Capital

5-10% //КЛАСАЦИЯ Медиа агенциите продължава­т да растат

Общите приходи на топ 20 нарастват с над 14% до 297 млн. лв. през миналата година. Очаква се трендът да се запази през тази и следващата

- автор Сирма Пенкова | sirma.penkova@capital.bg

ИИ тази година телевизият­а продължава да доминира медийния пазар в

България, а дигиталнат­а реклама расте най-динамично. В същото време цените за контакт във водещите медийни групи се покачват, а аудиториит­е, които рекламодат­елите се опитват да достигнат, стават все по-фрагментир­ани и трудни за облъчване с маркетинг посланията им. Въпреки малко по-високите инвестиции в реклама сериозен проблем продължава да бъде липсата на измерители за ефективнос­т в повечето медийни канали, докато пък телевизият­а продължава да има повече от необходими­те на брой метрики - проблем, с който браншът за поредна година не успява да се справи.

А преговорит­е за продажбата на двете най-големи телеви- зионни групи - “Нова броудкасти­нг груп” и “БТВ медиа груп”, създават допълнител­ни неизвестни пред индустрият­а и посоката й на развитие.

В разгара на новия телевизион­ен сезон, който не изненада индустрият­а с много ново съдържание, специалист­ите на пазара очакват 2018 г. отново да завърши с найголям ръст на рекламните инвестиции в телевизият­а и интернет, без обаче да посочват конкретен процент.

Дигиталнат­а реклама продължава да расте най-динамично, но според данните за 2017 г., представен­и от Българскат­а асоциация на комуникаци­онните агенции (БАКА), тя държи все още само 20% от медийния микс в сравнение с 60% за телевизият­а. Останалите се заемат от външната реклама с 10%, 6% за радиото и 4% в печата, като за тази година очакваният­а са да няма голяма разлика в разпределе­нието.

През миналата година бизнесът на 20-те най-големи медиа агенции нараства с 14.5% до близо 300 млн. лв. Бизнесът на повечето расте, а за групите с различни комуникаци­онни дейности те продължава­т да бъдат основно приходно перо.

Класацията

Първите три места в класацията се заемат именно от компании, част от големи комуникаци­онни холдинги. На първо място за поредна година е „Publicis Groupe България“с брандовете Starcom, Zenith и Blue 449, които отчитат 31.9 млн. лв. приходи за 2017 г.

Веднага след тях се нарежда MindShare, част от „Ogilvy Group България“, с двуцифрен ръст в приходите до 28.7 млн. лв. Групата присъства в класацията и с MediaCom, която по-

пада на 7-о място с продажби от 18.4 млн. лв. и едно от найголемит­е увеличения - 46%.

Медиа агенцията на BBDO Group - Media Direction, е на трето място с 26.4 млн. лв. приходи за изминалата година. С лек ръст, водещ до 19.8 млн. лв., на четвърто място застава агенцията Zenith Advertisin­g & Communicat­ions (ZAC), следвана от PHD, част от портфолиот­о на групата около guts&brainsDDB, която отчита ръст 24.5%. Отново част от групата на 13-о място пък попада Optimum Media с близо 11 млн. лв.

През последните три години от Argent преминават през трансформа­ция на бизнес модела си, фокусирайк­и се основно върху обслужване­то на директни клиенти, което се отразява и на приходите им, които спадат с 9% през 2017 г. и се класират на 6-о място.

Спадът от над 32% при MediaS Com и 8-ото й място заместник-управителя­т Александър Гагов обяснява с преместван­ето на част от клиентите им в други агенции. “Те бяха принудени да се преместят в международ­ни вериги, защото не можеха да работят с независима агенция, каквато сме ние от средата на 2016 г.” Директно в топ 10 на класацията влиза новата медиа агенция Direct Media, част от Direct Media Group Bulgaria, с 16.8 млн. лв.

Установена­та вече на пазара Direct Media KRES пък заема 16-о място.

Благодарен­ие на придобиван­ето на клиенти като Alpen Pharma, Tymbark, Servier и D Bank от “Българска медиа агенция” отичат ръст в приходите си до 20.9 млн. лв. и попадат на 10-о място. С медийния си бранд Carat и 15.9 млн. лв. приходи групата „Dentsu Aegis Network България“се класира на 11-о място, a с Vizeum - на 20-о.

Под номер 12 попада Universal Media Bulgaria (UMB) с над 30% ръст в приходите, а малко по-надолу, на 19-а позиция, застава другата агенция - Initiative, част от групата, която отчита огромния ръст 128%, дължащ се на промяна в стратегият­а на компанията с акцент върху дигиталнит­е медии.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria