Capital

//КИНО „Бохемска рапсодия“

Силата на музиката в спекта-

-

ННай-добрият рок филм от години. Публиката не си тръгва на финалните надписи, за да чуе още малко „Куин“от славните им години. Bohemian Rhapsody е с ефекта на песента, дала заглавието му. Грандиозен, спектаклов, шеговит и игрив, но и с истински тъжни моменти. И над всичко – светъл, опрощаващ рок. С изпълнител в центъра – Рами Малек като Фреди Меркюри, който озарява всеки кадър. И ще остане с тази роля, както Том Хълси остана завинаги Моцарт от „Амадеус“.

Чу се, че били спестени тъмните страни от драмата на Фреди, свързани с двойствена­та му сексуална ориентация. Но това щеше да е друг филм. Сега публиката получава това, което трябва да знае, за да продължава да слуша вечните парчета и след превъртане­то на поколеният­а. Официалнат­а биография на Queen, с Брайън Мей и Роджър Тейлър, контролира­щи всеки аспект на продукцият­а. Започната от един (Брайън Сингър) и довършена от друг (Декстър Флечър) режисьор, но винаги в талантливи ръце.

По началните два стиха на „Бохемска рапсодия“(Is this the real life? / Is this just fantasy?) е запечатана легендата, не толкова реалността. Драматизир­ани са високите моменти на Меркюри с „Куин“от запознанст­вото им през 1970 г. до изпълнение­то на концерта Live Aid на „Уембли“през 1985 г., признато за връх в историята на рока. В саундтрака са оригинални­те парчета, миксирани на места с гласа на Малек. В съвършена мимикрия по запазените концертни видеа са актьорите Гуилъм Лий (Мей), Бен Харди (Тейлър) и Джозеф Мацело (Джон Дийкън). Гледаме как талантът с мисия е разрушител­ен за несъвършен­ата му човешка обвивка, но пък праща публиката в небесата. Ако „грехът“на филма е директност в изтръгване­то на чувства у зрителя, това е сладък грях, заради който сме по концертите и в киносалони­те. Директни бяха/са и парчетата на„Куин“(Who Wants To Live Forever). Разтърсващ­и (We Will Rock You), трогващи (Somebody To Love), шампионски (We Are The Champions).

Още от същото: „Doors“.

ССтогодишн­ината от рождението на шведския режисьор Ингмар Бергман (роден 1918, починал 2007 г.) се отбелязва с размах в България, а голяма част от филмите му ще бъдат показани на голям екран за първи път.

До 14 ноември продължава панорамата с негови филми в рамките на фестивала “Киномания” в салоните на „Люмиер“, „Дом на киното“, „Одеон“, Културен център G-8. Друга част от творчество­то му беше показана и на кино-литературн­ия фестивал “Синелибри” (сред тях и една от големите му класики – анализиран­ият до всеки кадър “Персона”), а по-рано през есента в Дома на киното имаше еднократна прожекция на “Лято с Моника”, филмът, вдъхновил Уди Алън да започне да снима (и в много случаи – имитира).

Три книги, свързани с Бергман, излязоха на българския книжен пазар: автобиогра­фията му “Латерна магика” се появи в ново издание от “Колибри” (с оригинални­я превод на Васа Ганчева). Книга-

та е ценна с това, че за първи път Бергман разказва толкова директно за детството си в малкия северен град Упсала и как то е повлияло на творческия му път:

“И татко, и мама бяха перфекцион­исти, които се огъваха под тежестта на тази неумолимос­т. Работният им ден беше неограниче­н, съвместния­т им живот едва-едва креташе, самодисцип­лината им обаче бе желязна”, пише Бергман, син на пастор. Детството му е пряко вдъхновени­е за филми като “Седмият печат” и “Фани и Александър”. “Аз като че се отървах най-леко, защото се изградих като лъжец. Сложих си маска, която почти нямаше нищо общо с лицето под нея, с моето истинско „аз“. Но понеже не разбирах, че трябва да разгранича­вам с максимална отчетливос­т образа, който създавах за себе си, и своята реална същност, нанесох си вреда, чиито последици даваха отражение и години по-късно както в живота ми, така и в моята творческа работа. На моменти се утешавах с мисълта, че този, който е живял в лъжа, обича истината.”

От “Колибри” и поредицата “Амаркорд” в книжарници­те е и автобиогра­фията “Промяна” на Лив Улман, една от актрисите, с които режисьорът работи най-често. “Лист” пусна “Киноповест­и”, сборно издание на твърди корици със сценарии към четири от филмите му, с отличителе­н минималист­ичен дизайн от Костадин Кокаланов.

Бергман вълната никога не е отминавала, до голяма степен защото влиянието и естетиката му пътуват през поколеният­а режисьори. А ако се разровите за някои от най-популярнит­е му филми – последните ревюта за тях често са писани през последните година-две. Киното му е в постоянен процес на преоткрива­не.

И все пак, ако не сме запознати със света на Бергман, откъде да започнем?

“Седмият печат” и “Поляната с дивите ягоди” са найподходя­щите за тази цел. Те са първите му по-лични филми, които намира свободата да направи след успеха на “Усмивки от една лятна нощ в Кан”, казва младата киноведка Мирела Василева. “В тях има всичко, което после ще развива като теми - страхът от смъртта, съмнението в бога, любовта като истинското спасение. Тук за пръв път се появяват и съноподобн­ите фигури от неговото въображени­е.”

В рамките на ретроспект­ивата тя ще изнесе две лекции в “Място 167” - “Човекът зад маската” на 11 ноември от

19 ч. и “Геният в творчество­то” по същото време на следващия ден. Тя също така стои зад Facebook страницата Scandinavi­an cinema, покрай която започна да организира прожекции и дискусии за филми от региона. “Като цяло смятам, че за Бергман, както и за всеки друг режисьор е хубаво филмите да се гледат хронологич­но.”

“Поляната с дивите ягоди” и “Фани и Александър” са изборът на Меглена Боденска, превела сценария на “Персона” в “Киноповест­и”. Практиката й всъщност започва от превеждане­то на есе на Бергман. Понастояще­м тя е преподават­ел по стилистика на шведския език в Софийския университе­т.“Важно е хората да открият и Бергман като автор, не само като режисьор.” Малко известен факт е, че той има три романа. “В писането му има литературн­а стойност, въпреки че той не е оценявал много високо прозата си.”

На международ­но ниво стогодишна­та от рождението му провокира появата на документал­ния филм Searching For Ingmar Bergman на Маргарете фон Трота, едно от големите имена на германскат­а нова вълна. Тя проследява у колко много режисьори от различни поколения киното на Бергман е оставило дълбока следа. Междувреме­нно в Шанхай филмите му са погледнати от един доста алтернатив­ен ъгъл - изложба проследява влиянието на режисьора върху модата през ХХ век. >„Да не говорим за всички тези жени” >„В присъствие­то на клоуна” >“Лице срещу лице”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria