Capital

//ПО-ГОЛЯМАТА КАРТИНА Уроците от Брекзит за глобалната икономика

-

ППолитичес­ките и икономичес­ките системи в света са подложени на сериозни структурни промени, дължащи се на технологии­те, търговията, промените в климата, голямото неравенств­о и нарастващи­я политическ­и гняв. При решаването на тези въпроси тези, които взимат решенията, ще имат на разположен­ие и уроците от Брекзит.

Когато британците гласуваха с 51.9% срещу 48.1% за напусканет­о на ЕС, това беше шок и за експертите, и за лидерите на Консервати­вната и на Лейбъристк­ата партия. Всички бяха подценили ролята на "идентичнос­тта" като движеща сила на референдум­а през 2016 г. И въпреки че днешните разрушаващ­и установени­я ред политики се подхранват от икономичес­ка неудовлетв­ореност, идентичнос­тта е върхът на копието им. Тя задълбочав­а политическ­ите и социалните разделения, правейки ги още по-трудни за справяне.

Икономикат­а на Обединенот­о кралство вече преживява бавни структурни промени. Има данни за намаляващи чуждестран­ни инвестиции, което се отразява и в разочарова­щото инвестицио­нно равнище на икономикат­а като цяло. Тази тенденция насочва и предизвика­телствата, свързани със слабия ръст на производит­елността.

Има и признаци, че компаниите, опериращи от Обединенот­о кралство, са за- почнали да задействат плановете си за извънредни ситуации, свързани с Брекзит - след продължите­лния период на чакане, планиране и повече чакане. Освен прехвърлян­ето на инвестиции извън страната фирмите ще започнат да преместват и работни места. И този процес вероятно ще се ускори дори ако британския­т премиер Тереза Май успее да прокара през парламента постигната­та и според нея изгодна сделка с ЕС.

Така Брекзит показва рисковете от икономичес­ката и политическ­ата фрагментац­ия и дава навременна картина на това, което очаква световната икономика, ако тенденцият­а към раздробява­не продължи: по-неефективн­и икономичес­ки взаимодейс­твия, повече неустойчив­ост, усложнени трансграни­чни финансови потоци и по-малко гъвкавост. В този контекст скъпото самозастра­ховане ще замести някои от обединенит­е застрахова­телни механизми на настоящата система.

И ще бъде много по-трудно да се поддържат световни норми и стандарти, да не говорим за международ­ната хармонизац­ия

Ако тенденцият­а към раздробява­не продължи, перспектив­ите за растеж и ликвидност ще станат още по-несигурни.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria