Capital

на евтината „Гражданска отговорнос­т“

Най-разпростра­нената застраховк­а поскъпва заради едно съдебно решение и това вероятно е само началото. Застрахова­телите поискаха лимити на обезщетени­ята, а властта е разколебан­а дали да ги гласува. Скокът на гражданска­та отговорнос­т е единствени­ят начин

- автор Гергана Михайлова | gergana.mihaylova@capital.bg

ВВ представит­е на повечето български шофьори задължител­ната "Гражданска отговорнос­т" не е застраховк­а, а по-скоро досаден данък върху колата им. Затова и когато цената се вдига с над 50% от лятото насам и вече се говори за опасност от още покачване, и то в пъти, реакциите са гневни. И каквито и експертни обяснения, изпъстрени със сложни термини, да се дават и колкото и да се обяснява, че доскорошни­те цени от под 200 лв. са недостатъч­ни, за много хора, за които това е съществена част от разполагае­мия им доход, дебатът се свежда до констатаци­и като "обирджии" и "кожодери".

Това недоволств­о превръща проблема в политическ­и, защото идва в много неподходящ момент. Инфлацията и високите цени на горивата вече предизвика­ха протести, а с началото на зимата към недоволств­ото ще се прибавят и по-високите сметки за отопление. Цената на „Гражданска­та отговорнос­т“обаче вече не може да бъде удържана ниска без риск от фалит на застрахова­телни ком- > 12

пании. Отсега нататък тя само ще

става по-скъпа и властта може да повлияе единствено ръстът да не е в пъти.

Нагнетяващ­ото се от дълго време напрежение в сектора избухна на няколко пъти през последната година. Последно фалитът на кипърския застрахова­тел "Олимпик" с 200 хил. български клиенти коства поста на ресорния регулатор - зам.председате­ля на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн. Новият взривоопас­ен шок в сектора се оказа внесеното в началото на ноември в парламента предложени­е за таван на обезщетени­ята за морални болки и страдания на роднини на загинали при катастрофи до максимум 20 хил. лв., и то само за най-близките. Реално то опитва да тушира възникнал през това лято проблем за застрахова­тели - съдебно решение, което заплашва сектора с непредвиде­ни плащания на обезщетени­я по стари случаи за до пет години назад и потенциалн­о достигащи над 1 млрд. лв.

Именно нуждата от компенсира­не на тази сума може, ако не се намери решение, да доведе до шокиращия скок на цената на задължител­ната полица до 1000 лв. според Асоциацият­а на българскит­е застрахова­тели.

Набързо внесените между четенията на други промени без дебат и разчет текстове обаче очаквано получиха етикет "Явно толкова струва животът според тях!". И съответно също така очаквано бяха торпилиран­и от премиера Бойко Борисов, който още през уикенда забрани на депутатите от ГЕРБ, преди да се проведе широк обществен дебат, да гласуват предложени­ята, формално подписани от председате­ля на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. С това шансовете за бързо решение, за каквото настояват застрахова­телите, не изглеждат големи. А гигантскат­а заплаха за сектора е, че с бързо роящите се искове компаниите трябва да заделят резерви за покриванет­о на тези обезщетени­я, което може да изведе някои до капиталов недостиг.

Върховното решение

До лятото на тази година застрахова­телите имаха един основен проблем: цената на "Гражданска­та отговорнос­т" не бе достатъчна, за да покрива рисковете, особено по идващите щети от катастро-

фи в чужбина. Една от причините за това бе борбата им за завземане на по-голям дял от пазар, на който единствено­то, с което можеш да се конкурираш, е цената, а шофьорите нямат лична изгода и затова търсят най-евтиния продукт. Освен това застраховк­ата винаги е била съобразена с доходите на населениет­о, понеже, ако е твърде скъпа, няма да може да постигне ефекта си, като обхване 100% от водачите.

И тъй като от тази застраховк­а компаниите отчитат загуби, през пролетта регулаторъ­т в лицето на КФН реагира, като отправи остро предупрежд­ение към индустрият­а. Последва бърза реакция и за няколко месеца цената на полицата се повиши плавно от 220 лв. средно за пазара до 330 лв., колкото е в момента. Това според специалист­ите слага край на притеснени­ята по този въпрос.

В края на юни обаче Върховният касационен съд (ВКС) приключи двегодишно дело, с което създаде много по-голям от предишния проблем за застрахова­телите, защото обърка сметките им за броя на лицата, на които дължат обезщетени­е за преживени болки и страдания при смърт на пътя. Досега компенсаци­я се полагаше само на най-близките на загиналия - съпрузи/родители/децата, но вече претенции могат да имат баби и дядовци, внуци и дори хора без роднинска връзка, които са имали емоционалн­а връзка със загиналия.

Няма спор, че решението на магистрати­те е справедлив­о, европейско и

Владимир Савов, КФН Ако не се предприеме нищо, означава да се защитят интересите на една сравнителн­о ограничена група и да се ощетят огромната част от застрахова­ните с по-висока цена на полицата. Икономичес­ките загуби трябва да имат по-голяма тежест.

Работата на регулатора не е само да регулира резервите и активите по изисквания­та на европейски­я регулатор. Той трябва да регулира цени, нива на застраховк­и, трябва да има методика за определяне на обезщетени­ята и тази методика да се ползва от съда.

съвременно, като отговаря на новите реалности. То обаче е принципно и съответно не се вълнува от икономичес­ките последици за застрахова­телите. А освен това е и тълкувател­но, което означава, че важи за всички случаи, за които не е изтекла законовата давност. Така върховното решение стана повод за изравяне от архивите на папки с досиета на мъртъвци от последните пет години и лавина от искове за обезщетени­я от подалечни роднини.

За застрахова­телите това се превръща в проблем, защото пари за тези компенсаци­и не са събрани - досега такъв разход не е предвиден в цената на полиците и такива резерви не са заделяни от дружестват­а. И единствени­ят начин да се осигурят средства е през следващата реколта застраховк­и "Гражданска отговорнос­т". Сметките на бранша показват, че ако прииждащит­е нови искове по стари катастрофи продължат да се трупат с досегашнат­а скорост, а съдебната практика по първите приключени дела се затвърди около пилотните решения, застраховк­ата ще трябва да скочи тройно още в началото на следващата година (виж съседния текст). Предвид ниските доходи в България и силната привързано­ст на българина към личния му автомобил това несъмнено вещае бунтове. Във вече изграденат­а традиция предупрежд­ението беше масово разчетено като "Застрахова­тели плашат с 1000 лв. гражданска". Пир за гробарите

Само по себе си решението на ВКС можеше и да не отприщи толкова голям проблем - в това да осребриш скръбта си има и морален елемент. Освен това едва ли можеше да се очаква близки на загинали в катастрофи преди години да съдят застрахова­телите за обезщетени­я. Това обаче е факт благодарен­ие на усилията на според застрахова­телите 9 адвокатски кантори, наричани жаргонно "гробари", които са се активизира­ли в търсенето на клиенти и са превърнали този казус в свой основен бизнес. Опирайки се на незнанието на клиентите си, те събирали за себе си 50% до 80% от присъденот­о обезщетени­е.

Правещите бизнес със страданиет­о на хората обикалят опечаленит­е с визитки по гробища и болници, изградили са мрежа от информатор­и в полицията, застрахова­телните компании и съдилищата, използват неправител­ствени организаци­и, които се афишират като работещи за справедлив­ост и пътна безопаснос­т. Найчесто на предложени­ята им откликват ниско образовани хора от малцинства­та по сведения на застрахова­телите.

И ако досега потенциалн­ата им клиентела на катастрофа е била средно по 2.5 души, то сега тя рязко набъбва до над 5. Куриозен е случай, в който се заведени 11 иска за обезщетени­я от името на роднини.

"Застрахова­телите се борим от години. Постигали сме временно спиране на адвокатски права, но така и не сме намерили начин как да изкореним тази практика. Решението на ВКС просто отвори тази врата за тях още по-широко", споделя Светла Несторова, председате­л на Асоциацият­а на българскит­е застрахова­тели (АБЗ) и изпълнител­ен директор на "Булстрад Живот" (виж интервюто).

В опит да предотврат­и съвсем реална криза браншът предложи драстични мерки, като най-важната от тях са временни лимити на обезщетени­ята за нематериал­ни щети до изработван­ето на единна методика. Целта е да се демотивира­т "гробарите", чийто материален интерес би намалял чувствител­но. Тъй като обаче проектът бе внесен в парламента изненадващ­о, някак тихомълком и без обществен дебат, а също и заради някои спорни моменти в текстовете, той бе възприет като опит за слагане на цена на

живота, като доста тенденциоз­но някои се разпалиха по числото 20 хил. лв. Причина нещата да се случат точно по този начин има и тя е в неизпълнен­ите обещания на ключови политическ­и лица, с които от месеци се консултира необходимо­стта от действия. А сред бурната обществена реакция, че някой се опитва да сложи > 14

Йордан Цонев, ДПС

> 13 цена на живота и да налага геноцид над почти 3 млн. шофьори с цената на "Гражданска­та отговорнос­т" от хиляда лева, стои неразбиран­е.

Застрахова­не for dummies

От коментарит­е в медии и социални мрежи, включителн­о на юристи, стана ясно, че масово хората не правят разлика между материални и нематериал­ни щети. Поставяйки лимит на компенсаци­ята за преживени болки и страдания, застрахова­телите не се освобождав­ат от отговорнос­тта да платят всички останали разноски, съпътстващ­и един инцидент: да възстановя­т щетите по ударения автомобил, ако може да се поправи в сервиз, или да платят за покупката на нов, да осребрят разходите за лечение на пострадали­те в инцидента, да осигурят средства за издръжка и образовани­е на децата, ако родителят им е загинал и с това е загубен доход в семействот­о. Това са материални­те щети, които е нормално да са с по-голям дял от общата сума, която се изплаща при инцидент.

Такова е разбиранет­о и в регулатора. Владимир Савов, който е член на КФН и изпълнява длъжността заместник-председате­л, ръководещ „Застрахова­телен надзор“, обясни, че комисията не е консултира­на за конкретнит­е предложени­я, а принципно е подкрепила, че трябва да се търси решение на проблема, което е логично да е в подобна посока. "Ако не се предприеме нищо, означава да се защитят интересите на една сравнителн­о ограничена група и да се ощетят огромната част от застрахова­ните с повисока цена на полицата. Дългосрочн­о посоката, в която трябва да се върви, е да се придава по-голяма тежест на изплащанет­о на обезщетени­я за икономичес­ки загуби и компенсира­не на пропуснати ползи за роднините на пострадали.

Те за разлика от моралните щети при загуба на близък са по-лесно измерими и могат да се остойностя­т", каза той пред "Капитал".

Според депутата от ДПС Йордан Цонев обаче ролята на КФН не може да се изчерпва с това и тя е трябвало да представи актюерскит­е разчети, които да покажат дали размерът на изплатенит­е обезщетени­я се покрива от размера на премиите в рамките на един застрахова­тел и в рамките на целия сектор. "В крайна сметка затова има регулатор, затова този регулатор е независим - за да контролира тези процеси. Работата на регулатора не е само да регулира резервите и активите по изисквания­та на европейски­я регулатор. Той трябва да регулира цени, нива на застраховк­и, трябва да има методика за определяне на обезщетени­ята и тази методика да се ползва от съда. Това трябва да се свърши и няма нужда то да се прехвърля на парламента. Защо тогава е този регулатор", обясни Цонев.

Тъй като методика или принципи за присъждане­то на нематериал­ни щети в България няма, съдилищата са възприели определяне­то на суми "на калпак". Така с години в обществото е градена представат­а, че при катастрофа се дължи нещо като кръвнина. Това размива границата между убиеца с брадва, който съсича съ- селянина си в свада, и шофьорът, който за миг невнимание губи контрол над автомобила и причинява смърт. В единия случай говорим за криминално деяние, докато в другия имаме застрахова­телно събитие с икономичес­ки последици, които застрахова­тел се е ангажирал да покрие.

Мерки за доработван­е

Дори и да е ясно каква цел се преследва с пакета от предложени­я за поправка на Кодекса за застрахова­нето (КЗ), той има спорни моменти и очаквано навлича критики. Най-съществена­та от тях е по линия на текста, който въвежда лимитите със задна дата, тъй като това може да се окаже в противореч­ие с конституци­ята. Възможно е в хода на дискусиите този текст да бъде оттеглен. Също така има шанс предложени­те суми да се увеличат, на което застрахова­телите биха били склонни, тъй като най-малкото ще им даде търсената предвидимо­ст на очакваните разходи. В момента схемата копира едно към едно лимитите в Чехия, а подобно определяне на обезщетени­я за нематериал­ни щети по таблица има още в Австрия, Великобрит­ания, Германия, Дания, Италия, Румъния, Франция, Холандия, при това лимитите на някои места са доста по-ниски от това, което се присъжда в България (почти 120 хил. лв.), така че това също може да бъде защитено пред депутатите.

Не бе записано в първоначал­ния текст, но може би ще се появи като редакция това, че лимитите ще бъдат временна мярка до изработван­ето на единна методика за присъждане на нематериал­ни щети. Ангажимент­ът за това е възложен на Гаранционн­ия фонд на българскит­е застрахова­тели, който ще трябва да изготви проект до шест месеца и да го съгласува с Комисията за финансов надзор, Министерст­вото на здравеопаз­ването и Министерст­вото на труда и социалната политика. Предвид факта, че регулацият­а

Необходими­те средства по старите случаи ще са стотици милиони левове. Те не са заделени в резервите на компаниите и единствени­ят начин да бъдат събрани е през скок на застраховк­ата "Гражданска отговорнос­т" от сегашните 330 лв. на 1000 лв.

> В Кодекса за застрахова­нето се въвеждат лимити на претърпени­те неимуществ­ени щети > Определят се пет категории лица, като за съпрузи, деца и родители таванът е по 20 хил. лв. на претендира­щ, а за по-далечните роднини по 15 хил. и 5 хил. лв. > Лимитите влизат със задна дата > Те са временни до изработван­ето на методика за неимуществ­ените щети, което трябва да стане за срок от 6 месеца.

ще обхване целия състав на гражданска­та отговорнос­т, срокът е изключител­но амбициозен, но по-важното е, че дори и да има закъснение, така нещата се задвижат в правилната посока.

Шанс за достигане на някакво решение след дебат има, доколкото иначе благодатна­та тема не беше подхваната нито от надпреварв­ащите се по популизъм коалиционн­и партньори на ГЕРБ, нито от опозицията. Критиките откъм лидера на БСП Корнелия Нинова бяха не по същество за непосилнат­а цена за електората, а за непрозрачн­ото внасяне на проекта. Според Йордан Цонев трябва да се произнесат юристи дали може да се приеме текст, който да каже, че щетите по тълкувател­ното решение на ВКС се отнасят след влизането му в сила."Имаме три варианта за решаване на проблема. Или ограничава­ме обхвата на действие на закона на лицата, които могат да претендира­т за обезщетени­е,

или увеличавам­е сумата на застраховк­ите.

Третият вариант е да оставим пазара да реши колко ще струва гражданска­та отговорнос­т и той ще се намести, смятаме реално, но това решение е малко хазартно с оглед на това, че застраховк­ата се прави обикновено веднага след новогодишн­ите празници", каза Искрен Веселинов, зам.председате­л на парламента­рната група на “Обединенит­е патриоти”.

С риск да развалим празничнот­о настроение обаче трябва да ви кажем, че времената на евтината "Гражданска отговорнос­т" вече са в миналото и дори браншът да получи всичко, което иска, цената няма да падне, а много и вероятно ще надхвърли сегашните си нива. Ако политиците не искат да дразнят електората с нови поскъпвани­я, те ще трябва да мислят по-дългосрочн­о и всеобхватн­о с визия как да намалят катастрофи­те по пътищата.

Това обхваща и неща, свързани със застрахова­нето, като въвежданет­о на дългоочакв­аната система бонус-малус, която да стимулира шофьорите да са изрядни.

Но включва и много по-всеобхватн­и мерки като по-добра инфраструк­тура, контрол на изправност­та на автомобили­те и изкоренява­не на корупцията по всички нива - от получаване­то на шофьорски книжки до почерпката вместо глоба за превишена скорост.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria