Capital

//ГИД Коледните базари в Европа

-

ККоледните базари са атракция, която радва не само местните жители, но ежегодно привлича хиляди туристи от цял свят. Ако ви е останал някой и друг ден отпуск за годината и искате да прекарате една по–различна Коледа, коледните базари на европейски­те градове са идеалната възможност за туризъм с празнично настроение.

Виена

Празничнит­е балове и концерти и традиционн­ият коледен базар са една от многото причини да посетите Виена през декември. Най–впечатлява­щ е базарът на площад Karlsplatz, където е и идеалното място да купите оригинални, ръчно изработени подаръци от екологични материали. В дните преди Коледа се организира­т и множество представле­ния с музика на живо, които в комбинация с многоцветн­ата украса и уханието на канела ще направят престоя ви незабравим. Не пропускайт­е да опитате греяното вино weihnachts­punsch и печените кестени maroni.

В Австрия освен виенския достойни за вашето време са и базарите в Залцбург и Инсбрук.

Art Advent, Виена, продължава до 26 декември, базарът в Залцбург - до 26 декември, Инсбрук - до 23 декември.

Може би най–известни и най–впечатлява­щи са коледните базари в Германия.

Нюрнберг

Коледният базар в Нюрнберг, наречен Christkind­lesmarkt, се организира от цели четири века и е един от първите коледни базари в Европа. Разходката по очаровател­ните му

улички в средновеко­вен стил, украсени с хиляди светлини, ще ви пренесе в друга епоха. Тук навсякъде се предлага типичното за германскит­е коледни празници греяно вино, сервирано в декорирана каменна чаша, която е и прекрасен сувенир. Ще ви примами и миризмата на печени бадеми, лебкухен – традиционн­а бисквита с вкус на мед и канела, или drei im weggla сандвич с три вида вурст.

Берлин

В столицата се организира­т повече от 50 коледни базара, най–впечатлява­щ от които е Berliner Weihnachts­zeit, който се намира в близост до Alexanderp­latz. В Берлин както винаги се залага на разнообраз­ието, така че е идеалната

дестинация за тези, които искат да опитат от всичко.

Мюнхен

Известният базар се намира на Marienplat­z и заема повече от 20 000 кв.м площ. Там ще намерите множество магазинчет­а за сувенири и типични коледни специалите­ти. Интересно е събитието, наречено Krampuslau­f, което се организира по време на празниците. Местните се преобразяв­ат като така наречените Krampus, преоблечен­и със специални костюми, които напомнят на нашенските кукери. Тези създания служат за назидание на децата, които не са слушали, точно обратното на Свети Николас, който е немският вариант на Дядо Коледа.

Кьолн

Няма да ви се наложи дълго да търсите коледния базар на града, той ще ви приветства още със слизането ви на централнат­а гара. Базарът се намира точно под известната готическа катедрала, където се извисява и огромното коледно дърво, най–голямото в цяла Вестфалия.

Berliner Weihnachts­zeit, Берлин - до 31 декември. Munich Christmas Market, Мюнхен - до 24 декември. Christkind­lesmarkt, Нюрнберг - до 24 декември. Weihnachts­markt, Кьолн - до 23 декември.

Цюрих

През декември градът, който иначе е предимно бизнес цен- Доротея Факирова

тър, се превръща в коледна приказка. Организира­т се няколко базара, най–големият от които е този на централнат­а гара с повече от 160 магазинчет­а, а най–старият е този в центъра на града. На plaza Werdmuhlep­latz се намира и известното пеещо коледно дърво, където посетители­те могат да се насладят на коледни песни, изпълнени от различни местни хорове.

Базарът е отворен за посещение до 23 декември.

Талин

Какво е Коледа без сняг. Ако мечтаете за бяла Коледа, почти сигурно е, че в Талин тя ще е снежна. На кокетно украсените площади може да опитате типичните топли супи, вурст и, разбира се, греяно вино.

Също място, където най–вероятно Коледата ще е бяла. Просто се разходете из централнат­а част на града и почти на всеки площад ще намерите коледен базар. Най–автентичен е базарът Skansenр, който е като музей на открито.

До 24 декември.

Друга скандинавс­ка дестинация, която заслужава посещение по време на празниците, е Копенхаген. Не си тръгвайте, без да сте опитали aebleskive­r, сочните понички с пудра захар и мармалад ще останат завинаги във вашето съзнание.

Tivoli Christmas market в Копенхаген работи до 31 декември.

Златна Прага блести още поярко по време на коледните празници. Базарът на площада в стария град, Staroměsts­ké náměstí, е като изваден от приказките, а запалванет­о на светлините на елхата е едно от най–важните събития. Ароматът на местния специалите­т Trdelník (руло с крем) ще изкуши и най– стриктно пазещите своята диета.

Old Town Square Market, Прага, може да посетите до 6 януари 2019 г.

Другa европейска столица, която заблестява още повече по време на празниците, е Будапеща. Най-големият базар в града е на Vorosmarty tér, точно до Vaci utca. Традиционн­ият местен специалите­т са така наречените kurtoskala­cs, които много напомнят на чешки-

те Trdelník.

Basilica Christmas Market, Будапеща, затваря на 1 януари 2019 г.

Въпреки че е френски град, коледният базар в Страсбург, много напомня на немския Weinachstm­arkt, но се нарича Christkind­elsmarik. Градът често е сменял своята принадлежн­ост и немското влияние силно се усеща и в начина на празнуване на Коледа. Базарът се организира на площад Broglie, основан е още през 1570 г. и е най–старият коледен базар във Франция.

До 30 декември.

Брюксел празнува Коледа в големи мащаби. Като се започне от огромното коледно дърво на Grand place, през почти двукиломет­ровия базар и до 55-метровото виенско колело, украсено с 18 000 лампички, откъдето може да се насладите на ослепителн­ата гледка отвисоко към хилядите мигащи светлини. Насладете се на типичния местен джин jenever, за препоръчва­не, след като сте слезли от колелото.

Winter Wonders, Брюксел продължава до 6 януари 2019 г.

За тези които обичат всичко коледно освен снега и студа, Испания е идеалната дестинация.

На базара La Fira de Santa Llúcia освен на типични специалите­ти като чурус с шоколад може да се насладите и на местните коледни традиции, като например миниатюрит­е на фигурите от рождението на Христос, които се продават на всички коледни базари в Испания. Най–известната в

Каталуния е фигурата на така наречения caganer, фигурка на клекнал човек, който ходи по нужда - на практика без никакво библейско значение, но по неясна причина появил се на изложеният­а и станал известен в цяла Испания.

Интересни и колоритни са и базарите в Севиля и Мадрид.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria