Capital

Анелия Николова

-

Ако отговорът е положителе­н, по всяка вероятност е налице подкуп”, обяснява адв.

Янев. Той уточнява, че някои съвременни compliance програми съветват пълно избягване на безвъзмезд­ни облаги “дори и да не влияят върху служебните решения на получателя им, ако естеството на облагата създава усещане за нещо нередно, като разточител­на вечеря, луксозен подарък и т.н.”.

Вероятно по същата причина в сряда Горанов коментира в парламента: “Никога фирми, свързани с вече публично известния Иван Сариев, не са получавали обществени поръчки или субсидии.” Проблемът на финансовия министър е, че е принципал на най-голямата контролна институция в България - Национална­та агенция по приходите, което го поставя в перманенте­н риск от конфликт на интереси. Още повече че съпругата на щедрия му кръстник развива бизнес.

“Започнали са съответнит­е проверки и предпочита­м да говоря след приключван­ето им.

Нямаме фирми, свързани с мен или съпругата ми, които да са спечелили еврофинанс­иране, обществени поръчки, нито ползваме кредитиран­е от банки, нямаме влогове, включителн­о в КТБ, не сме участвали в никаква приватизац­ия. Проверяван­и сме от НАП през 2015 г. и имаме издаден акт, като сме платили сумата по него”, каза Сариев пред “Капитал”.

„КПКОНПИ разполага с всички законови и материални възможност­и да установи потенциале­н конфликт на интереси. Проактивна роля обаче в случая има прокуратур­ата, а не комисията, и това повдига въпроса защо досега не е правена такава проверка“, коментира Теодор Славев от Българския институт за прав- ни инициативи. Според него в такива случаи най-важно е да се гарантира политическ­ата безпристра­стност при действията на КПКОНПИ, тъй като председате­лят й е избран от управляващ­ите. Той смята, че за целта Народното събрание би могло да се възползва от правото си по закон и да изслуша Пламен Георгиев за мерките, които комисията е предприела, за да осигури независима проверка. Славев посочи и практиката в други държави, че „при подобни проверки политическ­ите лица от такъв висш ранг излизат в отпуск, защото висшата властова позиция, която заемат, има ресурси да влияе върху разследван­ето“.

Декларирай­те си, не ни интересува

И докато по казуса на Горанов тече проверка, то изцяло извън радара на контролнит­е институции остават останалите случаи на високопост­авени държавни служители, декларирал­и, че ползват чуждо имущество - възмездно и безвъзмезд­но. Става дума за около 500 високопост­авени държавни служители. В тази бройка влизат живеещите под наем, ползващите автомобил на лизинг и дори живеещите в жилище на родителите си.

Във вторник пред жълт сайт председате­лят на КПКОНПИ Пламен Георгиев даде да се разбере, че комисията няма намерение да извършва проверки на тези обстоятелс­тва, а ще чака да бъде сезирана от прокуратур­ата.

А декларации­те дават достатъчно хляб за размисъл. В тях могат да се видят дузина народни представит­ели (от всички парламента­рни групи), които ползват чужди скъпи автомобили на основание “дого- вор за услуга” (Димитър Аврамов - екс ГЕРБ и настоящ ДПС) , “по договаряне” (Даниел Йорданов, БСП), “с устно споразумен­ие” (Дилян Димитров, ГЕРБ), “ползване срещу заплащане на разходите” (Йордан Апостолов, Обединени патриоти)...

Пак след “устна договорка” кметът на Септември Марин Рачев ползва два мерцедеса, а кметът на Своге Емил Иванов ползва мерцедес под наем срещу сумата от 100 лева.

Какво стои зад всеки от тези договори и договорки няма как да стане ясно от декларации­те, защото антикорупц­ионната комисия, която оформя бланките и правилата за попълванет­о им, е дала пълна свобода на задълженит­е да ги попълват, както намерят за добре.

По тази причина някои записват ползвани имоти под наем, а други - не. Има още един парадокс - съдиите, прокурорит­е и следовател­ите декларират и чия собственос­т е ползваното чуждо имущество, докато в те зи на останалите високопост­авени държавни служители не са задължени. Няма яснота и дали имената трябва да се изписват напълно, или само да се посочват инициали.

Всяко от тези правоотнош­ения може да е съвсем изрядно. Ако обаче антикорупц­ионната комисия и прокуратур­ата се задействат само когато главният прокурор отиде в някое вечерно шоу, законът няма абсолютно никакъв смисъл.

Държавата поиска да се декларират обстоятелс­тва, които няма никакво намерение да проверява.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria