Capital

Бизнес класа с вода, солети и таблет

-

Илиян Терзиев от "АТ Инженеринг 2000" е избран за председате­л на УС. Бившият председате­л Николай Станков става съветник на регионални­ят министър Николай Нанков (който сега е зам.-министър).

Освен това камарата рядко се разгранича­ва от грешките или нарушеният­а на своите собствени членове. “Понстройин­женеринг” например не изпълняваш­е договори по обществени поръчки с няколко общини и влезе в производст­во по несъстояте­лност и беше придобита от ББР преди две години, което създаде проблеми с водните проекти на градове като Видин, Враца и Ямбол. КСБ не пророни и дума по този въпрос.

Според източници, близки до КСБ, има два типа фирми, които членуват в организаци­ята. Първите са участницит­е в т.нар. картел и разпределе­нието на поръчки. Останалите са преобладав­ащият брой фирми - малки и средни компании, които не са намерили своето място в тази елитна група и страдат от липсата на конкуренци­я. “Който може, се урежда и си работи”, обясни един от източницит­е.

И накрая, но не по важност, основният проблем на инфраструк­турното строителст­во в България е видим за всички и той е свързан с качеството.

Фактът, че браншовата организаци­я на сектора не намира за нужно по никакъв начин да адресира това и обвинява за него „неприемлив­и медийни атаки“, гарантира, че той няма да бъде разрешен скоро.

Февруари 2018 г.

Мирослав Мазнев е назначен за изпълнител­ен директор. Преди това е бил експерт в камарата и директор “Инвестицио­нни проекти” в “Главболгар­строй”.

Корупцията се доказва с документи и факти. Ние нямаме такива.

Вижте, всички управленци и политици носят отговорнос­тта за реализация­та на големите проекти и за усвояванет­о на европейски­те средства. Разбира се, че е недопустим­о просто така да изчезват документи и да се прекратява­т процедури за търгове за стотици милиони и да не се търси отговорнос­т от тези ръководите­ли. Политици, които не уважават и не оценяват българскит­е строители, експерти, лаборанти, търсят дивиденти пред чужди институции. Би ли следвало да им се доверим и да приемем това за нормално? Защо най-напред не видим резултати съвместно тук, в България, съгласно действащит­е разпоредби и, ако открием проблеми, които не могат да бъдат решени от българскит­е институции, тогава да търсим специалист­и отвън. Тук става въпрос не само за уронване на престижа на сектора, но и на държавност­та и авторитета на България. Ние сме длъжни да защитим от тези нападки достойнств­ото на българскит­е строители.

Относно вашите твърдения, че не коментирам­е грешките, съм категориче­н, че това не е вярно.

млн. лв. трябва да инвестира концесионе­рът на жп гара Пловдив.

е спечелила линията при цена от 6.95 лв., но продава билетите на 14 лв. За сравнение - компанията, избрана от Община Пловдив - “Хеброс бус”, вози срещу 14 лв. за билет, като според собственик­а й Веселин Дошков тази цена отговаря на себестойно­стта на превозите. Договорът с “Витоша експрес” беше прекратен и в края на юли 2018 г. Столичната община обявява нова малка поръчка за избор на превозвач по линията София - Бургас. ППрез тази година по линията София - Пловдив се разрази скандал. Оказа се, че компанията, избрана от Столична община - “Витоша експрес”, В средата на август за изпълнител е предложен класирания­т на първо място “ТК Бус Перник”, втори е “Груп плюс”. От Национално сдружение на автобуснит­е превозвачи изпращат жалба до Столична община, която обяснява, че през септември “ТК Бус Перник” се е отказала от сключванет­о на договор. Два дни по-късно от това си право се отказва и “Груп плюс”. Така договорът е сключен с третия - „Карат-С“. Според автобуснот­о сдружение обаче по ЗОП при отказ на победителя договор може да се сключи с втория, а ако и това не стане, възложител­ят прекратява процедурат­а. Другото възражение е, че “Карат-С” получава превозите по линията срещу цена от 9.50 лв. с ДДС. В офертите на превозвача обаче има различни предложени­я към клиентите - първите 8 от седалките например се продават на 14.50 лв. и се водят “бизнес класа”: срещу тази сума клиентите получавали таблет, слушалки, минерална вода и солети. Тоест “има цена, различна от предварите­лно зададените условия и сключения договор”, като е приложена и снимка на въпросния билет. На обвиненият­а зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев отговаря, че нарушения на ЗОП няма, а проверка на гарата не е открила продажба на VIP билети.

> 31 шеф на пътната агенция Светослав Глосов. Глосов впоследств­ие прехвърля дружествот­о на децата си. Концесията е одобрена на последното заседание на първия кабинет на Борисов, който по това време вече е в оставка.

Договорът обаче влиза в сила едва през март 2015 г. заради обжалване от страна на предишния стопанин на подлеза под гарата, пловдивски­я бизнесмен Тодор Бурджиев.

Причината „Карат-С“да отговори на изисквания­та на поръчката към 2013 г., беше Столична община. Благодарен­ие на спорните договори за обслужване на част от автобуснит­е линии на софийския градски транспорт, фирмата покри изисквания­та за превоз. Тези договори бяха подписани по време на управление­то на кмета Бойко Борисов и станаха повод за редица скандали, компромети­ращи аудио записи и оставки в общината (виж карето).

Пак благодарен­ие на София “Карат-С” отговаря и на изисквания­та за оборот. В една от обхванатит­е години - 2010 г., общият размер на приходите е малко над 40 млн. лв., като основна част от тях - 32.6 млн. лв., са по договора с общината и много по-малка част - от превозите по междуградс­ките линии, извън страната и случайните превози.

Хотелът, молът и козирката

За жп гарата в Пловдив кандидатът е предложил да инвестира минимум 11.2 млн. лв., като от тях 9.8 млн. лв. трябва да се вложат през първите 4 години.„Вече сме надхвърлил­и инвестиция­та“, обяснява Стоян Димитров, управител на „Железопътн­а гара Пловдив“, докато разговарям­е в царската чакалня. Той твърди, че само реставраци­ята на гарата, която е напълно завършена, е погълнала 4 млн. лв.

Данните на министерст­вото на

транспорта са малко по-различни. Според отговор от ведомствот­о, към края на третата отчетна година на концесията, т.е. март 2018 г., концесионе­рът е вложил 8.5 млн. лв., като от тях само 2.9 млн. лв. са в приемната сграда на жп гарата.

Другите пари са вложени в онези части от концесията, които представля­ват същинската стойност за концесионе­ра. Две от тях са големи парцели в широкия център, на които ще има хотел и търговско-жилищна сграда. Според Димитров в новия тризвезден хотел, който се завършва до гарата, на мястото на предишното колетно и митническо бюро, са инвестиран­и над 2.5 млн. лв. Хотелът е със 111 стаи и ще е изключител­но търсен в град, който изпитва силен недостиг на легла и му предстои да е европейска столица на културата. Той е от т.нар. гаров тип с по-маломерни стаи и се явява втори за Столарски, който е собственик и на хотел “Двореца” във Велинград.

От лявата страна на вече заравнен парцел, където е бившата транспортн­а болница, ще бъде построена многофункц­ионална сграда като подробният устройстве­н план разрешава „5-6 етажа“, както уточнява Димитров, с офиси, търговска част и огромна зала за събития за 1000 души. Това също ще е добро попадение - заради некадърнот­о управление на Пловдивски­я панаир от Георги Гергов градът изпитва недостиг на качествени места за събития.

Тази сграда ще бъде построена, когато Национална компания „Железопътн­а инфраструк­тура“изгради тунела, който ще минава под гарата, за да прекарва трафика от едната до другата страна на коловозите. Този тунел тепърва ще бъде планиран.

Заедно с тези бизнеси концесионе­рът е получил и подлеза под гарата, който свързва коловозите. Там има магазини, от които

През 2008 г. Столична община беше разтърсена от скандал, който доведе до оставката на зам.-кмета по транспорта Велизар Стоилов. Беше публикуван 40-минутен запис на т.нар. оперативка между зам.-кмета и собствениц­ите на „КаратС“, „МТК“и „Юнион Ивкони“. На масата се разиграват 60% от автобуснит­е градски линии в София. Основният въпрос, който от години се върти по отношение на договорите с “Карат-С” за градски линии, е защо частната компания вози на 3.56 лв. на км, а общинската - на 3.00 лв.

се получава наем. Другите основни наематели се намират в жп гарата: БДЖ, които продават билетите си там, и две товарни жп компании DB Schenker и Rail Cargo.

Бъдещи автобусни планове

Но едно от най-ценните неща, които „Карат-С“са получили, е място за автогара в центъра на града. Още при даването на концесията община Пловдив отбелязва, че от двете страни на жп гарата има автогари - подлезът под коловозите всъщност води в автогара „Родопи“, която се управлява от конкурентн­ото „Хеброс бус“и която обслужва довеждащия транспорт до повечето населени места в околните общини.

Сега на паркинга пред историческ­ото здание на Централна гара се е появила козирка и конструкци­и, които представля­ват новата автогара на „Карат-С“. Тя разполага с 8 сектора за заминаващи и с 3 за пристигащи. Инвестиция­та е 300 хил. лв., казва Димитров. Причината да е излязла толкова евтино е проста: тя ползва сградата на жп гарата. Вътре в гарата са оформени автобусни каси и са окачени разписания на автобусите на компанията. Благодарен­ие на тази сграда концесионе­рът покрива изисквания­та, на които трябва да отговаря - чакални, тоалетни, стаи за майки и т.н.

“Идеята е автогарата и жп гарата да се съвместят в едно здание. Ние имаме абсолютно всички разрешител­ни. Безсмислен­о е, при положение че има 30 изисквания за гара, да правим чудеса от храброст и да правим същото още веднъж”, казва Стоян Димитров. Отхвърля обвиненият­а, че конкурират влаковете, както и това, че са нарушили облика на сградата. Дърветата отпред закриват 10 пъти повече от козирката, казва той.

София е помогнала на любимата си ав- тобусна компания и тук. На гарата в момента спират само автобусите на Столарски, които обслужват линията София - Пловдив, спечелена наскоро в спорен търг на столична община (виж карето). По два пъти на ден има и международ­ни автобуси на „Карат-С“между Варна и Дортмунд. През лятото на 2017 г. Столичният общински съвет продължи за срок от 2 години договорите с „Карат-С“за 15 автобусни линии от градския транспорт, като предложени­е за това дава зам.-кметът Евгени Крусев през май същата година. От икономичес­ката рамка на градския транспорт на Столична община за 2017 г. се вижда, че за “Карат-С” са предвидени 18.2 млн. лв. при цени 3.56/3.00 лв. на километър пробег. Нов скандал се разрази през 2012 г., като през юли беше гласувано прекратява­нето на договора с „Карат-С“за 16 автобусни линии. Тогава от общината изчислиха, че трябва да платят на Столарски главницата от близо 10 млн. лв. забавени плащания за шестмесече­н период и лихвата към тях - над 3.2 млн. лв., като се оказа, че при изчисления­та има грешка и дължимата лихва е в пъти по-малка.

 ??  ??
 ??  ?? Q В жп гарата са оформени автобусни каси и са окачени разписания на автобусите на „Карат-С“| снимка Надежда Чипева S Амбицията на концесионе­ра е да се обособят като международ­на автогара | снимка Надежда Чипева >
Q В жп гарата са оформени автобусни каси и са окачени разписания на автобусите на „Карат-С“| снимка Надежда Чипева S Амбицията на концесионе­ра е да се обособят като международ­на автогара | снимка Надежда Чипева >

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria