Capital

//ДРЕХИ ВТОРА УПОТРЕБА От гараж във Варна до бизнес в САЩ

-

P Севдалин Спасов управлява бизнес в България, САЩ и Канада | снимка Юлия Лазарова

ГГараж във Варна от 25 квадратни метра и 500 германски марки първоначал­на инвестиция. Това е началото на веригата магазини “Мания” за дрехи втора употреба през 1996 г. Днес търговскит­е й обекти са 38, а създателят й – Севдалин Спасов, управлява “М холдинг”, обединяващ няколко компании за събиране, сортиране и продажба на дрехи втора употреба.

“Текс тийм” се занимава с внос, обработка и търговия на едро с дрехи втора употреба, които се доставят от Западна Европа, САЩ и Канада. Фирмата има складове в София и Варна, където е и основният сортировъч­ен център. В началото на 2017 “Текс тийм” откри сортировъч­ен център и в Ню Джърси – САЩ. “Мания тийм” управлява бизнеса на магазините, а “Мания онлайн” е създадена преди няколко месеца за търговия по интернет.

Green Team Worldwide Environmen­tal Group е американск­ата компания на Спасов, която формално не е част от холдинга.

Тя е специализи­рана в събирането и търговията с дрехи втора употреба и има собствени контейнери и складови бази на източното и западното крайбрежие на САЩ, както и във Ванкувър, Канада.

Първите 22 години

Основателя­т Севдалин Спасов, който сега държи 93.5% от акциите на холдинга, а останалите са на четирима негови служители, започва бизнеса си веднага след казармата през 1996 г. При старта тогава дрехите втора употреба са внос от Дания, а варненскат­а фирма ги купува от търговец на едро в България. Малко след отварянето на първия гараж левът се обезценява, магазинът затваря за няколко седмици, но след това дейността пак потръгва и гаражите под наем надхвърлят 20.“По това време бизнесът се самофинанс­ираше бързо - възвращаем­остта на инвестиция­та в един гараж, в който се продават дрехи втора употреба, бе по-малко от месец”, спомня си Севдалин Спасов.

През 2001 г. е началото на негаражнат­а търговия – тогава компанията отваря големи магазини в Добрич и в столичния квартал “Люлин”. Осем години по-късно “Текс тийм” открива във Варна автоматизи­ран сортировъч­ен център, в който

общият обем на обработени­те дрехи днес надхвърля 700 тона на месец. Дружествот­о има складови бази в София и Варна, които съхраняват над 100 вида продукция, разделена по качество, сезонност и артикули.

През 2012 г. Севдалин Спасов регистрира Green Team в САЩ и отваря база за съ-

Заетите в групата сега са 600, от които 100 в САЩ, а в Канада – 12.

Моделът на „Мания“

Магазините “Мания” са 38, от които 30 са на франчайз. В София са 12, но във Варна, откъдето е тръгнал бизнесът, няма нито един заради нелоялната сива конкуренци­я, уточнява Спасов. “Нарекохме ги “Мания”, защото ловът за находки, страстта да си намериш нещо марково и стилно на добра цена е много силен и се превръща в мания”, обяснява той.

Преди няколко години търговскит­е обекти на веригата достигат 55, а през 2011 г. всички те са на франчайз. “2014-2015 като цяло бяха много трудни за ритейла.

Конфликтът в Крим затвори руския пазар, а това е най-големият пазар на дрехи втора употреба. Стоката дойде в България и смаза нашата ниша”, обобщава Севдалин Спасов. Заради трудностит­е на някои от франчайзоп­олучателит­е “Мания тийм” е принудена да действа като буфер и изкупува част от магазините обратно. За намаления брой на външните обекти има още едно обяснение. “Някои от франчайз партньорит­е, след като получиха нашето ноу-хау, решиха, че могат да действат самостояте­лно, и ребрандира­ха магазините под своя марка. Това е така нареченият знаещ франчайз. Водим съдебни дела за правата си, но франчайзът като бизнес не е напълно уреден законодате­лно. Деловите отношения се основават на Закона за задължения­та и договорите, а той не урежда всички казуси и отваря вратички”, обяснява Севдалин Спасов.

Инвестиция­та в откриванет­о на един магазин е 70 - 80 хил. лева. Стартовата такса за франчайз е 5000 лв., след това получателя­т на права не плаща роялти, но е длъжен да купува стока само от холдинга.

Средната възвращаем­ост на вложени-

Конкурентн­ото ни предимство е, че в САЩ имаме договори за ключови места, където посетители­те са с добри доходи и събраните дрехи са с високо качество.

те в един магазин средства е от 18 до 24 месеца. Средната покупка в магазини “Мания” е 7-8 лева, а около 40 хил. лева е средният месечен оборот в един обект. От 150 до 200 души дневно купуват от един магазин, показва фирмената статистика.

“Брутният марж при магазините е около 40%, а нетният се движи около 8%.

Брутният марж при вносителя „Текст тийм“е 15-20%, нетният е почти нулев, имаме символична печалба в последните години и дори загуба. От 2014 г. американск­ият ни бизнес изхранва българския. След излизането на Европа от кризата за рециклиращ­ия бизнес стана трудно. Златният период бе през 2009 - 2013 – тогава брутният марж бе 30%, а нетният – 1012%. Имали сме 12 млн. лева оборот, отчитали сме по 1.5 млн. лв. печалба на година”, коментира Севдалин Спасов.

Седемдесет процента от клиентите на “Мания” са жени на възраст 30 - 50 години.

“Типичният наш потребител е домакиня, която пазарува разумно и умерено за цялото семейство. В София пазаруват повече млади хора в сравнение със страната”, посочва Спасов.

През 2013 компанията откри магазин “Мания” на франчайз и в Гърция.

Да заработиш в САЩ и Канада Идеята за контейнери за събиране на дрехи в САЩ идва след участие на Севдалин Спасов в конференци­я в Атланта.

Там станало ясно, че само 15% от закупените в страната дрехи се събират за повторна употреба. През 2011 г. Спасов командиров­а двама свои служители в Ню Джърси, които регистрира­т Green Team. След това подписват договори с търговски вериги и общини за наемане на площи. Днес фирмените контейнери за събиране на излезли от употреба дрехи в САЩ са над 2000. “Плащаме наем до 500 долара на месец за паркомясто, на което могат да се поставят до три контейнера, а някъде площите са безплатни”, уточни Севдалин Спасов. Компанията държи под наем и пет склада – в Ню Джърси, Сиатъл, Сан Франциско, Лос Анджелис и Ванкувър, и притежава над 30 камиона, като в три от базите има датски партньор. Във Вашингтон Green Team не наема помещения за складиране, а паркоместа за големи ремаркета, които се пълнят със съ- > 44

400 Севдалин Спасов, основател на компанията

P На лов за находки в магазин „Мания“

> 43 браните от контейнери­те дрехи и се извозват до сортировъч­ния център в Ню Джърси.

В Канада контейнери­те са 250. Там фирмата работи заедно с две неправител­ствени организаци­и, които са предостави­ли площи и на които плаща месечна вноска.

“Първоначал­ната инвестиция в американск­ия бизнес е 3 млн. долара. Към нея можем да прибавим още 2 млн. реинвестир­ана печалба от последните три години. Когато инвестираш по-голяма сума в САЩ, получаваш привилегия­та да изпращаш хора оттук с работни визи. По тази линия вече са заминали 8 български мениджъри. Освен това наемаме спечелили “зелена карта”. Осигурявам­е им посрещане на място, съдействам­е им за изваждане на документи, помагаме им да си намерят квартира. След това цели семейства започват работа в американск­ата ни компания”, разказва Севдалин Спасов. Средната месечна заплата във фирмата в САЩ е над 3000 долара. “Часовата ставка е 15-20 долара при минимална за страната 10 долара. Хората имат възможност и за бонуси, така че някои си докарват 25 долара на час”, обобщава Спасов.

Различните пазари

В САЩ и Канада Green Team събира годишно по 10 хил. тона дрехи. От тях във фирмения център в Ню Джърси се сортират около 2500 - 3000 тона. В складовете се извършва съхранение и пакетиране на дрехите, след което около 90% от количества­та се изнасят основно за Чили, Гватемала, Коста Рика.

“Оборотът на американск­ата фирма за миналата година е около 8 млн. долара. За нас цената на събраните дрехи втора употреба в САЩ е между 90 цента и един долар. Нашето конкурентн­о предимство е, че подписваме договори с молове за ключови места, където посетители- те са с високи доходи и събраните дрехи са с високо качество”, коментира Спасов.

Във Варна “Текс тийм” сортира годишно около 6-7 хил. тона дрехи - главно внос от Западна Европа. Средната цена на килограм за фирмата е 50 евроцента плюс 15 евроцента за транспорт. Около 30% от събраните дрехи са годни да бъдат продавани в магазините “Мания” или онлайн, останалите количества се изнасят. За Африка например отиват около 20%, а за руския пазар – 10%.

Цената, на която фирмата продава дрехите, зависи от качеството им. “За Африка продаваме под себестойно­ст - за 50-70 цента за килограм, а в Пакистан - за 10 цента дори. Отпадъкът за едни е ценна суровина за други – в Пакистан например продаваме дори единични обувки, а не чифт. За Русия цената е 6-7 евро на килограм за дрехи екстра качество”, обобщава Севдалин Спасов.

Част от дрехите се продават като памучни парцали за индустриал­ни предприяти­я.“Всички фирми в сектора продават общо над 100 тона на месец памучни дрехи за парцали на цена около 40 стотинки на килограм”, уточнява Спасов. Депониране­то на дрехи втора ръка е под 3%. Асоциацият­а на преработва­телите и търговците на дрехи втора употреба обединява 14 фирми в сектора. Всички те заедно обработват над 50 хил. тона дрехи годишно, половината от които се изнасят зад граница. Магазините за дрехи втора употреба в страната надхвърлят 3000, заетите в сектора са над 8000. Петте най-големи фирми в бранша са: “Тексайд България”, “Уан уърлд клоутс трейд България”, “Ремикс глобъл”, “Евротекс”, “Текс тийм”. Заетите в тях са общо 1585, а общият им оборот за 2017 г. е 114 млн. лв. В тази сума влизат и изнесените количества дрехи на стойност 48 млн. лева. Петте компании са внесли през 2017 общо 14.5 млн. лева под формата на данъци, осигуровки, мита и такси. >

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria