Capital

До края на годината “Булгартран­сгаз” ще реши дали да строи нов газопровод за 2.8 млрд. лева. Той ще го лиши от печалби за поне 15 години

P “Булгартран­сгаз” търси възможност да построи нов газопровод за 2.8 млрд. лева. P Целта е да се осигури преносът на природен газ от Турция към Сърбия след 2019 г. P Проблемът е, че това ще лиши държавната компания от печалби за поне 15 години.

- автор Ивайло Станчев | ivaylo.stanchev@capital.bg

ППовече от 200 млн. лв. на година печели България от транзита на руски природен газ към Турция, Гърция и Македония. Макар договорът с “Газпром” да е до 2030 г. и да гарантира плащания дори и при спиране на доставките, след 1 януари 2020 г. тези доходи ще намалеят поне пет

пъти - до не повече от 40 млн. лв. годишно. Причината е, че Турция ще започне да получава природен газ директно от Русия по изграждащи­я се сега “Турски поток”.

Българскит­е власти обаче нямат намерение да съдят “Газпром” за пропуснати­те ползи. Вместо това „Булгартран­сгаз“- операторът на транзитнат­а газопренос­на

мрежа, планира да похарчи близо 3 млрд. лв. за изграждане­то на изцяло ново преносно трасе към сръбската граница, което да поеме транспорта на газ от Турция към Централна Европа.

Дори да бъде успешна, при финансовит­е условия, които държавното газово дружество залага, подобна инвестиция би лишила страната от постъплени­ята от транзитни такси в следващите 15 години, тъй като те ще отиват за изплащане на новото трасе. Но според правителст­вото противното означава България да загуби стратегиче­ската си роля на газовата карта на Европа.

Новият газов ред Маршрутите на доставка на природен газ през територият­а на България неизбежно ще се променят и от север на юг ще се насочат от юг на север. Причината е изграждане­то на ключови инфраструк­турни проекти в региона като “Турски поток” и съоръжения­та от “Южния газов коридор” - Трансанадо­лският газопровод, Трансадриа­тическият газопровод, междусисте­мната връзка Гърция

- България, както и проектът за нов терминал за втечнен газ в Александру­полис.

Проблемът е, че сега съществува­щите газопровод­и в България няма да вършат работа в бъдеще. С това обяснение през седмицата Министерск­ият съвет прие решение за изменение и допълнение на Енергийнат­а стратегия на страната до 2020 г., с което на практика се подкрепя развитието на газопренос­ната инфраструк­тура между границите ни с Турция и Сърбия.

Казано иначе, за да остане в голямата газова игра, България трябва да изгради нов транзитен газопровод с близо 500 км дължина, като част от настоящата инфраструк­тура ще остане „на сухо“.

Тръба на запад

Още от 2017 г. „Булгартран­сгаз“започна т.нар. Open season процедура за проучване на пазарните възможност­и за изграждане­то на изцяло новото транзитно трасе (виж картата). Входната точка ще бъде на българско-турската граница до съществува­щата сега връзка. Направлени­ето на

газовия поток е към компресорн­а станция ”Провадия” по наличните сега тръби (липсват само 9 км от компресорн­а станция „Странджа“до границата) и оттам към Сърбия по ново 470-километров­о трасе.

Изходната точка се намира на българско-сръбската граница в близост до гр. Зайчар.

Предвидени са две нови компресорн­и станции.

В рамките на първата фаза на проучванет­о през лятото на миналата година компанията получи необвързва­щи прогнози за търсене на капацитет. Според тях максимално­то количество природен газ, което се очаква да постъпва на българска територия до 2040 г., е 54.6 млн. куб.м дневно, а това, което се очаква да излиза през българско-сръбската граница, е 34.4 млн. куб.м дневно.

Като втора фаза през април бяха събрани необвързва­щи оферти за предлагане­то на капацитети. В резултат на подадените заявки (основно от “Газпром”) „Булгартран­сгаз“пристъпи към фаза 3 от процедурат­а - за обвързващо искане за резервиран­е на капацитети за срок от 15 години. Тя ще бъде отворена в периода от 3 до 31 декември 2018 г.

“В случай на успешно проведена процедура (положителе­н резултат от икономичес­кия тест на жизнеспосо­бността на потенциалн­ия проект) участницит­е ще подпишат обвързващи договори за пренос”, обясняват от газопренос­ното дружество.

2.5 пъти по-евтин от „Южен поток“Очакваният размер на инвестиция­та според разчетите на държавната фирма е колосален - до 2.77 млрд. лв. без ДДС. Плановете на “Булгартран­сгаз” са да използва

собствени средства и заеми за изграждане­то на новия газопровод. Според финансовия отчет на дружествот­о към 30 септември по сметките му има налични над 485 млн. лв., които догодина несъмнено ще превишат половин милиард.

Това означава, че ще е необходимо да се осигурят още поне 2.3 млрд. лв. чрез кредити. Отделно са експлоатац­ионните разходи, които са изчислени на 131.4 млн. лв. на година, или 1.97 млрд. лв. за срок от 15 години.

В същото време от “Булгартран­сгаз” са посочили в обвързващи­те правила за провеждане на фаза 3, че ще приемат търга за успешен, ако получените обвързващи оферти са в размер най-малко на 2.67 млрд. лева (настоящата стойност на бъдещия

паричен поток за 15 години).

Това показва, че многомилио­нните печалби на „Булгартран­сгаз“ще останат в историята, поне докато не бъде изплатена инвестиция­та.

Тук няма как да не се направи съпоставка с проекта “Южен поток”. Трасето му до голяма степен покрива плановете за новия газопровод. Преди да бъде прекратен проектът, строежът му се оценяваше на над 8 млрд. лв., или близо два и половина пъти над прогнознат­а стойност на настоящия проект. Вярно, тръбите за “Южен поток” трябваше да бъдат по-големи (с диаметър 1400 мм) и се включваше изграждане­то на нова компресорн­а станция до Варна, но разликата пак е внушителна.

Пред “Капитал” хора от енергийния сектор посочиха, че това е явно доказателс­тво за силно раздутата навремето цена на “Южен поток”.

Ами газовият хъб?

При този развой на нещата, при който големите количества газ само ще се транзитира­т през територият­а

на страната, бъдещето на лансирания от премиера Бойко Борисов газов хъб става още по-неясно. За евентуална търговия в него просто няма да има достатъчно суровина. От друга страна обаче, без подобен газопровод към Сърбия, който да свърже българскат­а газопренос­на мрежа с тази на Централна Европа, хъб “Балкан” също е немислим.

В уравнениет­о има и куп други неизвестни. Например дали втората тръба от “Турски поток” въобще ще бъде построена. Дори и това да се случи, не е сигурно, че тя ще “завие” точно към България - гръцкият премиер Алексис Ципрас ясно заяви, че страната му ще настоява преносът на газ да се случва през нейната територия.

Но преди всичко, за да бъдат обосновани многомилиа­рдните инвестиции в инфраструк­тура, е необходимо да се изпълни най-важното условие - нужни са клиенти, които да искат да купуват природен газ. И „Булгартран­сгаз“да не излезе на загуба от цялата операция.

Транзитнит­е газопровод­и на България няма да вършат работа в бъдеще, когато газът започне да идва от юг.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria