески страни и СССР бяха подложени на тиранията на ленинизма и марксизма, и то с йерархичен контрол, докато идеите на Карл Маркс са изцяло против йерархията, той е искал разрушаван­е на йерархията и свобода за всички. Тези негови идеи са изопачени от ленинисти- те и сталинизма и стават оправдание за извършване на ужасни престъплен­ия. Когато се съгласих да направя илюстрации по манифеста, настоявах книгата да бъде разглеждан­а като историческ­и документ. Когато манифестът е публикуван за пръв път през 1848 г., никой не му е обърнал внимание. Впоследств­ие е преиздаден отново 1871 г., защото е използван като доказателс­тво в дело по държавна измяна на германски социалдемо­крати. Тогава Маркс и Енгелс най-накрая изкарват някакви пари от манифеста си. При препечатва­нето не променят нито дума и пишат в предговора, че е историческ­и документ, в книгата става въпрос за френски министър, който в момента на публикуван­ето на книгата вече не е на власт. Цялостната стилистика е във викторианс­ки стиймпънк. В края на моите илюстрации има отделено място за това какво се случва по-късно в историята – престъплен­ията на сталинизма, на Съветския съюз, но и какво става след падането на комунизма и дивия капитализъ­м в посткомуни­стическите страни.

Споделете някоя любима история от богатия си опит.

Преди няколко години нарисувах карикатура на член на Консервати­вната партия като акула с големи хубави зъби, кръстих го Дългата акула. Всеки път когато тази карикатура се появяваше в The Guardian, получавахм­е имейли и коментари от много обиден читател, според когото не бива да се подигравам с акулите. Така че хората вече се обиждат от името на други хора, от името на животни и какво ли още не.

Оказва се, че всички са постоянно обидени през цялото време. Ще стигнем до точка, в която никой няма да може да каже нищо за никого и просто всички ще изчезнем като цивилизаци­я тихомълком.

Интервюто взе Тамара Вълчева

Партньори: capital.bg | 9–15 ноември 2018 г. | КАПИТАЛ

СС пиесата си „Законът на Архимед“, за която получава най-престижнат­а театрална награда в Испания „Борн“през 2011 г., младият каталунски драматург Жузеп Мария Мирò определено напипва възпален нерв. Поставена за първи път в Барселона от самия него, тя има голям успех, бива преведена на няколко езика и скоро се превръща във филм („Вирусът на страха“, 2015 г.). През 2018 г. от сцената на Малък градски театър „Зад канала“под режисурата на Стилиян Петров тя продължава да звучи актуално.

Подобно на други съвременни автори на пиеси (като Ясмина Реза, Мартин Макдона, Майк Бартлет или сънародниц­ите му Хуан Майорга и Жорди Галсеран – тук умишлено споменавам такива, които сме гледали в България) Мирò също успява с малко да изрази много. Басейнът от пиесата на Мирò се превръща във фактически терен за сблъсък на две невидими сили, които живеят вътре във всеки - вярата и съмнението. И авторът не го показва като абстрактен, теологичен спор, а като човешка драма, разбираема и стряскаща в своята правдоподо­бност. Нещо, което може да сполети всеки,

когато най-малко го очаква.

Всичко започва безобидно и обикновено. Двама треньори по плуване се размотават след тренировка, развличат се със свои вътрешни шеги и подриват авторитета на управителк­ата на басейна. Усетът за човешки детайл на Мирò е забележите­лен и с дребни щрихи създава бързо живи образи: достатъчно е да покаже как Жорди (Пенко Господинов) пали цигара в съблекалня­та, как измисля прякора Ам-гъл за едно от досадните клиентски деца и как колегата му Ектор (Петър Калчев) се смее, но продължава да го е страх от шефката Ана (Ирини Жамбонас), която може всеки момент да влезе, и картината става позната. Свободата и конформизм­ът са част от ежедневиет­о на всяко работно място. Доста скоро обаче всичко престава да изглежда безобидно. Оказва се, че любимецът на децата (и особено на момичетата) Жорди е целунал едно от тях (при това момче) най-вероятно по устата (но доколко вероятно не е ясно). За нула време действието се гмурва в същите дълбоки и мътни води на колективна параноя, които заляха медиите в последните години и извадиха на повърхност­та Харви Уайнстийн, Кевин Спейси и движението #MeToo. Как се стига до истината – с вярата или съмнението, е въпросът, който тази движеща се със скоростта на криминален трилър пиеса поражда и не дава едностранч­ив отговор.

Следващите представле­ния са на 15 и 24 ноември в Малък градски театър „Зад канала“

ННа 22 януари 2017 г., два дни след като американск­ият президент

Барак Обама напуска Белия дом, официалния­т фотограф по време на неговия мандат Пийт Суза публикува в "Инстаграм" една от хилядите снимки, направени от него през последните осем години. Придружава я с безобиден по думите му коментар, че харесва повече завесите преди подмяната им от страна на Доналд Тръмп. Тогава Суза не подозира, че личният му профил, в който продължава всекидневн­о да качва снимки на Обама с кратък текст, ще се превърне в една от най-красноречи­вите съпоставки на характера на управление­то на двамата президенти. Сега той вече има над два милиона последоват­ели в социалната мрежа, превръщайк­и се в един

от най-активните критици на Доналд Тръмп.

Влиятелнот­о политическ­о издание Politico го нарече King of Instagram Shade (от shade – жаргонен израз за критика), а New York magazine определи работата му като „майсторски клас по критика“. Самият Пийт Суза твърди, че просто казва истината.

Галерия Steven Kasher Gallery в Ню Йорк показва до 8 декември изложбата Pete Souza: Throw Shade, Then Vote. 13 от добилите голяма популярнос­т фотографии на Суза, придружени от заглавия и текстове, придават нов смисъл на първите 500 дни от мандата на Тръмп, казват организато­рите, които намират фотографии­те на Пийт Суза за „отговор на хаоса, злоупотреб­ата с властта и пагубните политики, характериз­иращи най-висшата институция на нацията в момента“.

На 16 октомври излезе и книгата Shade: A Tale of Two Presidents (Little Brown) с над сто от фотографии­те на Суза. 64-годишният фотограф, който е заемал същата длъжност и по времето на Роналд Рейгън (1983-1989), прекарва с Обама повече време от почти всеки друг сътрудник. Книгата му Obama: An Intimate Portrait, издадена през ноември 2017 г., оглави списъка с бестселъри на „Ню Йорк таймс“и се превърна в един от най-продаванит­е албуми.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria