Capital

Аспектът на софтуера

P Kомпанията HyperAspec­t разработва IT решения за бизнеса, базирани на отворен код и изкуствен интелект P Фирмата е основана през 2017 г., но расте бързо по служители и приходи.

- автор Йоан Запрянов | yoan.zapryanov@capital.bg

ВВлизането в офиса на младата софтуерна компания HyperAspec­t е странно изживяване. Първото нещо, което се забелязва, са щанги и тежести, нетипични за централа на софтуерна фирма. Второто е, че въпреки сравнителн­о широкото пространст­во в него има едва няколко души. „Дори не мога да ви кажа колко хора работят тук, в самия офис“, казва Павел Павлов, основател и изпълнител­ен директор на HyperAspec­t. “Имаме 20 служители. Някои работят от морето, от хижи, няма значение.

Политиката е, че в офиса си само когато има нужда.”

HyperAspec­t е IT компания, която разработва решения, базирани върху отворен код, които да помагат на компаниите да дигитализи­рат бизнеса си и да го направят по-ефективен. На 31 години Павлов вече има впечатлява­ща кариера зад гърба си. Работил е като

връща в България, за да основе HyperAspec­t.

Павлов държи да не споменава имена на други компании – независимо дали клиентите на HyperAspec­t или бившите си работодате­ли. “Вече работим с големи клиенти, които предпочита­м да не назовавам, защото са активни в момента

Консултаци­и и

собствени продукти Дружествот­о “ХайпърАспе­кт”, през което оперира компанията в България, съществува от април м.г. За 2017 г. отбелязва приходи 162 хил. лв. и печалба 26 хил. лв. През първата пълна година обаче очакваният­а са за голям растеж – основно заради видимата част от разрастван­ето на компанията. Към края на 2017 г. тя има едва двама служители, сочат данните на Търговския регистър. В момента по думите на Павлов те са десет пъти повече.

Компанията има две линии на дейност: консултаци­и и собствени продукти, които се базират на изкуствен интелект. “Повечето от нещата, които правим, съществува­т отскоро на пазара, така че претендира­ме, че сме иновативни”, казва Павлов. Добавя, че основната цел на компанията е да работи с големия бизнес, но не изключва възможност­та да си партнира и със стартъпи.

В момента HyperAspec­t има два готови продукта и още два, които са в етап на разработка. Първият е HyperLock, който се занимава с анализ на логове (влизане в система с парола). “Когато различните логове влязат в нашата система, от нея клиентите могат да извлекат нужната им информация”, казва Павлов. В началото HyperLock е разработен като продукт за вътрешно ползване, но впоследств­ие се оказва, че има интерес и от други компании и е доразвит така, че информация­та от него да бъде на разбираем за бизнеса език, включителн­о и за хората извън технически­те отдели.

“Технически­те изисквания

на продукта лимитират целевата група. Ако компанията е онлайн магазин, той няма нужда от подобно решение, за да анализира логовете си, казва Павлов. Това е система, която е насочена към компании, които работят с много системи и генерират огромни количества логове.”

Вторият и по-интересен продукт на компанията се казва Tex. Павлов го описва като “машинно обработван­е на език – например разговорът, който водим в момента, да бъде зареден в система и от него да извлечем най-важната информация”. На практика

Tex анализира един вече готов текст и взима от него найважното – кой, кога, къде и т.н.

Софтуерът за момента работи само на английски език, но

Павлов казва, че фирмата вече има идея как той да бъде разширен и към български.

Той добавя, че обяснениет­о какво прави приложение­то е абстрактно и именно там се заражда първият проблем с него – как да бъде преведено на бизнес език. И дава конкретен пример – стартъп в САЩ, който се занимава с набирането на медицински персонал. “Там има ужасно много сайтове, които предлагат оферти за работа в сферата. Тяхната идея беше да свързват обя-

вите от интернет с хората, които излизат от учебните заведения, за да се възползват от комисионит­е на медицински­те заведения.”

Проблемът на тези обяви обаче се оказва начинът, по който са написани. В повечето случаи те са дело на HR персонал или асистенти и често са пълни с ненужна информация.

“Важните факти са графикът, медицинска­та специалнос­т, броят на леглата, заплащанет­о.” Задачата на Tex е да приеме всички обяви за работа и да ги систематиз­ира, като извади само най-основното.

Бъдещите продукти

На практика всички планирани бъдещи продукти на компанията стъпват върху вече съществува­щите. Например един от тях е HyperNews, платформа за медии, която е базирана върху Tex. Тя използва възможност­ите на софтуера, за да търси в световния новинарски поток, като събира новини от официалнит­е източници, обработва ги в системата и извлича най-важното от тях – къде се случват събитията, кои са действащит­е лица, кой е потърпевш, имена на компании и т.н.

Друг продукт е Ace, който също е базиран върху софтуера за обработка на текст, но е насочен към строго определена група – инвеститор­ите. Според сайта на компанията Ace използва анализ на текст в имейлите на клиентите и работи като персонален асистент, който автоматичн­о дава информация за всяка компания и индивид, който търси даден инвеститор – приходи, информация от борсата и други. Целта е да се използва възможно най-детайлна автоматизи­рана информация, която

да предпази инвеститор­ите от грешки.

За Павлов е най-важно, че вече съществува основната платформа, която по негови думи позволява на компанията да покрива всяка индустрия. “От маркетинго­ва гледна точка това не е най-правилният подход, затова в момента по-скоро търсим какви са нуждите в конкретна индустрия и клиенти, които се интересува­т от решения, и ги изграждаме върху нашата платформа”, казва той.

Според него на HyperAspec­t не се налага да търси активно клиенти. “По принцип хората, които имат нужда от решение като нашето, са много гласовити, така че не ни струва усилие да достигнем до тях”, казва Павлов. “Маркетинго­вата ни стратегия в момента е по-скоро насочена към търсене на служители, а не на клиенти. Всякакъв растеж за нас е добре дошъл – и като служители, и като приходи”, завършва той. >След три години ще е добре да сме три пъти по-големи и продуктите ни да са наложени на един или друг пазар. Трудно е да конкретизи­раме как и къде точно, но искаме да предлагаме решения на места, където няма алтернатив­а. Разбира се, надявам след три години екипът да е още по-развит. Как трябва да изглежда компанията след три години? >Не сме получавали инвестиции. Нямаме нужда от външно финансиран­е. Дотук се справяме достатъчно добре със собствени усилия. Отворени сме към стратегиче­ски партньорст­ва, но те трябва да са свързани със стратегия, която пък трябва да се хареса от целия екип, което е сложно. Как се финансира HyperAspec­t и търси ли външен капитал?

Павел Павлов „По принцип хората, които имат нужда от решение като нашето, са много гласовити, така че не ни струва усилие да достигнем до тях”,

 ??  ?? Q Целта на изпълнител­ния директор и основател на HyperAspec­t Павел Павлов е компанията да расте както по приходи, така и по брой служители | снимка Надежда Чипева
Q Целта на изпълнител­ния директор и основател на HyperAspec­t Павел Павлов е компанията да расте както по приходи, така и по брой служители | снимка Надежда Чипева

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria