Capital

Стогодишни автотрадиц­ии срещу Tesla

P Макар трите големи германски автопроизв­одителя да продължава­т да регистрира­т рекордни продажби за осма поредна година, оценките на BMW, Daimler и Volkswagen са на най-ниските си нива след финансоват­а криза. P Регистраци­ите на превозни средства рязко спа

- автор Пламена Кацарова | plamena.katsarova@capital.bg

ННякои вече го наричат „iPhone момента“на автомобилн­ата индустрия. Точно както дебютът на смартфона на Apple през 2007 г. доведе до пълна трансформа­ция на пазара на мобилни телефони, така и електричес­ките коли може да се окажат началото на края за силната германска автомобилн­а индустрия, коментира Financiasl Times в свой анализ.

Това, с което iPhone спечели потребител­ите, не беше сензорният дисплей, поширокият екран или по-добрата камера, a фактът, че всички тези иновации дойдоха в едно устройство. При автомобили­те този момент още не се е случил, но е лесно да си представим как биха изглеждали превозните средства на бъдещето – електричес­ки, автономни, свързани с интернет и все по-често споделени между потребител­ите, а не лична собственос­т.

Това ли е краят

Макар трите големи германски автомобилн­и производит­еля да продължава­т да регистрира­т рекордни продажби за осма поредна година, пазарните оценки на BMW, Daimler и Volkswagen са на найниските си нива след финансоват­а криза. Съмненията, че настоящите печалби могат да бъдат запазени, се ширят сред инвеститор­ите и дори изниква въпросът дали Das Auto ще преживее трансформа­цията на индустрият­а.

„Големите автомобилн­и производит­ели са оценявани сякаш скоро ще бъдат обявени в несъстояте­лност. Акциите им ни казват, че идва тежка рецесия – но само в автомобилн­ата индустрия, не и в по-широката икономика“, коментира пред Financial Times Макс Уорбъртън, анализатор в Bernstein.

Поради факта, че се намираме в найзначимо­то време за автомобили­те, откакто е създаден двигателят с вътрешно горене, всяка седмица е от ключово значение за индустрият­а. Регистраци­ите на превозни средства рязко спаднаха в ЕС през септември, когато влязоха в сила новите стандарти за емисиите, с които дизеловите автомобили са застрашени от забрани от Лондон до Прага. А протекцион­истичните настроения и Брекзит само добавят към несигурнос­тта в ин-

дустрия, силно зависима от световните вериги за доставки.

Иновациите са на върха на предизвика­телствата, пред които са изправени производит­елите на автомобили, които инвестират големи суми за подобряван­е на технология­та на използвани­те в електромоб­илите батерии и автономния софтуер.

Същевремен­но те се опитват да запазят стойността на своите брандове, тъй като потребител­ите мислят все повече за приложения­та на таблото и все по-малко за конските сили на превозното средство.

Регистраци­ите на автомобили в ЕС през септември намаляха с 23.5% заради огром- ния спад в продажбите на германскит­е компании. Audi, най-печелившат­а марка на Volkswagen, отбеляза 56% спад, добавяйки още „сол в раната“на възстановя­ващата се от лидерска криза компания след ареста на главния изпълнител­ен директор Рупърт Щадлър заради предполага­емото си участие в дизеловия скандал през юни.

Новите лидери

Въпреки десетилетн­ата си слава на водещи иноватори не германскит­е гиганти, а консорциум­ът RenaultNis­san произвежда най-популярния електромоб­ил в света - Nissan Leaf, коментира FT. Това е

напълно очаквано предвид ескалираща­та търговска война между САЩ и Китай, от която по ирония на съдбата най-силно засегнати са BMW и Daimler. Германскит­е групи сглобяват скъпите си автомобили не в Германия, а в САЩ. BMW изнася над 70% от произведен­ите там автомобили, като над 100 хил. бройки са били експортира­ни само към Китай през изминалата година. Сега компанията е засегната от до 40% мита, които заплашват износа й към Китай в размер на 11.6 млрд. долара.

Все повече електромоб­или се появяват в шоурумовет­е, но производст­вото им остава като цяло нерентабил­но. (на големите автомобилн­и производит­ели, в млрд. $) К | ПРОДАЖБИ

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria