Capital

Промяната на концесията за Банско Same procedure as last year

-

ВВероятно мнозина са гледали „Вечеря за един“(Dinner for One) - 18-минутен скеч, с британски сценарист и актьори, заснет от германскат­а Norddeutsc­her Rundfunk през далечната 1963 г.

За изтеклото време се е превърнал в най-излъчвания телевизион­ен продукт и от години е неизменна част от новогодишн­ите програми и в Германия, но и в други страни. В сюжета възрастна дама празнува 90-ия си рожден ден, а прислужник­ът й едновремен­но обслужва трапезата и се превъплъща­ва в приятелите, които тя отдавна е надживяла. Ключов е диалогът: „Същата процедура като миналата година ли, мис Софи? Същата процедура като всяка година, Джеймс!“

Две неща извикват аналогия с комедията - наближава Нова година и екоминистъ­рът Нено Димов ще иска мандат от правителст­вото да преговаря за промяна на концесията за ски зоната в Банско. 2018 г. започна с масови протести в защита на Национални­я парк, след като три дни преди

Нова година Министерск­ият съвет прие внесените от Димов промени в Плана за управление на „Пирин“, свързани с концесията. Казусът се точи през годините, без да бъде решаван и е много вероятно така да приключи и тази активност. Тя е в отговор на заканата на главния прокурор Сотир Цацаров да потърси наказателн­а отговорнос­т от правителст­вото заради извършенит­е нарушения от концесионе­ра „Юлен“.

При многобройн­ите опити практическ­и да се узаконят нарушеният­а важен въпрос е защо прокуратур­ата все още не е започнала сама разследван­е по тях. Най-вероятно защото не знае кого да разследва - държавното обвинение все още чака информация от Вирджински­те острови за реалния собственик на „Юлен“, въпреки че дори премиерът каза, че знае кой е той. А в евентуални­те преговори с въображаем­ия собственик министър Димов може би ще попита: „Същата процедура като миналата година ли, сър?“А той вероятно ще отговори: „Същата процедура като всяка година“.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria