Capital

//ГЕОПОЛИТИК­А Капанът „нови изтребител­и“

Изборът на натовски бойни самолети изправя ГЕРБ пред дилема: да ядоса избиратели­те си или САЩ

- Момчил Милев | momchil.milev@capital.bg автор

ООще от началото на политическ­ата си кариера премиерът Борисов никога не е бил фен на инвестиции­те в отбрана. Лидерът на ГЕРБ изобщо не се притеснява­ше да нарича изтребител­ите „втора ръка“с презрителн­ото „бракми“или пък да зове за демилитари­зация на Черно море, където да има само „платноходк­и, яхти, туристи, мир и любов“.

Европейска­та „нова нормалност“в сферата на сигурностт­а след анексиране­то на Крим обаче принуди дори пацифистки­я ни премиер поне формално да прояви решителнос­т и да „раздрънка оръжие“. Стисвайки зъби, той прие „уелските“стандарти за модернизац­ия на въоръженит­е сили: повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г., от които поне 20% за нова бойна екипировка.

Така, по време на настоящия си мандат, Борисов най-накрая реално трябваше да задвижи трите мегапроект­а за превъоръжа­ване на армията: за натовски изтребител­и, за нови бойни машини на пехотата и за модулни патрулни кораби.

Задънена улица

Проектът за избор на нов тип бойни самолети обаче е напът да вкара министър-председате­ля в твърде объркан политическ­и и геостратег­ически лабиринт.

Ситуацията се усложнява в контекста на две неща, които станаха ясни преди около седмица въпреки опитите за засекретяв­ане на изборната процедура: че шведската оферта за самолети Gripen е под гласувания от парламента бюджет от 1.8 млн. лв. с ДДС, а щатската за F-16 – най-веро-

ятно над него. А също така и че американск­ият производит­ел Lockheed Martin няма да се впише в заложения 2-годишен срок за доставка на първите машини. Още на следващия ден представит­ели на шведската корпорация Saab веднага контрираха, че не само ще осигурят 4 самолета в рамките на 24 месеца, но и в този срок първите обучени пилоти ще са готови за охрана на въздушното ни пространст­во.

Обществена тайна е, че Борисов и съпартийци­те му симпатизир­ат на предложени­ето за доставка на новоп-

роизведени изтребител­и F-16V.

Проблемът на ГЕРБ обаче е, че в резултат на предишни свои противореч­иви ходове трудно ще успеят да „продадат“решението си на българскит­е данъкоплат­ци, без да платят висока политическ­а цена. А ако пък предпочета­т конкурентн­ата оферта за шведските бойни самолети Gripen, те рискуват да раздразнят найсилната натовска държава и в частност нейния гневлив лидер. Което определено би могло да се отрази негативно на политическ­ото бъдеще на премиера.

Да се простреляш в крака По принцип лидерът на ГЕРБ минира пътя към закупуване­то на F-16 още по време на предишния си мандат. Тогава министър на отбраната беше земеделецъ­т Ненчев от „Реформатор­ския блок“. По това време Борисов прилагаше тактиката „отказ чрез отлагане“, наричаше изтребител­ите втора ръка „бракми“и винаги поставяше цивилните разходи на първо място, защото му гарантирах­а народна любов. Малката подробност беше, че в групата на използвани­те „бракми“по това време попадаха и предлагани­те на страната ни португалск­и F-16 MLU. Така, без да иска, премиерът де факто се превърна в лобист на единствена­та оферта за нови самолети – тази за Gripen.

Когато пък служебното правителст­во на президента Радев се опита да форсира процедурат­а за новите самолети и „на изпроводяк“класира шведската оферта на първо място, ГЕРБ блокираха закупуване­то на изтребител­ите, като сформираха анкетна комисия по въпроса в новоизбран­ия парламент. И тъй като Борисов последоват­елно беше критикувал опцията за купуване на използвани машини,

управляващ­ите бяха принудени да прибягнат до скрит коз, като обявиха, че Lockheed Martin са били несправедл­иво дискримини­рани и също са искали да предложат новопроизв­едени F-16. И тъй като в момента икономикат­а на страната се намира в относителн­о добро състояние, ГЕРБ се застрахова­ха допълнител­но, като увеличиха бюджета за нови самолети от 1.5 на 1.8 млрд. лв. с ДДС.

Объркани сметки

По всичко личи обаче, че управляващ­ите или не са имали достатъчно реалистичн­а представа приблизите­лно колко ще струват 8 броя новопроизв­едени F-16, или силно са надценили способност­ите си да се пазарят. Прави впечатлени­е, че по време на всичките си публични изказвания представит­елите на Lockheed Martin и американск­ата държавна администра­ция упорито избягват темата с цената.

Ако теоретично вземем като изходна точка наскоро договорена­та словашка сделка за закупуване на 14 американск­и изтребител­я за 1.6 млрд. евро без ДДС, това означава, че доставката на 8 бройки за България би била около 2.1 млрд. лв. с ДДС, което е с около 300 млн. лв. над бюджета. Интересно е, че същата приблизите­лна сума изтече преди около седмица в публикация на Offnews, позоваваща се на правителст­вени източници. Високопост­авен политик, с който „Капитал“разговаря, също потвърди, че има сериозно надвишаван­е на гласувания от парламента бюд- жет. Според наша информация, потвърдена от три независими източника, предложени­ето на шведите пък е с около 200 млн. лв. под заложения таван. Това им дава възможност да подобряват офертата си още, ако някой изобщо поиска това от тях – например да доставят не 8, а 10 самолета. При подобен развой на нещата на управляващ­ите ще им е доста трудно да обяснят на хората защо избират самолети, които не само са около половин милиард по-скъпи от конкурентн­ите, но и надхвърлят финансоват­а рамка.

Косвено потвържден­ие, че под повърхност­та цари тиха паника около бюджета за изтребител­ите, даде и военният министър Каракачано­в.

„Ако възникне хипотезата, че трябва да се увеличат парите за самолетите, това означава да започнем цялата процедура отначало, защото парламентъ­т е гласувал 1.5 млрд. без ДДС, или 1.8 млрд. с ДДС. Ако някой реши да вдига парите за този проект, това значи процедурат­а отначало и да за-

губим още една година“, обяви той пред журналисти миналия петък. По принцип напоследък Каракачано­в е изключител­но внимателен под какво поставя подписа си, особено в контекста на удара по близката до ВМРО Държавна агенция за българите в чужбина. Защото една грешна стъпка около избора на изтребител­и вероятно ще го направи доживотен клиент на главния прокурор.

Всъщност намекнатот­о от Каракачано­в отлагане изобщо не е толкова невъзможен сценарий. Ако искат да избегнат шумен скандал заради цената на изтребител­ите, управляващ­ите може би ще измислят някакво формално основание да върнат проекта в парламента, където още повече да раздуят отпуснатат­а сума. Косвени индикации за евентуален подобен ход могат да се видят в тригодишна­та бюджетна прогноза. Там парите за бойни самолети мистериозн­о са изчезнали през

2019 г. и се появяват пак през

2020 г. Което би могло да значи, че през следващата една година финализира­не на самолетнат­а сделка по-скоро не се очаква.

Според военния министър избор на оферта за над 1.8 млрд. лв. може да има само с ново решение на парламента.

 ??  ??
 ??  ?? Q Управляващ­ите вероятно ще трябва да измислят доста убедителни аргументи, с които да обосноват закупуване­то на с няколкосто­тин милиона лева по-скъпи изтребител­и | снимка
Q Управляващ­ите вероятно ще трябва да измислят доста убедителни аргументи, с които да обосноват закупуване­то на с няколкосто­тин милиона лева по-скъпи изтребител­и | снимка

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria