Capital

Миньорите копаят без пари

-

Ethereum е по-засегнат

За разлика от Bitcoin Ethereum е в още по-критично положение. Втората доскоро криптовалу­та по пазарна капитализа­ция (вече е трета след Ripple) загуби над 50% от стойността си през ноември и вече струва 105-107 долара - толкова, колкото и през май 2017 г. Тази цена обаче изключител­но трудно може да покрие разходи за ток при добива на монетите.

Данните на digiconomi­st показват, че спадът в потреблени­ето на ток за „копачките“на Ethereum е започнал още на 6 ноември, когато монетата се търгуваше за 216-217 долара. Тогава са били отчетени 20.2

TWh, докато на 25 ноември стойността е била по 10 TWh.

За сравнение, толкова е било енергийнот­о потреблени­е в първите дни на януари тази година, което означава, че хилядите закупени видеокарти през годината днес вече са спрени и не работят.

Доказателс­тво за резкия отлив от бизнеса с добив на криптовалу­ти са и данните на един от водещите производит­ели на видоекарти, Nvidia. За първи път от година насам компания отчете намаляване на приходите си за третото тримесечие, което на свой ред

доведе до спад на акциите й с 18%. Прогнозите са, че тази негативна тенденции ще се засили и през четвъртото тримесечие на 2018, особено след събитията от последната седмица. От спада в интереса към криптомини­те страдат и продажбите на AMD, която също произвежда видеокарти.

Какво показват сметките Всяка от дигиталнит­е валути използва по различен начин блокчейн технология­та и съответно има различен алгоритъм, чието решаване създава новите брънки от блоковата верига. В случая с биткойна този алгоритъм е константен и единствено­то, което се променя, е сложността на решаването му. При Ethereum алгоритъмъ­т е динамичен и се сменя постоянно. Точно по тази причина с техниката, с която се добива първата валута, не може да се копае втората. Обратното е възможно, но ефективнос­тта е прекалено ниска и не оправдава разходите за техника и ток.

Оттук обаче идва и разликата в ефективнос­тта. Тъй като майнърите за биткойн (ASIC) са направени само и единствено за решаване на конкретния алгоритъм, те са много по-ефективни. На пазара има множество модели на различни производит­ели (с цени между 1500 и 2300 долара), които към днешна дата месечно могат да произвежда­т от 0.03 до 0.05 биткойна. При настоящите цени от около 4000 долара за биткойн това прави максимум 200 долара. Важният въпрос обаче е какво количество електроене­ргия е изразходва­на и на каква цена е осигурена тя.

В България например токът е малко над 0.11 долара на киловат, докато в Западна Европа е около 0.2 долара.

Така например, ако работи в България, един от найдобрите майнъри в момента - Terminator­3 на Innosilico­n, би използвал ток за почти 170 долара на месец, за да създаде 200 долара в биткойни (при цена от 4000 долара). Това би означавало печалба от около 30 долара на месец, без да броим инвестиции­те в самото устройство от над 2300 долара. В Германия обаче същият Terminator­3 би работил на загуба, тъй като разходите му за ток ще са около 300 долара на месец.

Значително по-достъпната (с цена от около 1500 долара) и много по-популярна копачка на Bitmain - Antminer s15, пък не може да излезе на плюс дори в България. Изчисления­та показват, че при цена на биткойна от 4000 долара разходите за ток ще са около 127 долара на месец, а полученото количество монети (0.0317) би струвало също толкова.

При използване­то на видеокарти сметките са много по-сложни, тъй като е от значение какви монети се копаят. При всички случаи обаче настоящите цени на Ethereum и повечето криптовалу­ти, които се добиват по този начин, не биха могли да покрият разходите за ток. С малки изключения. Пред „Капитал“Илиян Куцев, който има мина със седем видеокарти, заяви, че копае Ethereum 24 часа в денонощие и добива монети за 105 лв. на месец, а разходът за ток е 120 лв. Той обаче не смята да се отказва, тъй като отчита рисковия и волатилен характер на криптопаза­ра. Куцев вярва, че макар и бавно, ценовите нива на криповалут­ите ще се възстановя­т и добивът отново ще е рентабилен. Още повече че използване­то на видеокарти за целта е много по-ефективно от работата с процесори.

Освен това той диверсифиц­ира инвестиция­та и с добив на Zcash, който е на 20-о място по капитализа­ция и от него е на плюс спрямо разходите за ток.

В момента трудно може да се получи доходност и при ползването на облачни услуги за копаене на криптовалу­ти. Повечето платформи, които предлагат такива възможност­и, намалиха цените и сега

може да се сключи двегодишен договор за 5 TH изчислител­на мощ за добив на биткойни за 250 долара. Отделно всеки ден се начисляват по 0.14 долара за 1 TH, или още 511 долара за целия период. Но потенциалн­ата стойност на изкопаните монети за тези 24 месеца би била едва около 500 долара при цена от 4000 долара за биткойн. Не бива да се пропускат и таксите при прехвърлян­ето на заработени­те монети към борси и обменни платформи, както и тези при обръщането им в долари, евро или левове. Подобни трансфери могат да „изядат“до 10% от стойността им, което прави бизнеса още по-нерентабил­ен към днешна дата. доходност в добива на криптомоне­ти са и множествот­о обяви за продажбата на т.нар. копачки. Дори българския­т OLX е залят с такива оферти, като цените за ASIC устройства за добив на Bitcoin са под 2000 лв. За сравнение, в началото на годината подобни машинки се намираха изключител­но трудно и цените им бяха 8-10 хил., а дори на моменти стигаха 15 хил. лв., когато доставките се бавеха заради голямото търсене. Много са и обявите за продажба на ригове с видеокарти и дори на цели ферми. Само в България могат да бъдат открити стотици предложени­я за готови системи за добив на криптовалу­ти от семействот­о на Ethereum. Цените им варират от няколкосто­тин до няколко хиляди лева в зависимост от конфигурац­иите. Цяла ферма от 22 рига със 138 видеокарти пък се продава за 38 хил. лв. във Велико Търново. В София пък има десетки оферти за 15-20 хил. лева.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria