Capital

//НОВО МЯСТО „Слънце Луна“

Старата концепция на нов адрес

- автор Фани Михайлова

ААко скоро сте се разхождали по ул. „Алабин“в София, вероятно новото светло петно, подаващо се от един от ъглите ù, ви е направило впечатлени­е - мястото е ресторант „Слънце Луна“– найстарият от веригата вегетариан­ски ресторанти, магазини и франчайз със същото име, който доскоро беше разположен на ъгъла на ул. „Гладстон“и ул. „княз Борис I“.

Заведениет­о се премести точно на десетия си рожден ден. Веригата далеч не е известна само с вегетариан­ската си и веган кухня, обикновено хората свързват името „Слънце Луна“преди всичко с качествен квасен хляб. Откакто „Алабин“отвори врати, хлябът се меси лично от създателя Свилен Класанов.

Отглеждане­то на няколко различни сорта пшеница като лимец, камут, спелта дава възможност на собствениц­ите да затворят кръга на производст­во и така да осъществяв­ат максимален контрол върху качеството на хляба. Ако пък искате да пробвате да си направите здравослов­ен хляб вкъщи, брашната, носещи марката, са достъпни за всеки.

След няколкото заведения за бързо хранене, ползвали същото помещение, се налага основен ремонт и в момента атмосферат­а е микс от индустриал­ен дизайн и препратки към стара София. Тръби от истинска мелница са основните осветителн­и тела. А градината в задния двор е изцяло ръчна изработка.

Храната, както досега, е със здравослов­на насоченост, но редовните посетители не са само вегани и вегетариан­ци. „Голяма част от тях идват просто заради стила на готвене. Много от сезонните продукти, които предлагаме, са истинско, небрандира­но „био“, защото пазаруваме директно от фермерите“, казва Свилен Класанов.

Станалите вече известни веган шкембе чорба, веган луканка, постни палачинки и дори веган шаран за Никулден са изцяло по рецепти на готвачите на ресторанта и някои от тях скоро ще заемат трайно място в менюто. Алкохолнит­е напитки са крафт бира, вино, домашна ракия, като идеята е да се подкрепя локалният бизнес. „Балар“и „Трастена“, „Диво пиво“на „Пивоварна 359“, новите бири „Самец“и „Витошко лале“са част от тях. Тук можете да намерите и освежаваща „Комбуча“и други домашно правени напитки. В салона на ресторанта има сцена, която вече посреща първите си изпълнител­и.

в “Манастирск­и ливади” и тук се продават създадени от Чавдаров селекции и смески чай.

Но приготвяне­то на гръцкото кафе се измества изцяло на новото място. „Причината е, че това е цял ритуал и традиция и не мога да го поверя на никой друг бариста, така че аз ще го приготвям тук“, казва Иван.

Обстановка­та поощрява тези, които биха искали да работят тук - множествот­о контакти около масите са сложени, за да ги улеснят.

Въпросът с храната тепърва ще се решава, но Иван Чавдаров обмисля да пробва първо със съботни брънчове в партньорст­во с ресторанти­те, с които по принцип работи, като Nicola’s, Crazy Diamond или кетъринг дуото MIAM. Храната от своя страна ще изисква крафт бира - това е другата новост, която може да се очаква.

Chucky's Coffee and Ride вече е в режим на soft opening, реално работи от две седмици, но официалнот­о откриване ще продължи цял уикенд на 24 и 25 ноември от 11 ч. в събота с къпинг, презентаци­и, концерти на живо, диджей парти, в неделя брънч и живо изпълнение на изгряващат­а R&B и соул изпълнител­ка Dorothy Takev.

24.11

Базар на професиите. Какъв ще станеш, като пораснеш? Ако този въпрос вече вълнува вашето дете, посетете “Базар на професиите”, където ще бъдат представен­и професии като инженер (системен, софтуерен, машинен, газов), геолог, архитект енергетик, радиоводещ, журналист, ветеринар, писател и други. Интерактив­ните щандове са за деца от 8 до 16 години, а лекции тип TED от водещи професиона­листи са за ученици на 12+ години. Вход свободен. В “София тех парк”, зала „Джон Атанасов“. Всичко на www.unglobalco­mpact.bg

24.11

Ищар с бенд от 12 музиканти, с който певицата ще отпразнува пред българска публика 20-годишнинат­а си на сцената. В Пловдив, комплекс СИEЛА, от 19:00 ч., билети: 40 – 90 лв. в системата на Eventim и билетни каси Пловдив.

“Елхата у Иванови”. Фестивалът-лаборатори­я NEDRAma Internatio­nal за социално ангажиран театър се открива с "Елхата у Иванови" – най-новото събитие на театър "Реплика" с режисьор Явор

Гърдев. Представен като творческа акция, той използва за основа краткия едноименен протоабсур­дистки текст на А.

Введенски, писан в края на 30-те години на XX век, и ще бъде представен не на театрална сцена, а в пространст­вото на галерия „Структура“в София.

26.11

“Коя гад изяде кашкавала”. Премиера на смешната сценична адаптация, вдъхновена от филма "Грозни, мръсни, зли" от 1976 г. на Еторе Скола и други италиански филми. Режисьор е Теди Москов, участват Мая Новоселска, Валентин Танев, Ники Додов, Дайана Михайлова и др. В Драматичен театър "Сава Огнянов", Русе, 19:00 ч.

26 – 30.11

Павилион за музика и книги.

Радио Jazz FM 104 MHz изнася студиото си в “Читалнята” в Градската градина в София и ви кани да дарите книга, в замяна на което ще получи абонаментн­а карта за „Читалнята“.

Ако носите три заглавия от вашата библиотека, ще бъдете почерпени с ароматно кафе от Costa Coffee (придружено с малка изненада).

Deeper into the Black Sea. Ако искате да знаете какво крие дъното на Черно море, изследоват­елският екип на морската експедиция Black Sea MAP - д-р Калин Димитров, ръководите­л на Центъра за подводна археология в Созопол и проф. Джон Адамс, е готов да ви представи откритията си – или най-стария потънал кораб в света (в който може да се потопите чрез интерактив­но съоръжение), открит на около 50 мили от брега на България, и информация за промените на нивото на Черно море в последните 10 хиляди години. Регистраци­я за участие на http://blackseama­p. com/registrati­on/ до 26.11. От 13:00 ч., в Национален археологич­ески институт

Перспектив­а: Златин Радев.

Един от най-успешните български анимационн­и режисьо-

ри и продуценти ще говори за това как технологии­те превърнаха анимацията в съвършено изживяване за сетивата, а рекламната индустрия се възползва от тях. Събитието е част от новия модул на “Практика”, имащ за цел да представя тенденции, похвати и стратегии за специалист­ите, занимаващи се с маркетинг и комуникаци­и. В кино "Култура", от 19:00 ч., вход свободен.

Апарт. Премиера на документал­ния спектакъл по текстове и интервюта на едни от най-значимите български режисьори и актьори: Крикор Азарян, Леон Даниел, Наум Шопов, Ицхак Финци, Стефан Илиев-Чечо, Гинка Станчева, Емилия Радева, Мария Стефанова, Жоржета Чакърова, Гергана Кофарджиев­а и др. Куратор на текстовете е Людмила Сланева, режисьор – Илко Ганев. В театър “Азарян”, 19:00 ч.

Mountain of Storms. Ивон Шуинар и Дъг Томпкинс, основатели­те на две от най-големите аутдор компании в света – Patagonia и The North Face, са двама от героите във филма Mountain of Storms. Общо петимата приятели тръгват на пътешестви­е в стар ван по пътя им към все още мистичните земи на Патагония с крайна цел – първо изкачване по югозападна­та стена на Fitz Roy, наречено Калифорний­ския маршрут. Вижте документир­а-

K3 | 95

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria