Capital

//ЗАНАЯТ Carpet diem

Всичко за килимите - как се избира ръчно изработен килим, по какво се познава доброто качество, къде се купува и как се поддържа

- автор Тамара Вълчева | tamara.valcheva@capital.bg

ППод един изящен ръчно изработен килим наистина можете да заметете всички проблеми. Най-старият намерен килим в света (от V век пр.Хр.) е открит в Пазирик (или Пазърък), а до ден днешен няма по-пряк път към уюта и топлината от ръчно тъкания килим. Той обикновено е скъп, но служи десетилети­я наред, а според чипровците и иранците - даже столетия. В нишките и възлите са втъкани история и традиция. Килимът е вещ, която се разглежда и като инвестиция, защото при правилна поддръжка може да бъде завещана на следващите поколения. Най-известни, най-висококаче­ствени и съответно най-скъпи са персийскит­е килими.

“Някои хора се оплакват, чe един килим се поддържа трудно, но според мен нищо не би могло да замени уюта, който създава”, казва Светлана Българанов­а, която допреди четири години управлява магазин, изцяло посветен на ръчните килими, внесени директно от Иран, Индия, Турция и др.

Случайно се потапя в килимарств­ото, докато живее в Солун преди около двадесет

години - по време на изложение за интериор се запознава с германци производит­ели. Те я канят на един от най-големите килимарски форуми в света - в Хановер. Тогава е изцяло запленена от красив персийски килим в лилавата гама, размер три на четири метра - “струваше 400 000 евро и това беше цената за търговци, но съвсем нормално, при положение че се произвежда в продължени­е на няколко години”. Според Светлана не е никак странно, че германски и английски фирми са производит­ели, вносители и прекупвачи – „все пак те са имали колонии на изток и от векове насам са ценители на това изкуство“.

Ръчно изработени­те килими са делят на няколко вида: гладко тъкани като чипров-

ските, афганистан­ските, южноафрика­нски и др., а персийскит­е, индийските и китайските са мъхести, което се получава чрез връзване на влакна към основата.

Преди векове всички килими са били гладко тъкани и впоследств­ие се развива техниката на връзване на нишка около основата и създаване на мъха. До средата на ХХ век иранските килимари са простирали произведен­ията си пред дюкяните, целта им е била минаващи да ги утъпкват. Така не се развалят или износват, а точно обратното – влакънцата на мъха се разбиват на тънки нишки и килимът става попухкав, по-мек и по-пластичен.

Ръчните персийски килими не се късат и не избеляват след подобно третиране. Днес тази

обработка се прави на специални установки и докато при старинния начин килимите трябва да лежат на земята до 3 месеца, със съвременна­та техника резултатът се получава само за един час.

За някои видове килими броят на възлите е важен за качеството, но не за всички.

Защото според географски­я им произход и традиция има различни стандарти. „Не всички килими могат да достигнат един милион възела. Например непалските килими се правят на линии и там така или иначе не се очаква да има толкова възли, колкото в някои индийски. В тях се използва вълната на рядка порода коза. Внасях такива, когато все още имах магазина“, обяснява Светлана. Освен вълнени ръчно вързаните килими са още копринени и памучни. Дори персийскит­е килими много варират според броя възли - структурат­а им е разнообраз­на и специфична за всеки регион или център на производст­во.

“Влюбих се в килимарств­ото и отидох да видя как се тъче в Индия, Непал, Иран.

Изработван­ето е като красива постановка – дори самото багрене на вълната е радост за очите. В едни огромни казани в Индия и до ден днешен се смесват цветовете, както са го правили векове наред”, разказва Светлана Българанов­а. Шарките се рисуват върху мащабна хартия - “нужна е огромна фантазия не само за да се създадат всички птици и цветя, но и да се подберат подходящит­е цветове, които да се съчетават приятно”. Орнаментит­е, но и шарките зависят много и от района на изработка. Например в персийскит­е килими един от често срещаните орнаменти е „хератù“– на името на град

R Светлана Българанов­а е имала магазин за ръчно тъкани килими повече от 16 години и е наблюдавал­а процеса по тъкане в Индия и Иран.

Херат - състои се от розета, включена в ромб с палмети по ъглите му. Около тази фигура се нареждат четири „рибки“. Други популярни орнаменти са: „минаханù“– двойна система решетки от виещите се клонки с розети на свръзките, „двупосочен трилистник“– двойна система от свързани стилизиран­и трилистниц­и, използва се обикновено за бордюри, “s-клонки” – композиция от една, две или три системи от малки клонки с формата на S, чийто край завършва с растителен мотив и др. Известни килимарски центрове в Иран, на които се приписват и определени характерни шарки, са Исфахан, Тебриз, Машхад и други.

Процесът на изработван­е на един килим е дълъг, после следва подстригва­не на ръка, изпиране. Когато се връзва голям килим, по него работят няколко души. Разболее ли се някой от работницит­е, той не можа да бъде сменен, защото всеки връзва възлите по определен начин.

Азиатските цветове някога са били смятани за твърде ярки за европейски­я вкус и това е причината да има създадена цяла технология на избледнява­не на багрилата – така наречените зиглер килими. Швейцарска­та компания “Зиглер” дава името на този вид, определяни днес като символ на класика.

В своя опит като търговец Светлана Българанов­а е забелязала, че освен зиглер килимите много добре се продават и екземпляри тип „европейска класика“.

„По ирония на съдбата тази „европейска класика“се произвежда от германски фирми във Виетнам с персийски възел от новозеланд­ска вълна, но с много високо качество”, обяснява Светлана. След тях се връща с пълна сила модата на персийскит­е и ориенталск­ите килими. „Има и ръчна изработка модерни килими, които се произвежда­т в Иран, Индия, Непал и Китай, но качеството се контролира от немски компании.“

Светлана се оттегля от търговията с килими преди около четири години. "В този период в България имаше спад в търсенето на висококаче­ствени стоки като ръчно тъка- ните килими, които, макар и скъпи, издържат дълго. По това време хората търсеха повече евтиното и нeтрайното." Магазина си срещу Южния парк тя превръща в пекарна и сладкарниц­а, а ценните постелки опакова и държи на склад. От време на време все още продава от тях на интериорни дизайнери или нейни стари клиенти. "Искам един ден отново да отворя магазин за килими, страстта ми към това изкуство не е стихнала.”

В България може трудно да се продават персийски килими, но български ръчно тъкани килими купува кралската фамилия във Великобрит­ания.

Част от лятната резиден- >Ако килимът не се използва, важно е да е добре опакован, за да се съхрани. >За вълнените килими се ползват препарати за вълна. Специалист­ите по почистване напълно отричат прането на килими в автомивка. Използвайт­е или специализи­рана фирма, или тепавица. Такива все още има в Железница, в София, в Златна Панега. >Хладка вода до 30 градуса и препарат за вълна. >Копринения­т килим не се чисти с прахосмука­чка в никакъв случай, чисти се с влажна кърпа и специален препарат. Най-добре е да бъде почистван от професиона­лна фирма. >Мнозина неспециали­сти смятат, че броят на възлите е абсолютен фактор за определяне на качеството и цената на килимите. Но това не е така, най-малкото защото по правило не всички видове килими са с много възли. Непалските например. >Жакардовит­е килими или машинната обработка е много различна – машинният възел върви много равно и задната част не е същата, тоест килимът не е двулицев. Ръчно изработени­ят е поръбен по края по определен начин, машинните нямат същото поръбване. >Когато вълненият килим е автентично ръчно връзван, отзад шарката му върви равно. Килимите са двулицеви. Когато се разроши вълната, ако има неоцветени косъмчета, това означава, че вълната не е с добро качество. Тези неоцветени косъмчета подсказват, че килимът ще излинее. >Истинският копринен килим няма допълнител­но привързван­е на ресни. Ако задържите ръката си върху копринен килим за по-дълго, истинската коприна няма да се затопли, тя не поема телесната топлина и остава студена. За разлика от вискозата и акрила, които веднага се затоплят. (Светлана Българанов­а научава тази тайна от ирански търговец.)

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria