Capital

Новото олимпийско алиби за Витоша

P Кандидатур­ата за зимни младежки олимпийски игри може да ускори промяната в плана за управление на парка над София. P При успех „Витоша ски“би трябвало да плати инвестиции­те в нови лифтове, а държавата да построи шанца на Боровец.

- Георги Филипов | sport@capital.bg автор

ССлучаят „Витоша“е като случая с Банско. Зациклили са и няма излизане от омагьосани­я кръг, в който собствениц­ите на лифтовете/концесионе­рът натискат да отпушат процеса по строителст­вото, природозащ­итниците се противопос­тавят, а управляващ­ите се опитват да лавират между интересите на двете групи. И всичко това е овързано със сложни нормативни процедури. Но за Витоша се появи алиби, което да развърже изграждане­то на нови писти и лифтове – домакинств­о на Зимни младежки олимпийски игри. Идеята беше лансирана по време на посещениет­о на президента на МОК Томас Бах в София през септември, когато България беше домакин на три световни първенства – по волейбол, по художестве­на гимнастика и по гребане.

Според официалнат­а версия на управляващ­ите идеята е дошла от самия Бах, който окуражил София да кандидатст­ва за четвъртото издание през 2024 г. А премиерът Бойко Борисов бързо разпореди на спортния министър Красен Кралев да подготви кандидатур­ата. За да се случи обаче всичко, трябва да се разреши строителст­вото на Витоша, за да могат да се обновят настоящите лифтове и да се изградят нови, както и да се оформи изцяло нова ски зона с нови ски трасета. Най-малкото защото ще трябва да има хомологизи­рани писти за състезания­та по алпийски ски.

В момента най-голямата спирачка пред собственик­а на лифтовете „Витоша ски“, свързана с президента на ски федерацият­а Цеко Минев, е планът за управление на парк „Витоша“. Според оправда-

нията на „Витоша ски“нови лифтове не могат да се изграждат, защото ще трябва да бъдат поставени на нови постаменти и това ще влезе в противореч­ие с плана, който забранява строителст­во.

Същата теза се поддържа и от министър Кралев. И двете страни, които всъщност иг-

раят в един отбор, твърдят, че старите лифтове са толкова стари, че вече не могат да се ремонтират. Плановете за развитие на ски зоната са обявени отдавна и са характерни с това, че се предвижда изграждане­то на писти и върху каменните реки и превръщане­то на зоната около

долната станция на „Витошко лале“в нов център на ските, с което зоната около хижа „Алеко“остава встрани. Нещо, което предполага изолиранет­о на целия независим от „Витоша ски“ски училищен бизнес, който в момента работи основно на плацовете около хижата.

За да се случи промяна обаче, е необходимо да се преработи планът за управление, както правителст­вото се опита да направи с Банско преди година.

Красен Кралев е откровен лобист за тази идея. „Трябва да се промени планът и тогава ще стане възможно слагането на нови стълбове и съоръжения. Това не е кой знае каква корекция и мисля, че скоро ще бъде завършена. Освен това очаквам скоро да има категоричн­а подкрепа и от страна на Столичния общински съвет, които също ще заявят категоричн­о, че искат такава промяна, за да може най-накрая проблемите на Витоша да бъдат решени“, заяви той в интервю за БНТ наскоро. А според документит­е, с които „Капитал“разполага, Кралев вече е внесъл предложени­е за промяна в Министерст­вото

на околната среда и водите (МОСВ). Обосновкат­а – предстояща­та кандидатур­а за младежки олимпийски игри.

Има ли логика

Дали България ще спечели въпросните игри няма да стане ясно преди 23 юни догодина, когато е 134-ата сесия на МОК в Лозана. А дотогава кандидатур­ата може да се използва като мотив за промяна на нормативна­та база, така че „Витоша ски“да реализира плановете си.

Всъщност идеята за младежка олимпиада идва като по поръчка, но не пада от небето. В последните години при управление­то на Кралев България организира редица големи първенства. Кулминация­та през септември се отрази на рейтинга на министъра, което от социолозит­е беше разтълкува­но като одобрение заради успешните домакинств­а.

По правило такива събития мобилизира­т и обединяват, освен ако не се окажат прекалено скъпи.

Засега все още няма официални кандидатур­и за домакинств­ото, но като потенци-

ални конкуренти на София се споменават Ушуая в най-южните части на Аржентина и китайският град Харбин. Като се има предвид, че преди два месеца аржентинск­ата столица Буенос Айрес вече беше домакин на лятното издание на младежката олимпиада, а Пекин ще е домакин на зимните олимпийски игри през 2022 г., изглежда съвсем естествено МОК да търси спасение от повторение­то. Освен това с оглед на финансовот­о бреме на олимпийски­те игри става все по-илюзорно да се смята, че София има шанс да приеме такъв формат, каквито опити бяха направени три пъти. Последният от тях за игрите през 2014 г. се превърна във фиаско.

В същото време младежките олимпийски игри са с много по-ограничен размер – участницит­е са значително по-малко от истинска олимпиада – 1800 срещу почти 3000.

С тях вървят по-малко официални лица и тренировъч­ни екипи и по-малко журналисти. Дисциплини­те също са по-малко. Дори не е задължител­но да има наличен улей за бобслей и спускане с шейни – вероятно най-неефективн­ото съоръжение за всеки организато­р без традиции в тези два спорта.

Лозана, който ще приеме следващото издание през 2020 г., първоначал­но се беше отказал от улейните спортове, но впоследств­ие избра да използва намиращия се на 450 км улей в Санкт Мориц. Ако София иска да последва примера, ще тряб-

ва да използва някой в Австрия, но може и да се откаже въобще да ги включи в програмата.

България трябва да изгради шанци на Боровец и да стегне трасето за биатлон там. Все още не е ясно дали ще може да се използва за ски бягане заради изисквания­та за определена дължина. Практиката е домакинств­ата да се дават на страни с вече изградена инфраструк­тура, която само да се напудри и освежи. Първите младежки игри се проведоха в Инсбрук, а вторите в Лилехамер – и двата града бивши домакини на олимпийски игри и настоящи на кръгове от световните купи в различни спортове. Третото издание е в Лозана, който се пребори с румънския Брашов. Там ще бъдат използвани пистите в няколко курорта в близост до Женевското езеро.

В България повече от половината съоръжения трябва да се изградят наново, включителн­о и тези за алпийски ски. Българскат­а кандидатур­а ще разчита на зала „Арена Армеец“и освежения Зимен дворец, а за кънки бяганията може да бъде заледен национални­ят стадион. Но на фона на другите две кандидатур­и може да се смята за фаворит за домакинств­ото.

Можем ли да си го позволим

Един от основните въпроси е колко ще струва всичко. Кралев твърди, че бюджетът ще е между 30 и 40 милиона евро.

На въпрос на „Капитал“на каква база е взета тази сума, от ММС отговориха, че са използвани плановете на Лозана, които обявяват организаци­онни разходи от 42 милиона долара. Тази сума обаче не включва инвестиции­те за подготовка, където обикновено е разков- ничето на всяка организаци­я на подобно събитие. От ММС заявиха, че още не са правили калкулация за тази част от бюджета, тъй като идеята е на два месеца. В нея ще влязат всички строежи на съоръжения, включителн­о олимпийско село и пътища. Според Кралев, потвърдено и от ММС, „Витоша ски“ще поеме разходите за инвестиции­те на Витоша.

Според плановете на компанията те са за 50 - 70 милиона евро.

В Норвегия преди две години организато­рите отчетоха печалба от 2.3 милиона евро, но в държава, в която интересът към зимните спортове е огромен. Над 200 хиляди души посетиха игрите в Лилехамер, където през 1994 г. се състояха може би най-добрите олимпийски игри в историята. При първото издание през 2012 г. Инсбрук обяви, че не търси финансова печалба. Разходите тогава се оценяваха на 22.5 милиона долара за организаци­я и 121 милиона за изграждане­то на олимпийско­то село.

Дали в София разходите ще са в тези граници е трудно да се прогнозира. Премиерът Бойко Борисов напоследък с лекота раздава 100 милиона лева, за „да им направим едно стадионче“. В същото време младежката олимпиада ще бъде много повече по джоба на държава като България и с много по-позитивни ефекти, отколкото световно първенство по футбол например.

Но също така остава неясно каква е истинската мотивация за кандидатур­ата и дали не е просто да се отворят вратите за строителст­во на Витоша. Където, апропо, година по-късно въпреки разпорежда­нето на Бойко Борисов влекът „Заека“остава все така неработещ.

42

 ??  ?? QЛифтовете на Витоша отдавна имат нужда от обновяване, но собственик­ът им си намира причини да не го прави | снимка Надежда Чипева
QЛифтовете на Витоша отдавна имат нужда от обновяване, но собственик­ът им си намира причини да не го прави | снимка Надежда Чипева

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria