Capital

България е от ключовите страни за експанзият­а ни

- Димитрис Лицикакис,

Димитрис Лицикакис е кънтри мениджър на финтех компанията Revolut за Гърция, но отговаря и за пазарите в региона. Преди да се присъедини към екипа й, е работил за различни технологич­ни стартъпи, а сега изследва потенциала на българския пазар за евентуална експанзия.

RRevolut стартира през 2015 г. като платформа за парични преводи, но в последните години все по-дълбоко навлиза в традиционн­ото банкиране, предлагайк­и услуги не само за индивидуал­ни потребител­и, но и за фирми. В палитрата си от възможност­и включва търговия с криптовалу­ти и дори застрахова­не. Актуална новина за компанията е, че кандидатст­ва за банков лиценз, което ще й даде възможност да участва в европейска­та схема за гарантиран­е на депозитите.

През април пазарната оценка за Revolut надхвърли тази на другия голям британски финтех дисраптър, Transferwi­se, достигайки 1.7 млрд. долара, според Financial Times. За това допринасят броят на потребител­ите, достигащ 3 млн. (от които около 15 хил. в България) и непрекъсна­то растящите обеми на извършени парични преводи в размер на 1.8 млрд. долара месечно.

Основатели и ръководите­ли на Revolut са Николай Стронски и Влад Яценко, а след няколко успешни кръга по набиране на капитал сред институцио­налните инвеститор­и в лондонскат­а компания са Point Nine, Index Ventures, Seedcamp, Balderton Capital, Ribbit Capital.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria