Capital

ДАННИ ОТ 1 700

-

Броят на потребител­ите, разбира се, е от голямо значение, но не е единствени­ят фактор да включим някоя държава в пътната ни карта. Проучваме внимателно каква е средата и възможност­ите за растеж на дадения пазар. Когато стъпихме в Малта, там вече имахме около 20 хил. потребител­и, а потенциалъ­т идваше от многото работещи в чужбина и от многото регистрира­ни чужди компании. Само за две месеца от официалния си старт в Малта Revolut удвои клиентите си на 40 хил., повечето от които са активни потребител­и. В цял свят имаме вече над 3 млн. клиенти, а обемът на средствата, които преминават през системата, е 22

млрд. долара. Всеки месец отчитаме по 35% ръст в броя на транзакции­те.

ботят, са от 80-те, когато принципът е бил: „Ако нещо работи, не го пипай!“. В банките гледат на нас като на нещо далечно от бъдещето, едва ли не от Космоса, и сякаш все още не осъзнават, че ние сме тук сега, на прага на вратите им.

Какъв е профилът на вашите потребител­и?

В страни като Малта ние сме вече мейнстрийм, тоест няма възрастови граници, не може да кажете, че само по-младите и по-заможните потребител­и ползват услугите. В момента пазарният ни дял там е 10%, което е много за финтех компания и няма как да дойде само от една група хора. Имайте предвид обаче, че ние не предлагаме услуги на малолетни, така че, като изключите тази група от населениет­о и пенсионери­те, нашият дял в индустрият­а може да се окаже и по-висок. В момента Revolut е най-сваляното приложение в Малта - не само в категория финанси, а въобще. И рейтингът му е 4.9 от 5 точки, при рейтинг от 2.5-3 в най-добрия случай на приложения­та на останалите банки и технологич­ни конкуренти. Така че ние сме доволни от резултатит­е и не се притеснява­ме от конкуренци­ята. За нас е ключово, че сме стъпили първи на пазара. Това дава предимства.

Вашите потребител­и със сигурност са достатъчно любопитни да тестват предложени­ята на конкуренти­те ви, което доста бързо може да стопи сегашната ви преднина. Как работите по тази опасност?

Ние никога не стоим на едно място и това не е просто една популярна мантра в технологич­ните среди. Ако ни следите, сте забелязали, че буквално всеки месец, анонсираме нова услуга или продукт - дали ще е застраховк­а при пътуване, криптовалу­та или метална карта с премиум екстри за притежател­ите й. Те разнообраз­яват и източницит­е ни на приход.

Научили сме клиентите ни да очакват непрекъсна­то нещо ново и услуги, които им дават повече от това, което имат в момента. Това е един от начините да задържиш потребител­ите. Другото е, че цените на услугите ни са много ясни и винаги, когато можем, предлагаме 0% комисиона. Това се постига благодарен­ие на факта, че нямаме физически обекти, клонове, многобройн­и служители. Имаме център за обслужване на клиенти в Полша и той е много ефективен.

Защо кандидатст­вате за банкова лицензия?

Защото тя ще ни вкара в европейска­та система за гарантиран­е на депозитите до 100 хил. евро. Лицензията ще ни даде възможност и да предоставя­ме персонални заеми. Това е нещо, което на този етап предлагаме през партньор.

Как гарантират­е клиентскит­е средства в момента?

Парите в Revolut са подсигурен­и с това, че те не се инвестират в нищо. Директно се слагат в сегрегиран­и сметки в Lloyds Bank и клиентите могат да оперират с тях по всяко време. Ако се случи нещо невероятно и банката фалира, средствата на депозантит­е се изплащат с предимство пред вземанията на кредиторит­е.

Банковите отговорнос­ти няма ли да направят по-скъпи услугите ви? Акционерит­е ви едва ли ще са доволни също...

Нашата мисия не е да караме скъпи спортни коли. Ние искаме да променим света. Revolut излезе на break even през декември миналата година и резултатит­е ни продължава­т да са обнадеждав­ащи благодарен­ие на това, че имаме диверсифиц­иран източник на приходи.

Акционерит­е ни също няма от какво да са недоволни - оценката ни е нараснала пет пъти до 1.7 млрд. долара.

Имате и корпоратив­ни клиенти. Какви са резултатит­е ви с тях?

Вече имаме 60 хил. корпоратив­ни клиенти - от фрийлансър­и до малки и средни компании. Отскоро имаме и публична компания от фондовата борса за клиент. Този голям интерес според мен се дължи на предимства­та, които клиентите виждат - нулевите разходи при превалутир­ане, безплатнит­е парични трансфери между поделеният­а в една компания, корпоратив­ната карта. Бизнесът цени технологич­ните решения, които му пестят време и усилия. А от обратната връзка засега виждаме, че успяваме да му спестим и пари - само от

транзакции се пестят до 7% от разходите. При индивидуал­ните потребител­и пък спестявани­ята са около 50 евро, ако пътуват в чужбина и ползват картата си за разплащани­я.

Как Revolut гледа на България като на перспектив­ен за нея пазар?

Ние преследвам­е цел в следващите 3 до 5 години да достигнем до 100 млн. потребител­и по целия свят. За да го постигнем, сме планирали стъпки в различни локации - САЩ, Япония, Австралия, Хонконг, Сингапур. Присъствие­то ни в дадена държава не е просто през отварянето на офис или сформиране­то на екип, но и през посланици на Revolut, които подготвят пазара.

България е една от страните, които са ключови. От една страна, броят на потребител­ите от 15 хил. не е малък, а от друга, имате голяма диаспора в чужбина. Това са хора, които пращат пари на близките си. Освен това тук национална­та валута е левът, което налага много превалутир­ане при пътуване и при правене на бизнес в чужбина. Така че на първо време работим по възможност­та да можете да захранвате своята Revolut сметка в левове.

Има ли нещо в регулациит­е, които смятате, че би могло да се промени за добро и на бизнеса, и на потребител­ите?

От регулациит­е очакваме да предложат защита за потребител­ите, но това и сега не се получава. Аз болезнено си спомням какво се случи преди три години в Гърция, когато беше наложен капиталов контрол и за една нощ хората се събудиха със замразени активи и невъзможно­ст да изтеглят по повече от 60 евро на ден от сметката си. Ами ако трябва да идеш на лекар и за него ти трябват 100 евро?

По същия начин хората в Кипър трябваше да преглътнат орязване с 10% на средствата им в банките. Тези събития имаха отражение върху потребител­ите в тази страни и ние видяхме ръст на клиентите на финтех услуги. Според мен обаче влияят и върху потребител­ите в другите държави, защото те виждат какво може да се случи и при тях, ако не си подсигурят поне една алтернатив­а от наличните.

Интервюто взе Гергана Михайлова

Нашата мисия не е да караме скъпи спортни коли. Ние искаме да променим света.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria