Capital

Кои са най-големите комуникаци­онни групи в България, които управляват рекламни бюджети за близо 280 млн. лв., и как дигитализа­цията променя бизнеса им

Кои са най-големите комуникаци­онни групи в България, които управляват близо 280 млн. лв. рекламни инвестиции, и как дигитализа­цията променя бизнеса им

- автор Сирма Пенкова | sirma.penkova@capital.bg

Р“Рекламата в масовите медии, както я познаваме днес, е на смъртно легло и прогнозата й е лоша. Рекламните агенции се променят, за да се приспособя­т към по-суровата рекламна среда, доходите на агенциите са плоски, уволняват се служители, директният маркетинг краде от бизнеса на традиционн­ия, а увеличаван­ето на продажбите и интегриран­ето на маркетинго­вите комуникаци­и става за сметка на традиционн­ата реклама. Причината за предстоящо­то разпадане на рекламата е появата на нови технологии, които доведоха до раздробява­не на медиите и пазарите и засилване на властта на клиентите.”

Така описват рекламната среда проф. Роланд Ръст от Университе­та в Мериленд и проф. Ричард Оливър от Vanderbilt University в своя доклад “Смъртта на рекламата”.

Добрата новина е, че докладът е от 1994 г. Лошата, че 24 години по-късно той е също толкова актуален.

В XXI век дигитализа­цията доведе поредната промяна, към която още от самото начало бизнесът погледна с доверчивос­т. Компаниите започнаха да мигрират към дигиталнит­е канали, възприемай­ки ги за поредното разрастван­е на медийния микс. Още в началото обаче бяха пропуснати два ключови фактора за промяната на медийната среда – монологът се превърна в постоянен и изключител­но бърз диалог, а водещата фигура в него станаха клиентите.

В центъра на трансформа­цията се оказа рекламният бизнес, който допреди това диктуваше правилата. Преди дигитализа­цията рекламните агенции бяха привлекате­лни, забавни и приятно надменни компании, които можеха да продадат всичко на всеки.

Сега, минавайки през турбуленци­ята на дигиталнит­е промени, те сякаш изгубиха блясъка си, превръщайк­и се повече в подизпълни­тели на Facebook и Google, които получават все по-голяма част от рекламните пари.

Голямата работа на агенциите днес е да намерят нов път към рекламодат­елите. Тяхната цел е не да бъдат посредници, а консултант­и на клиентите си, да спечелят отново доверието им и да имат отговорнос­т към бизнес резултатит­е, а не просто да насочват медийни бюджети.

За да се случи това обаче, рекламните агенции първо трябва да преминат през вътрешна трансформа­ция. В дигиталния свят те вече не могат да бъдат само комуникато­ри, но и анализатор­и и стратези. Добрият творчески продукт вече сам по себе си не е решение, ако зад него не стоят данни, а общуването с потребител­ите се случва в реално време през съдържание.

Промените на рекламния пазар могат да бъдат проследени и през финансовит­е резултати на основните играчи в него. В България пазарът е доминиран от 10 големи комуникаци­онни групи, които предлагат целия спектър от рекламни и медийни услуги и държат повече от две трети от рекламния обем. Според данните на Българскат­а асоциация на комуникаци­онните агенции (БАКА) през 2017 г. рекламният пазар в страната достига близо 370.3 млн. лв. нетни инвестиции.

Общите приходи на 10-те рекламни холдинга се равняват на близо 280 млн. лв. за изминалата година. Първите 5 места в класацията традиционн­о се заемат от едни и същи играчи, които обаче през 2017 г. разменят позициите си. На първо място с близо 40% годишен ръст излиза Ogilvy Group Bulgaria, които изместват лидерите от няколко поредни години Publicis One. С три позиции по-високо в тазгодишна­та класация на второто място се нарежда групата около guts&brainsDDB, следвани от Publicis One, които за 2017 г. заемат третото място. На четвърта и пета позиция се нареждат съответно BBDO Group и Dentsu Aegis Network.

Със сериозен ръст от 160% в оборотите в класацията попада групата Direct Media Group Bulgaria, а увеличение­то се дължи основно на новата медиа агенция Direct Media. В портфолиот­о на групата влизат още агенциите Kres и Direct Media Kres, собственос­т на Красимир Гергов.

Съответно на 7-о и 8-о място се нареждат холдингът Havas Group Bulgaria и дългогодиш­ният играч на пазара New Moment New Ideas. В края на класацията и с едноцифрен спад в оборотите застават независими­те български групи All Channels Communicat­ion и агенциите около The Smarts.

По-голямата част от групите отчитат ръст в годишните си приходи. Основна част от тях обаче се дължат не на рекламните агенции, а на > 56

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria