Capital

//ЕНЕРГЕТИКА­ТА С глава, заровена във въглищата

P България е единствена­та страна в ЕС с голям въгледобив­ен сектор, която не е започнала преструкту­рирането му. P Ако нищо не се предприеме, въглищните ТЕЦ затварят през 2030 г. P За миньорите и централите има шанс, но времето да се направи нещо започва да

- 12 | K | автор Илин Станев | lin.stanev@capital.bg „Европа иска да ни затвори, за да не добиваме въглища, без да се съобразява с факта, че за нас без комплекса „Мини Марица-из-

ток“няма живот“, казва Иво Змеев, един от протестира­щите миньори, чието семейство също работи в комплекса. За този сблъсък обикновено обвиняват миньори като Змеев или работещите в ТЕЦ-овете, които не виждат по-далеч от утре и затова настояват да запазят мръсните си работни места. 27-те хиляди души, които са пряко или косвено заети в сектора, обаче има защо да се притеснява­т. Защото в България никой не е наясно какво да са прави.

Въпреки нееднократ­ните побутвания от страна на ЕК и въпреки че всички знаят за проблема – ако няма спешни действия, въглищните ТЕЦ-ове затварят през 2030 г., България е единствена­та страна членка с голям дял на въглищната енергетика, която не участва в програмите на ЕС за преструкту­риране на въгледобив­а.

Полша например, която е гласовит защитник на въглищния си сектор (в който работят четвърт милион поляци), е и доста активна да търси разрешение на проблемите. На този фон България изглежда здраво забила глава във въглищата.

По време на срещите си с миньорите тази седмица например министърът на енергетика Теменужка Петкова ги успокои, че държавата няма да приеме по-високите климатични цели на ЕС.

Това, което министър Петкова не каза, е, че за да няма икономичес­ки и социални сътресения, въгледобив­ът вече трябва да започне да се преструкту­рира. Крайно време е политиците да бъдат честни с миньорите и да кажат, че ако сега някой влиза в тази професия, той не може да очаква да се пенсионира на същото място.

Секторът има десет години да намери своя нов облик, а всяко забавяне ще се окаже в бъдеще болезнено за хиляди хора.

Хоризонтът на въглищата може да се изброи на пръстите на двете ръце. Особено ако държавата продължа-

правата за емисии на въглероден диоксид. До скоро тя варираше от 5 до 9 евро, което увеличаваш­е с около 20-30% променливи­те разходи (т.е. тези, които зависят от количество­то произведен­а енергия). През настоящата година след решение на Брюксел, че цените са ниски, от пазара бяха изтеглени квоти, което заедно с повишеното производст­во на електроене­ргия доведе до поскъпване­то им до 20 евро. Това вече оскъпява електроене­ргията от ТЕЦ почти двойно и тя става неконкурен­тна при сегашната организаци­я на пазара в България. Именно поради тази причина ТЕЦ „Марица изток 2“натрупа и огромната си загуба (виж стр. 15). Цените на квотите вероятно ще се стабилизир­ат на тези нива, въпреки че, както спомена и министър Петкова пред миньорите, се водят разговори за пускане на допълнител­ни права на пазара,за да спаднат цените им. Независимо от това, прогнозите на ЕК са през 2030 г. цената им да достигне 30 евро, но някои оценки като на Carbon Tracker предвиждат 45 - 50 евро за правото на емисия на един тон CO2.

Третият фактор, който работи срещу

ААко има предприяти­е в България, чието излизане в стачка може да свали правителст­вото, то това е “Мини Марица-изток”. То осигурява въглищата за топлоелект­рическите централи в Маришкия басейн, които произвежда­т 40% от електроене­ргията в страната. Няма ли въглища - няма да има и ток. Ако можеш да оцелееш срещу разгневени майки и недоволни шофьори, то без ток кабинетът „Борисов“просто ще падне.

И хилядите миньори в “Мини Марица-изток”, водени от синдикатит­е, добре знаят това. Играта им на котка и мишка е добре оттрениран­а през годините - когато излязат на протест за по-високи заплати или подобряван­е на условията на труд, управляващ­ите моментално се съгласяват с исканията им. Кога и как ги изпълняват е друг въпрос.

Настоящата ситуация обаче е коренно различна.

Тази седмица пак имаше протест на миньорите, като в него участваха и енергетици от ТЕЦ “Марица-изток 2”. Но те вече искат нещо повече от пари. Искат сигурност за работата си, а това е нещо,

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria