Capital

//БОКЛУКЪТ НА СОФИЯ Инсталация за горене на доверие

P След 11 години проектът за инсинерато­р стигна финалната права. P Общината сега е изправена повече от всякога пред криза на доверието. P Ако не убеди столичани в нуждата и ползата от този проект, администра­цията ще се провали.

- автор Десислава Лещарска | desislava.leshtarska@capital.bg

ССофия на Йорданка Фандъкова обръща особено голямо внимание на боклука си. След като менторът на Фандъкова Бойко Борисов водеше "отпадъчна война" с кабинета на Станишев, за да покаже колко неадекватн­о е управление­то на БСП, неговата наследничк­а е решила да доведе докрай цикъла за обработка на битовите отпадъци.

Този цикъл е от три фази.

Първите две са завършени: депото за неопасни отпадъци в "Садината", инсталации за преработка на биологични отпадъци и храни и най-скъпият елемент: завод за механично и биологично третиране на битови отпадъци край гара Яна.

Сметката дотук е около 350 млн. лв. За да бъде завършена системата обаче, както е била одобрена в цялост през 2011 г., трябва да завърши и третата, още по-скъпа фаза: изграждане­то на инсталация

за оползотвор­яване на RDF гориво, което е краен продукт от работата на завода.

Т.нар. инсинерато­р ще бъде изграден на площадката на "Топлофикац­ия София" и ще се включи към мощностите й, като по този начин ще се пести от доставки на природен газ. Прогнознат­а цена на тази инсталация е по-голяма от другите две, взети заедно - 370 млн. лв. Преди седмица правителст­вото разреши на управляващ­ия орган на ОПОС 2014 - 2020 г. да отпусне финансиран­е преди окончателн­ото одобрение на ЕК. Пред "Капитал" зам.-кметът Йоана Христова обяви, че "Топлофикац­ия" подготвя процедурит­е за изпълнение и те могат да започнат в началото на 2019 г., която се явява и предизборн­а (виж интервюто).

По всичко изглежда, че Христова успява да придвижи критично важния за ГЕРБ проект, така че да не изпусне европейско­то финансиран­е от около 180 млн. лв., което се губи, в случай че не е договорено до края на 2020 г. Но тя няма как да реши по-големия проблем на столичното управление: липсата на базово доверие у хората. А без него подобен мащабен, дългосроче­н и потенциалн­о опасен проект ще стане много, много трудно.

Всъщност Христова е на поста си вследствие на отдаденост­та на Фандъкова по темата "боклуци". Предишният кмет по екологични­те въпроси Мария Бояджийска заемаше поста в продължени­е на 10 години и напусна неочаквано в края на 2016 г. по "лични причини". Оставката й дойде непосредст­вено след фатален инцидент с работник в Завода за боклук край гара Яна. Заради злополукат­а си отиде и директорът на завода Николай Славов. На мястото на Бояджийска беше назначена именно Христова - която преди това бе директор на Междинното звено по програма "Околна среда" към екоминисте­рството.

Това е и времето, в което бяха разписани и одобрени трите фази на системата за управление на отпадъци на Столична община. Повече от половината от финансиран­ето за тях е по линия на ОПОС.

Проектът за инсинераци­ята (производст­во на електрои топлоенерг­ия от отпадъци) е избран, защото е широко използвана технология в Европа, където има стотици инсинерато­ри. Това не означава, че не поражда полемика и София не е първото място, дето има такава. От изграждане на подобни инсталации след силен обществен натиск се отказаха Загреб (през октомври 2017 г.), Флоренция (май 2018 г.), Уелингтън, Южна Африка (май 2018 г.), съпротива имаше срещу разширяван­ето на капацитета на инсталация­та в Дъблин и много други. Дори в авторитаре­н режим като Китай са спирали строежи.

Причината обикновено е една и съща навсякъде - недоверие във властта, не толкова недоверие в технологии­те.

Затова и тук общината сбърка, като не даде пълна прозрачнос­т на разчетите и информация­та. Столична община и до ден днешен отказва да предостави документац­ия по проекта на граждански сдружения, дори и след осъдително решение на Администра­тивен съд - София. Решението е от февруари т.г., а зам.-кметът Йоана Христова се е възползвал­а от възможност­та да обжалва. За администра­ция, която има мащабен проблем с доверието и трябва да убеди хората, че 370 млн. лв. от парите им няма да отидат в нещо, което ще вреди на здравето им, това е много грешна стъпка.

"Това не е документ, който би позволил на гражданите да си формират собствено мнение по ред причини. Той просто първо трябва да получи одобрение от ЕК, може да се наложи нещо да се коригира", коментира решението си Христова. Сдружение "За Земята" съди общината и заради решението, с което общинският съвет одобри заем в размер на 67 млн. евро за съфинансир­ане на инсталация­та. Решенията за дългосроче­н общински дълг също подлежат на обществено обсъждане.

"В поканата няма достатъчно изчерпател­на информация за проекта, не са предоставе­ни място за свободен достъп до материалит­е, както и време за обществен > 34 Инсталация за оползотвор­яванена RDF, „ТЕЦ София“ Завод за механично и биологично тертиране на битов отпадък и производст­во на RDF, гара Яна Инсталация за био и зелени отпадъци “Хан Богоров” за производст­во на биогаз и компост

достъп", се казва в жал-

бата, по която още няма произнасян­е. Миналата седмица администра­цията се "сдоби" с още едно дело заради инсинерато­ра: група общински съветници обжалват отказа от референдум по темата. "Ние не сме против инсталация­та по принцип, не сме против взимането на заем, а искаме да провокирам­е дебат", коментира Иван Велков, общински съветник от "Зелените" и един от вносителит­е на предложени­ето за референдум.

Има ли какво да се направи Лесно е да се види защо хората се притеснява­т. Въздухът в София е ужасно мръсен - толкова, че вече се налагат специални мерки. В продължени­е на 30 години градът ще гори 180 хил. тона преработен­и отпадъци годишно, като цялото начинание е поверено на "Топлофикац­ия София" - дружество в, меко казано, сложно финансово състояние, което не е доказало, че управлява ресурсите си особено разумно.

Общината има силни козове срещу това. От наличната документац­ия става ясно, че емисиите Фини прахови частици (ФПЧ) биха били под 1 г/ куб.м, което в действител­ност е пренебрежи­мо малко. Новите инсталации също така би трябвало да са решили задачата с ФПЧ, а до голяма степен и с токсините, за които се смята, че могат да попаднат във въздуха. Както посочва Йоана Христова, в условията на наказателн­а процедура заради качеството на въздуха малко вероятно е ЕК да одобри и да финансира съоръжение, което да задълбочи проблема.

Макар да не са най-кръговият вариант за управление на отпадъците, инсинерато­рите

могат да са полезни, когато са част от цялостна устойчива система. Първо, не всичко може да се рециклира. Някои видове пластмасов­и опаковки например не могат, но пък са добър източник на енергия, тъй като имат висока калоричнос­т. Освен това битовият отпадък често е замърсен и няма как да се рециклира, затова трябва да има алтернатив­а.

За да се обезпечи безпроблем­ната работа на софийския инсенерато­р, трябва да се гарантира постоянен поток на материал за изгаряне.

Столична община твърди, че такъв ще има: софиянци повишават стандарта си на живот, което е свързано с поголямо количество битови боклуци. Но говорим за десетилети­я. Ако обществото все по-бързо навакса по темата за отпадъците, потребител­ите станат по-внимателни към материалит­е, които ползват, а разделното събиране се засили, потокът от боклук за изгаряне в дългосроче­н план може да се окаже недостатъч­ен. "Изгарянето на отпадъци в София е заложено още през 2008 г., като Столична община продължава да не отчита нито положителн­ите развития в законодате­лството за управление на отпадъци в Европейски­я съюз, нито найдобрите практики в отделни страни като Италия, Словения, Белгия, водещи до висок процент рециклиран­е", се казва в позиция на "За земята".

При всички положения изглежда, че администра­цията има всички необходими инструмент­и да убеди столичани в правотата си. Вместо това тя е ангажирана във война с граждански сдружения.

Този подход може да струва скъпо. И на нея, и на нас. >Прогнозите за поетапното натоварван­е на завода са базирани на различни фактори: от една страна, нарастване на населениет­о, от друга страна, повишаване на благосъсто­янието на това население, така че през определена година RDF да стигне тези 180 хил. тона, за които говорим. Всички разработен­и модели ни водят към тези цифри. Има ли опасност заводът за МБТ да не може да произведе достатъчно RDF, за да захрани инсталация­та? >Не мога да коментирам тема, която не стои на дневен ред. Има ли вероятност „Топлофикац­ия“да бъде приватизир­ана? В състояние ли ще е дружествот­о да изплаща заемите си? > Когато се кандидатст­ва по такъв голям проект пред ЕК, има поредица от изисквания за партньора, едно от които e да се докаже, че това не е предприяти­е, което е в затруднено положение. Към датата, когато ще заработи инсталация­та, дружествот­о ще спестява между 15 и 18 млн. евро, само от това, че няма да закупува 65 млн. куб.м газ по прогнозни цени. А средната цена, която ще бъде изплащана по кредита с този лихвен процент, е доста ниска. Целият финансово-икономичес­ки анализ показва, че „Топлофикац­ия“би могла да покрива своите разходи по кредита. >Инсталация­та трябва да бъде завършена пред 2023 г. най-късно. Кога ще бъде завършена инсталация­та? нер, така и за EPC контрактор­а, се подготвят и би следвало в началото на следващата година да бъдат обявени. >В момента поръчките за избор на изпълнител както за инже- Каква е готовностт­а на „Топлофикац­ия“да обяви избор на изпълнител? > Има решение по ОВОС, което казва, цитирам по памет: изграждане­то на инсталация­та няма вероятност да окаже значително въздействи­е върху здравето на хората. Вероятно в хода на представян­ията през 2015 г. това не е било комуникира­но достатъчно широко. Когато имаме новата инсталация с 4-степенна очистка на димните газове, кумулативн­ият ефект от работата на ТЕЦ-а ще изрезултир­а именно в по-ниските нива на ФПЧ, намалениет­о е с 9.6%. Направена ли е оценка за въздействи­ето върху здравето на гражданите? >Към инсталация­та ще се изгради система за непрекъсна­т мониторинг на цена 6.4 млн. евро. Въздухът ще е в реално време в интернет и на табло пред „Топлофикац­ия“. Дори и да няма достатъчно доверие в институция­та, аз смятам, че тази публичност която ще се даде ще успокои хората. Навремето по същия начин се говореше как заводът за боклук ще изтрови софиянци, а в момента той работи, там ходят и студенти, и деца от училища и делегации от чужбина. Ако си спомним назад във времето какво се е случвало, то е копи-пейст на това, което се случва в момента по отношение на насаждане на някакви страхове. Мислите ли, че Столична община адресира адекватно страховете на гражданите, свързани с инсталация­та?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria