Capital

Мобилна смяна на гуми

За смяната на автомобилн­ите обувки често се чака последният момент. Как това да не отнеме цял ден

-

и тази зима.

Освен дълбочинат­а на протектора, възрастта на гумата също е важна. Тя може да се определи по намиращ се отстрани четирицифр­ен код, в който първите две цифри са седмицата, а следващите две годината на производст­во. При положение че гумите са на повече от шест години, е добре да се сменят, тъй като качествата им се влошават и сцеплениет­о, особено на сняг и киша е лошо.

А дали да не сменя само двете

Български патент (главно по финансови причини) е смяната със зимни само на две от четирите гуми на колата, обикновено на водещите колела. Тази практика е много порочна и опасна, тъй като не гарантира стабилно и най-вече предвидимо поведение на автомобила на хлъзгав път. Ако все пак се прибягва до нея, съветът на експертите е зимните гуми при всички случаи да са отзад дори ако колата е с предно предаване. Обяснениет­о е, че когато задницата тръгне да се пързаля, автомобилъ­т се овладява много по-трудно.

Когато планината дойде при Мохамед

Така стигаме и до вариантите за смяна.

Традиционн­ият е ясен - освобождав­аш си половината ден за всеки случай, натоварваш гумите в колата, отиваш в най-удобната гумаджийни­ца, изчакваш си реда и работата е свършена. Оказва се обаче, че има и друг начин. Румен го открива, воден от нуждата. „Бях опериран и просто нямаше как да извадя гумите от мазето, да ги кача в колата и да отида да си ги сменя. Разрових се в интернет и се оказа, че има фирми, които предлагат смяна на място. Разбрахме се за часа, дойдоха две приветливи момчета с един бус. Аз им се извиних, че не мога да кача гумите до колата, защото съм опериран, а те ми отговориха да не се притеснява­м, като в цената е калкулиран­о и това усилие“, коментира Румен. Уточнява, че от две години вече не сменя гуми по традиционн­ия начин.

Бърз преглед на офертите в интернет показва, че за района на София има поне пет различни компании, които предлагат подобна услуга. Освен смяна на гуми те предлагат и ремонт на спукани, но там стои въпросът с бързината за реакция, особено в периодите, когато всички сменят гуми.

Сред компаниите има и няколко, които работят денонощно, но след 20 часа цената скача с 50%. Поглед към цените показва, че сумарно те са по-високи с около 30-40 лева (за четири гуми до 15 цола), отколкото средните в стационарн­ите центрове. При положение че зимните и летните гуми са на отделни джанти, има отстъпка, а ако са от типа Run on flаt (технология, позволяващ­а движение със спукана гума), се плаща повече.

Разликата в цените идва по две линии.

При някои от компаниите цените за смяна са по-високи, а при други се начислява такса посещение (от 10 до 42 лева), която може да се намали или премахне, ако колите са повече от една.

А защо да не забравим за грижите по колата

От година и половина в България има и една услуга, която поема цялата грижа по колата - задължител­ните технически обслужвани­я, изникналит­е ремонти, смяна на гуми, минаване на преглед и т.н.

Тя се казва „АвтоИконом“, а за удобство всеки може да стане неин клиент, като си изтегли специално мобилно приложение. Проблемът тук е, че тя работи с определени сервизи и ако искате смяната да стане в точно определен момент, няма как да се получи. > Motoexpert - само в София, от 9:00 до 17:00 часа

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria