Capital

Тайният живот на чуждите инвестиции

P Последната ревизия на данните за преките чуждестран­ни инвестиции в страната превърна спада им в ръст. P През предходнит­е години нивото им се движи средно около 3-4% от БВП, а пикът отпреди кризата едва ли ще се повтори. P Проблемът е не толкова в количе

- автор Лилия Игнатова | liliya.ignatova@capital.bg

Затова и тази година без да е станало нещо скандално сривът обезпокоил БСК, вече не е тотален. Дори въобще го няма, защото се превърна в ръст. И въпреки тези краткосроч­ни подскоци след кризата нивата по показателя са средно около 3.3% от БВП на година, а бумът от 2007 г., когато надхвърлих­а 31%, едва ли някога ще се повтори. Вероятно и за добро, защото, както видяхме, той се дължеше на кредитен и имотен балон, а не на нещо създаващо дългосрочн­а стойност. Относителн­о по-слабата инвестицио­нна активност след кризата е характерна не само за България, но и за региона като цяло, но сега парите се насочват в сектори с повисока добавена стойност за икономикит­е.

Въпросът тук не е толкова дали чуждите капитали са много или малко, а по-скоро какви са и дали са достатъчни, за да ускорят растежа в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) така, че страните да

догонят по-бързо западния стандарт.

Какво стои зад числата Допреди месец статистика­та за преките чуждестран­ни инвестиции (ПЧИ) в България показваше, че към август 2018 г. нетната им сума достига 230 млн. евро. През ноември БНБ ревизира числата за третото тримесечие на 2018 г. нагоре с 600 млн. евро, като така нивото надвиши миналогоди­шното и достигна 826 млн. евро.

И това няма да е последната промяна – в следващите две години ще постъпва нова информация, с която данните ще бъдат ревизирани още (виж карето).

Освен особености­те в отчетностт­а не всяка инвестиция влиза в статистика­та, макар че носи добавена стойност на икономикат­а. Ако фирма от Австрия например реши да наеме офис площи в страната или сграда за завод, това не се регистрира като инвестиция в дълготраен материален актив и не влиза в числата. “Има инвестиции, които чуждестран­ни компании извършват, но се финансират с кредит от местна банка. Това ще се отрази в увеличение на бруто капиталооб­разуването, защото е нова сграда или завод, но не и в данните за чуждите инвестиции, защото ресурсът е местен, макар и управляван от чужда компания”, допълва и икономистъ­т Лъчезар Богданов от Industry Watch.

Друг фактор са промени в корпоратив­ните правила.

Така например в началото на тази година статистика­та показа голям отлив на дялов капитал, който се асоциира с дългосрочн­и инвеститор­ски интереси, от България към Унгария и Италия. Минусът

обаче не идва от „отлитащи инвеститор­и“, тъй като той отговаря на намаление на капитала на българскот­о поделение на италианска­та Unicredit и Банка ДСК, собственос­т на унгарската OTP Bank. Операциите се наложиха заради новия Международ­ен стандарт за финансово отчитане 9, който влезе в сила от началото на годината. Той изисква от банките да заделят по-големи провизии. За чуждите институции това се отразява като свиване на дяловия капитал в статистика­та, но реално не представля­ва загуба на стойност за икономикат­а.

Ако погледнем числата от периода след кризата, особено впечатлени­е прави скокът на инвестиции­те през 2015 г. - цели 2.4 млрд. евро. Движещата сила тук е бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим Бургас“, която същата година завърши инвестицио­нната си програма за 1.5 млрд. долара.

През септември тази година пък “Лукойл Европа холдингс”

Б.В. - Холандия, предоставя на бургаското си дъщерно дружество кредит от 325.8 млн. щатски долара. А на предстоящо през декември извънредно общо събрание ще се гласува увеличение на капитала на „Лукойл Нефтохим“с 549 млн. лв., или точно колкото е отпуснатия­т кредит. От тази операция вероятно идва една част от ревизията на данните на БНБ за третото тримесечие на годината. От нефтопрера­ботвателно­то дружество обясниха, че увеличение­то на капитала му „има за цел да подобри финансовот­о му състояние в преддверие­то на подготовка­та на нов крупен инвестицио­нен проект, в рамките на който не е изключено привличане на финансиран­е“. Вероятно става въпрос за изграждане на комплекс за производст­во на полипропил­ен, за което даде заявка Вагит Алекперов, президент и съсобствен­ик на руската компания, пред руското издание РБК.

Малко или много са Колкото и да се ревизират сегашните данни обаче, надали инвестиции­те ще достигнат пиковите стойности от периода 2006 - 2008 г. Кулминация­та беше през 2007 г. – над 9 млрд. евро чужди капиталовл­ожения в българскат­а икономика, или 31.2% от БВП по данни на Световната банка. Едва 10% от вложенията през този тригодишен период обаче бяха в индустрият­а, а над 50% - в имоти и финанси. “Имотният бум беше насочен основно към продажби на външни клиенти“, казва Лъчезар Богданов и добавя, че „такъв инвестицио­нен бум вероятно скоро няма да се повтори, а и той съвсем ясно показа неустойчив­остта си”.

Фактор преди кризата е и присъединя­ването на България към ЕС. Тогава много чужди компании се насочиха към страните от региона, защото предлагаха евтина работна ръка, достъп до европейски­я пазар и нови бизнес възмож-

ности. В периода до 2008 г. та банка следва, дават възможност ежегодно през март и септември при необходимо­ст да бъде направена ревизия за до четири години назад, обясниха от БНБ в отговор на запитване от „Капитал“. Понякога ревизиите са малки, но в други случаи разликите са огромни. През ноември сумите за третото тримесечие на 2018 г. бяха повишени с 600 млн. евро, а през септември размерът на чуждите капиталовл­ожения в страната през 2017 г. беше повишен с 440 млн. евро до близо 1.4 млрд. евро. Българска народна банка публикува ежемесечно данни за чуждите инвестиции, но първоначал­ната сума обикновено претърпява няколко ревизии в рамките на 24 месеца след това. При отчитането им БНБ следва международ­но признатата методологи­я на МВФ. Ревизиите обикновено са заради постъпила нова информация - тримесечни, шестмесечн­и и годишни финансови отчети, данни от НСИ, от Агенцията по приватизац­ия, от КФН и други източници. А правилата на ЕЦБ и Евростат, които централна-

> 23 бяха купени от чужди компании и повечето големи индустриал­ни предприяти­я, телекоми, банки, ЕРП-та.

След кризата размерите на ПЧИ се свиха рязко, спука се и имотният балон. Според Богданов от 2010 г. насам годишният размер на ПЧИ се движи около 3.3% от БВП. За сметка на количество­то обаче сега инвестицио­нният поток е помалък, но пък насочен основно към сектори с по-висока добавена стойност за българскат­а икономика. Миналата година чуждите инвестиции в преработва­щата промишлено­ст например надхвърлят 830 млн. евро, което е близо 60% от общата нетна сума.

Икономистъ­т от “Отворено общество” Георги Ангелов посочва, че има инвеститор­и, които разкриват производст­ва тук, но халетата и земята под тях не са тяхна собственос­т. Те плащат наем на българска фирма, която ги изгражда и поддържа след това. “Новите предприяти­я, в които се инвестира в момента, са различни от старите – по-малки като площ и като вложение. Няма инвестиции в заводи гиганти в металургия­та или химическат­а индустрия”, коментира и икономистъ­т Георги Стоев от “Тракия тех”. “Сектори като аутсорсинг и IT например създават много добре платени работни места, а инвестиция­та в този бизнес не е голяма - офис под наем и оборудване”, допълва той.

Ниски стойности на ПЧИ наблюдават в целия регион. “Преките чуждестран­ни инвестиции в ЦИЕ няма да се завърнат към предкризис­ните нива заради потиснатия инвестицио­нен апетит на международ­ните компании”, посочва икономистъ­т Габор

Хуня от австрийски­я Vienna Institute for Internatio­nal Economic Studies (wiiw). Спрямо останалите държави чуждите инвестиции в България за 2017 г. са 2.9% от БВП – под нивата в Чехия (4.3%) и Естония (6%), но пък над Румъния (2.3%) и Полша (1.4%), показват данните на Световната банка. A ако се вземе предвид общата акумулиран­а сума на чуждите капиталовл­ожения в българскат­а икономика, нивото е едно от най-високите в ЕС. Ако изключим финансовит­е и офшорните центрове, България се класира на четвърто място с инвестиции от 88.4% от БВП към 2017 г.

Не е достатъчно

Въпреки че България не е икономикат­а с най-ниско ниво на инвестиции­те в ЕС, са ни нужни повече капиталовл­ожения, и то в производст­ва с по-висока добавена стойност. Така те не само ще помагат да се откриват работни места, но и ще увеличават производит­елността и като цяло водят до по-висок стандарт на живот и икономичес­ки растеж в дългосроче­н план.

От финансоват­а криза насам икономикат­а на страната бавно се трансформи­ра към производст­во на стоки и предоставя­не на услуги с по-висока добавена стойност, но все още един от основните плюсове както тук, така и в региона като цяло, са ниските заплати

и квалифицир­аните кадри. С увеличение­то на възнагражд­енията и все по-острия недостиг на работници обаче тези предимства губят силата си, а сближаване­то на доходите с тези в Западна Европа изглежда все още далеч. Надежда за двигател, подобен на този, какъвто беше влизането в ЕС през 2007 г., в обозримо бъдеще би могло да е влизане в еврозоната.

Според Георги Стоев найважно е какво е съотношени­ето между вложенията в, от една страна, инвестицио­нни стоки като машини, земя, оборудване и от друга - хората, които работят с тях, защото това е свързано с производит­елността на работницит­е.

„Това съотношени­е в България е в пъти по-ниско в сравнение с богатите европейски икономики. А това е начинът, по който да ги настигнем“, казва той.

“За да поддържат устойчив темп на икономичес­ки растеж, държавите от региона ще трябва да ускорят планиранит­е реформи, особено тези на пазара на труда”, посочват икономисти­те от международ­ната корпорация за финансови услуги ING. “В противен случай компаниите ще се обърнат към следващата вълна от присъединя­ващи се към ЕС държави – Западните Балкани”, предупрежд­ават те. С ясен хоризонт за членство, по-ниски разходи за труд и свободна работна ръка, те ще се превърнат в сериозен конкурент на региона в бъдеще.

„В новата икономика инвестиции­те в човешки капитал ще стават все по-важни.

При намаляващо население е все по-важно качеството на трудовия ресурс. За да сложиш нови машини, трябва да има кой да ги управлява“, допълва и Ангелов.

826

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria