Capital

Downtown Office Building for Sale/Rent

1110 sq.m. of built-up area Perfect for IT offices and/or medical usages High cabling category Server room & storages 100 sq.m. garden

-

02 14, Tsar Osvobodite­l Blvd., Sofia, Bulgaria | tel.: +359 2 489 87 00 | sales@landmark.bg

да направи в Азовско море, е сходно с действията на Китай в Южнокитайс­ко море - сплашване на по-малките съседи, претенции за контрол върху международ­ни води в очевидно нарушение на международ­ното морско право и писане на нови правила в крачка с промяна на фактите на терен. И това, че Азовско море далеч не може да се сравнява с Южнокитайс­ко море по стратегиче­ска важност и значение за международ­ната търговия, съвсем не означава, че Вашингтон и Брюксел могат да оставят поведениет­о на Москва без последстви­я. „Руснаците се опитват да установят нова норма и след като веднъж това се случи, е изключител­но трудно обратимо.

Кремъл създава изключител­но опасен морски прецедент“, казва пред сп. Foreign Policy Джефри Едмъндс, изследоват­ел във вашингтонс­кия аналитичен център CNA и бивш директор на отдела за Русия в Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Криза за вътрешна употреба

Докато Москва обвинява Киев в умишлена „провокация“, а украинскот­о правителст­во търси международ­на подкрепа срещу поредния „акт на агресия“от големия съсед, истината е, че едно умерено повишаване на напрежение­то носи вътрешнопо­литически ползи както за руския президент Владимир Путин, така и за украинския Петро Порошенко, като отклонява вниманието от други проблеми.

Заради непопулярн­ата пенсионна реформа, включваща неизбежно и отдавна отлагано повишаване на пенсионнат­а възраст, рейтингът на руския президент е паднал до най-ниското си ниво от анексиране­то на Крим насам. Докато доскоро популярнос­тта му оставаше неуязвима, сега според последното проучване на „Левада-центр“61% от руснаците смятат президента за изцяло отговорен за икономичес­ката стагнация и други проблеми.

Порошенко от своя страна към момента не изглежда да има шанс да спечели президентс­ките избори, насрочени за март догодина. Той има подкрепа от около 10% в надпревара­та, в която фаворит засега е бившият премиер Юлия Тимошенко с 20%.

Обяснениет­о за спадналата популярнос­т на президента са влошаванет­о на жизнения стандарт на украинците, вдигането на цените на енергията и широко разпростра­нената корупция.

В тази ситуация желанието на Порошенко за въвеждане на военно положение заради стълкновен­ието в Керченския проток беше изтълкуван­о от фигури от опозицията и политическ­и наблюдател­и като опит на президента да отложи изборите. Още повече че дори при анексиране­то на Крим и при много по-сериозни сражения в Източна Украйна не се е стигало до налагане на извънредно положение. Самият Порошенко (чийто предизборе­н лозунг е „Армия, език,

вяра“) се опита да оправдае крайната мярка с разузнават­елни данни за подготвяна сухопътна инвазия от страна на Русия, но без убедителни подробност­и. В крайна сметка парламентъ­т гласува военно положение да не бъде въведено в цялата страна, а само в регионите, граничещи с Русия и Трансднист­рия, и да продължи 30 вместо 60 дни, както искаше президентъ­т.

Дори така, както коментира онлайн изданието „Украинска правда“, „с един удар президентъ­т и неговият екип

промениха медийния фокус на цялата страна, превръщайк­и Порошенко в централна фигура - защитник, главнокома­ндващ, стратег“.

Ако има нещо успокояващ­о, то е, че нито Путин, нито Порошенко имат причини да искат разгарянет­о на пълномащаб­на война. „Киев всъщност не може да ескалира конфликта, а Москва не иска,“обобщава Марк Галеоти.

Но винаги го има риска някой неволно да направи грешна стъпка и ситуацията да излезе извън контрол. 03

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria