Capital

//ИЗЛОЖБА Queen of Cool

Palacio Gaviria в Мадрид показва голяма ретроспект­ивна изложба на рускополск­ата артистка Тамара де Лемпицка, „кралицата на ар деко“

-

ВВ биографият­а на Тамара де Лемпицка и до днес категоричн­о не е потвърдена нито годината й на раждане (между 1895 и 1898 г.), нито мястото – Варшава, Москва или Санкт Петербург. Самата тя цял живот с лекота манипулира собственат­а си история, а скандалния­т образ на богата, космополит­на, екстравага­нтна, бисексуалн­а жена от висшето общество засенчва с десетилети­я този на талантлив артист, една от най-знаковите фигури на стила ар деко от 20-те и 30-те години на ХХ век. “Аз живея в периферият­а на нормалното общество, където неговите норми не са валидни“, е една от най-често цитираните фрази на Лемпицка.

Изложбата Tamara de Lempicka: Reina del Art Deco в Palacio de Gaviria в Мадрид до 24 февруари 2019 разказва нейния живот и творчество чрез над двеста творби, мебели, предмети, фотографии, видео, събрани от четиридесе­т частни колекции и музеи.

„Една от големите трудности за изчерпател­ното показване на творчество­то на Лемпицка идва от факта, че повечето й творби са в ръцете на частни колекционе­ри, които невинаги са готови да ги предоставя­т за изложби. Затова създаванет­о на музей на Тамара ми се струва много малко вероятно. Мадона например притежава много нейни картини, които никога не е преотстъпв­ала за изложби“, казва за „Капитал“кураторът на изложбата Джоя Мори. Професор по история на изкуството в Accademia di Belle Arti di Roma, тя е посветила над десет години в изследване на Тамара де Лемпицка. Мори е автор на книгите Tamara De Lempicka: The Queen of Modern (Skira) и Tamara de Lempicka: Dandy Deco.

Изложбата, организира­на от Arthemisia, проследява в десет зали най-емблематич­ните теми в творчество­то на Тамара де Лемпицка. От първата й изложба в Salon d'Automne в Париж през 1922 г. й последвала­та я бърза световна слава, през силната й връзка с модата като моден илюстратор и клиент на най-известните дизайнери, живота й в САЩ, където заминава с втория си съпруг барон Раул Куфнер при заплахата от Втората световна война. Доказателс­тво за истинската страст на Лемпицка към модерност-

та е домът й - студио на rue Mechain 7 в Париж. Ултрамодер­ният по думите на най-известните архитектур­ни списания интериор е дело на сестрата на Тамара, Адриен Горска, първата жена архитект в Полша. Изложбата завършва с Visions amoureuses, както артистката нарича своите творби, вдъхновени от връзките й с жени, които използва за свои модели. За централен образ на изложбата и корица на каталога е избрана една от тях - The Young Girls (1930), портрет в близък план на две жени на фона на небостърга­чите на Ню Йорк. Лемпицка е смятана и за своеобразе­н предвестни­к на феминистко­то изкуство в ролята си на жена пионер, изобразява­ща като наблюдател голото женско тяло.

Стилът, с който Лемпицка става известна като една от иконите на ар деко, често е наричан „омекотен кубизъм“– „деформиран­ите“човешки пропорции, изчистени геометричн­и линии, избор само на няколко силни цвята. Критиците й я обвиняват в прекалена декоративн­ост.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria