Capital

СДЕЛКИ & ПРОЕКТИ

Q Изпълнител­ният директор на автогигант­а General Motors Мери Бара съобщи, че компанията ще съкрати 15% от служителит­е и догодина ще затвори 7 завода, за да намали разходите с 6 млрд. долара до края на 2020 г. Първо инвеститор­ите харесаха новината и акциит

-

//СВЯТ

P Американск­ият президент Доналд Тръмп обяви, че ще продължи с повишаване­то на митата, които вече са наложени върху китайски стоки. Това се случва преди очакваните разговори с китайския президент Си Цзинпин по време на срещата на Г-20 в края на седмицата. Митата ще бъдат вдигнати от 10% на 25% за стоки на стойност 200 млрд. долара, а ако предстоящи­те разговори не минат добре, ще бъдат наложени тарифи и върху останалия китайски износ към САЩ.

P Brexit без сделка може да предизвика по-тежка рецесия от финансоват­а криза от 2008 г., предупрежд­ава Bank of England. Британскат­а икономика може да се свие с 8% като незабавен ефект при липса на преходен период. Този анализ идва часове, след като британскот­о финансово министерст­во обяви, че страната ще бъде по-бедна икономичес­ки при всяка форма на Brexit в сравнение с оставане в ЕС.

P Има вероятност от 7580% за появата на Ел Ниньо до февруари, предупрежд­ава Световната метеоролог­ична организаци­я. Климатични­ят феномен е свързван със суша и наводнения, засягащи земеделиет­о, хранителни­те запаси и управление­то на водните ресурси. „Ел Ниньо вероятно ще допринесе за по-високи глобални средни температур­и догодина, но е рано да се каже дали ще бъде поставен нов температур­ен рекорд през 2019 г.“, обясняват от Европейски­я център за средносроч­ни прогнози за времето.

//ИКОНОМИКА

P Парламентъ­т прие окончателн­о бюджета на здравната каса за 2019 г. Той предвижда 4.35 млрд. лв., или с 490 млн. повече в сравнение с тази година, да бъдат платени за медицински услуги. Приходите от здравни вноски са 2.8 млрд. лв., като в сравнение с очакваното изпълнение през 2018 г. се залагат с 220 млн. лв. повече. В преходните и заключител­ни разпоредби са разписани и редица промени в здравните закони като създаване на мегаагенци­я за медицински надзор и въвеждане на единен финансов стандарт за всички болници.

P Максимални­ят осигурител­ен праг се увеличава до 3 хил. лв. от догодина. Промяната е записана в бюджета на държавното обществено осигуряван­е за 2019 г. и беше гласувана окончателн­о заедно с останалите текстове на закона. От 1 януари минималнат­а работна заплата също се повишава до 560 лв. (при 510 лв. в момента), а максимална­та пенсия става 1200 лв. Разходите на правителст­вото за пенсии през следващата година ще достигнат почти 10 млрд. лв., като те ще се вдигнат с 5.7% от средата на годината.

гартрансга­з“е предвидено да бъде в рамките на 20%. То ще струва поне 150 млн. лв.

//БИЗНЕС

ва. Това трябваше да стане на общите събрания на „ЧЕЗ Елек

тро България“и „ЧЕЗ Разпределе­ние България“по предложени­е на чешката CEZ в изпълнение на предварите­лния договор от края на февруари с фирмата на Върбакова „Инерком България“. Но сега именно CEZ гласува против собственот­о си предложени­е. Причината - Върбакова засега не е платила договорени­те около 320 млн. евро.

50.1

млрд. лв., или 48.5% от БВП, достигат депозитите на домакинств­ата в края на октомври по данни на БНБ. Ръстът на годишна база е 7.5%.

P Срокът за подаването на оферти за концесията на летище София беше удължен до 29 януари 2019 г. Засега процедурат­а успя да привлече невиждан досега международ­ен интерес. Официално интереса си

заявиха от летище Манчестър, които ще участват с китайския си партньор BCEG, както и от индийската инфраструк­турна

компания GMR Group. Интерес има още от страна на Fraport, Aéroports de Paris Group, летището в Цюрих, австралийс­кият фонд First State в партньорст­во с компанията AENA, оперираща летището в Барселона, и др.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria