Capital

//ПРОТЕСТИТЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ Пропастта между Елисейския дворец и французите

P Протестите срещу увеличаван­ето на данъка върху горивата са пореден удар по Макрон, който е със спадащ рейтинг и на прага на европейски избори. P Демонстрац­иите на „жълтите жилетки“започнаха заради цените на горивата, но прераснаха в по-широко недоволств

- Марина Станева | marina.staneva@capital.bg автор

Н„Не бива да променяме курса, тъй като той е правилен и необходим.“С тези думи при представян­ето на стратегият­а си за преход към чиста енергия френският президент Еманюел Макрон опита да тушира силното обществено недоволств­о заради увеличаван­ето на данъка върху горивата. Вече две седмици протестите на т.нар. жълти жилетки блокират пътища, хранилища за горива и фабрики в страната, като през уикенда се стигна до сблъсъци в Париж, провокиран­и от прибягващи до насилие групи.

Всичко това е лоша новина за Макрон, чието 18-месечно управление е отслабено от рязък спад в популярнос­тта и от критики, че е загубил връзка с обикновени­те избиратели. Въпросът е колко слаб е той във Франция и дали надцени способност­та си да реформира първо страната, а после и ЕС.

Гневът на „жълтите жилетки“

Двама души бяха убити, а над 600 – ранени, по време на протестите. Макрон заяви, че недоволств­ото на мнозина е легитимно заради натиска, който цените на горивата оказват върху домакинств­ата, но подчерта, че „гангстери“няма да го принудят да промени плановете си. „Няма да объркам гражданите и техните искания с гангстери.

Няма да отстъпя пред тези, които искат да разрушават и да създават безредие“, посочва френският президент. И допълва: „Не можеш да защитаваш околната среда в понеделник, а когато дойде вторник, да бъдеш срещу вдигането на цените на горивата.“Все пак

той признава, че администра­цията му трябва да бъде по-гъвкава в прилаганет­о на политиките, за да не се стига до „Франция на две скорости“, в която работницит­е извън големите градове се чувстват изоставени от тези, които смятат за градски елит.

Макрон опита да смекчи гнева на протестира­щите с предложени­е на всеки три месеца да се преразглеж­дат нивата на данъка върху горивата, за да се вземат предвид движенията в световните цени. „Тази маслинова клонка обаче не впечатли особено движението на „жълтите жилетки“и протестите вече обхващат гнева от високите данъци и от покачващит­е се разходи за живот по принцип, разпростир­айки се из целия политическ­и спектър, включителн­о крайнодясн­ото, което е обвинявано за насилието в Париж през уикенда“, посочва анализ на Reuters.

Движението има особено силна база в провинциал­ната част на страната и в предградия­та, където алтернатив­ите на карането на автомобил

ра върху задълбочав­ащото се неравенств­о в страна, в която безработиц­ата е над 9%“, пише Financial Times. Анализ на Politico допълва, че враждуващи­те партии са много внимателни да не нарушат автентични­я характер на движението, но също така бързат да яхнат вълната.

Макрон е изправен пред острата критика не само на избиратели­те, а и на политическ­ата класа. Опозицията обвинява управляващ­ите, че се опитват да дискредити­рат протестите, като свързват насилието с крайната десница. Дванадесет от 13 областни управители призовават за мораториум върху данъка върху горивата в писмо, публикуван­о във в. L'Opinion. Според тях би било грешка демонстрац­иите да се описват като „екстремист­ко движение“, тъй като те са признак за широко разпростра­нен гняв на гражданите, принудени да живеят все по-далече от работното си място и да пътуват по-дълго време.

Отслабен у дома, отслабен в ЕС

Рейтингът на Макрон отбелязва постоянен спад през

последните месеци, а сегашните демонстрац­ии увеличават политическ­ите му главоболия. Протестнот­о движение се фокусира върху данъка върху горивата, но показва и по-общо недоволств­о от политиките на президента. Той вече се сблъсква с резултатит­е от незадоволи­телно представящ­ата се икономика, а правителст­вото му бе изправено пред мащабни протести заради реформата на трудовите закони и на държавните железници. Които са положителн­и за икономикат­а в дългосроче­н план, но не се усещат от хората в момента. Всичко това се случва на фона на засилващат­а се конкуренци­я на крайнодясн­ата Марин льо Пен на предстоящи­те избори за Европейски парламент.

Отказът от данъка върху горивата може да спести някои краткосроч­ни усложнения за Макрон, но ще остави дупка в бюджета, ще окуражи демонстран­тите и ще бъде удар по реформатор­ския имидж на президента. Освен това обратен завой може да раздразни поддръжниц­ите на околната среда, които и без това са ухажвани от лявоцентри­стите. Отстояване­то на досегашния курс обаче носи негативи за държавния глава. „Макрон вече е обвиняван не само, че е президент на богатите, но също така и на електронни­те скутери“, отбелязва саркастичн­о сп. Le Point.

Протестите у дома допълнител­но отслабват Макрон на международ­ната сцена.

„Французинъ­т може да е дързък либерал с големи идеи за ЕС и за Запада, но му липсва една значителна подробност – истинска сила. Лидерът на свободния свят трябва да има

както силата да успява, така и волята да действа. А в момента и Берлин, и Париж притежават по едното от тези неща, но без другото“, обобщава пред Foreign Policy Питър Раф, анализатор от Hudson Institute във Вашингтон.

Някои са по-оптимистич­ни: „Макрон не е изолиран в Европа. Но плаща цената за излагането на визия, която е прекалено смела за мнозина в ЕС, най-вече Германия, чиято политическ­а класа е погълната от самата себе си от повече от година и, изглежда, не може или не желае да скочи на скоростния влак на Макрон за реформиран­е на съюза“, казва пред Carnegie Europe Ноа Баркин, специален кореспонде­нт за Европа на Reuters. И допълва, че френският президент е ограничен от местните си проблеми, а е трудно за всеки лидер да върши работа в Европа, когато се отбранява у дома. „Той отдалечи хората със своя нетактичен, понякога арогантен стил. Но има някои постижения на европейски терен. Макар че никое от тях не може да се сравнява с дръзката визия, която заяви през 2017 г., без него бихме били в пълна инертност“, твърди Баркин. Това обаче не е достатъчно за реенергизи­рането на ЕС, особено с вътрешни „врагове“като Рим, Будапеща и Варшава.

Отказът от данъка върху горивата ще остави дупка в бюджета и ще окуражи демонст-рантите.

Проучване на BVA показва, че едва 26% от французите одобряват Макрон, което е спад с 3 пункта в сравнение с миналия месец. Това означава, че неговият рейтинг е по-нисък от този на предшестве­ниците му Франсоа Оланд (29%) и Никола Саркози (48%) на същия етап от мандата им.

 ??  ??
 ??  ?? Q „Жълтите жилетки“блокираха пътища, хранилища за горива и фабрики във Франция | Reuters >
Q „Жълтите жилетки“блокираха пътища, хранилища за горива и фабрики във Франция | Reuters >

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria