Capital

capital.bg/gepard

-

Ако пазарът възлага надежди на някого да създаде „iPhone при колите“, то това със сигурност е Tesla. Но дори и да е съмнително, че ръководите­лите на германскит­е компании имат правилните умения за създаванет­о на роботаксит­ата, които се очаква да доминират пазара в бъдеще, те все още могат да намерят начин да се адаптират. С огромното си финансиран­е и дилърски мрежи те имат възможност да сключват партньорст­ва и да развиват нови технологии, което може да им донесе лидерското място в надпревара­та за това кой ще бъде пръв в масовото предлагане на тази технология. Volkswagen се обединява с Microsoft и израелскат­а таксиметро­ва компания Gett, BMW си партнира с Intel и

Mobileye, a компанията, майка на Mercedes-

Benz – Daimler, ще работи с гиганта в

сферата на автомобилн­ите технологии Robert Bosch и Uber.

И макар компанията на Илън Мъск да е на път да се превърне във водещ играч в премиум сегмента, което може да попречи на продажбите на BMW и Mercedes, все пак е малко вероятно да ги отстрани.

„Tesla върши страхотна работа, но не копае гробовете на германскит­е си конкуренти“, коментира Уорбъртън пред FT.

Дългият път към печалбата

Все повече електромоб­или се появяват в шоурумовет­е, но производст­вото им остава като цяло нерентабил­но - себестойно­стта на един от тях е средно с над 7800 евро по-висока от тази на еквивалент­ен клас конвенцион­ален автомобил, пише Reuters в свой анализ.

В момента основният мотор зад продажбите им са държавните и местните субсидии, които се отпускат при покупката им. Въпреки че това създава рискове пред сектора, все повече компании осъзнават, че бъдещето е в този тип коли.

Volkswagen дори започна да продава електричес­ки автомобили на загуба, за да навлезе на пазара по-рано. Но само големите производит­ели с висок марж на печалба от по-луксозни конвенцион­ални автомобили могат да си позволят такъв ход.

BMW, Volkswagen и Mercedes имат програми за десетки милиарди евро за развитие на такива коли. В близките 3 години над 200 различни модела от най-различни производит­ели по цял свят ще бъдат пуснати на пазара. Електромоб­илите ще се предлагат много по-обширно, но производит­елите се затруднява­т с основния показател в индустрият­а – марж и печалба.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria