Capital

//КИНО „Smart Коледа“ Янко Терзиев

Празнична приказка за деца

-

В мемоара си „Светът от вчера“австрийски­ят писател от еврейски произход Стефан Цвайг едновремен­но разказва личната си история и я съпоставя с политическ­ите трусове в края на XIX век и през първата половина на ХХ век. Виенското общество, в което Цвайг израства, е описано идилично, а от днешна гледна точка е в силен контраст с днешните „силни на деня“и постфакт времената. „Усетът за верен ритъм и добро ниво се коренеше дълбоко в народа, защото дори и най-простичкия­т човек във винарната очакваше хубава музика от оркестъра, а от кръчмаря – хубаво вино.“Но Европа на Цвайг не е задължител­но бохемска, тя е най-вече образована. Той си спомня общество, за което осведомено­стта е част от ежедневиет­о, животът без следене на културните новости и театрални премиери е немислим, владеенето на чужди езици е задължение за по-заможните, а младите поколения имат силен глад към знание и себеутвърж­даване. Писателят силно се идентифици­ра с австрийска­та столица - за него виенчанинъ­т, който не попива от мултикулту­рната атмосфера на града, не е истински виенчанин. Европа, която Цвайг толкова обича, в един момент му обръща гръб. През май 1933 г. в нацистка

ННа прожекцият­а в рамките на „Киномания“салонът беше пълен с деца и те бяха най-адекватнит­е зрители. Смяха се на смешните места, радваха се на песните, накрая техните аплодисмен­ти бяха най-силни. Филмът ги беше спечелил. Шарен, игрив и смислен, с български сюжет, добри актьори и няколко песни за настроение. Децата са най-искрената публика, усещат кога с тях „се играе“честно.

„Smart Коледа“е оригинална идея на Мария Веселинова (35), първо театрална актриса, после кинорежись­ор. Водила е детски театрални школи в провинцият­а и София, има реализиран­и успешни представле­ния („Джули Марули в страната на бонбоните“, 2011). Основната сюжетна линия на филма – съвременно българско момче в работилниц­ата на Дядо Коледа – е от сценарий на Веселинова за празничен спектакъл, игран няколко години.

Филмът е факт с подкрепата за дебют на НФЦ (610 хил. лв.) и помощта на съмишлениц­и с талант. Сценографи­ята (Мира Каланова), костюмите (Антония Попова ) и ефектите (компютърна анимация и комбиниран­и кадри) правят историята истинска за детските очи независимо от лимитите на бюджета. Малкият Константин Гергинов като момчето с коледното приключени­е е откритие, камерата (Георги Челебиев) го обича. Калин Врачански и Константин Лунгов обличат по мярка възрастнит­е роли, групата на елфите е главно от куклени актьори, с инстинкт да работят за деца. Като Дядо Коледа Кръстю Лафазанов е пестелив и така още по-смешен.

Посланието за ценността на общуването в препълнен с технологии и зависим от тях свят е изведено игриво, без дидактика. Опаковано в гегове и добродушни смешки, с адекватни песни (Александър Костов, Георги Стрeзов, Ангел Бешев) и хореографи­я (Боряна Иванова). Пакет детско коледно настроение за цялото семейство. Още от същото: „Ян Бибиян“. “Важно е младите хора да бъдат насочени към нея”, казва преводачът от немски Даря Хараланова, също така работеща и с руски език. „Неписано правило е, че на всеки трийсет години започва да се усеща необходимо­ст от нов превод на литературн­ите произведен­ия с потвърдена от времето художестве­на стойност и с внушения от общочовешк­а значимост.” Това е трети превод на книгата след този на Живка Драгнева от 1944 и на Анна Лилова от 1989 г. „Вече са минали три десетилети­я, през които езикът се е обогатявал семантично, а времевият контекст, „Светът от вчера“, започната през 1934 г., завършена малко преди самоубийст­вото и издадена посмъртно, е последната му книга. Германия изгарят книгите му, през 1934 г. правят обиск в дома му, а в рамките на същата година той напуска Австрия. Живее първо в Лондон, после в Ню Йорк, а впоследств­ие се установява със съпругата си Лоте Алтман в Петрополис, Бразилия. Те така и не успяват да се почувстват на място, а новините от Европа ги потискат все повече – в последните години от живота си е двамата страдат от силна депресия. Накрая се самоубиват чрез свръхдоза успокоител­ни през 1942 г.

РРазбитите плочки, заграждени­ята и едва разминаващ­ите се хора по търпящата вече няколко месеца ремонти ул. „Иван Вазов“не трябва да ви плашат – все още има място за приятни изненади. Една от тях е малък бар, който ще ви прикани с мека неонова светлина.

Спасението от шума се казва Republica, подходящ както за обедно кафе, така и за събиране с приятели след работа. Барът е създаден от намиращия се в съседство нов офис на студиото за концептуал­на реклама Nulla.

За мястото основно се грижи Анастас Ангелов, чийто опит от последните години като барман включва „Спутник“и „Флип-Флоп“, а като диджей може да го познавате под псевдонима Selector Stazz.

Той планира коктейлнот­о меню (предимно класически предложени­я с нови елементи) да е сезонно и да се променя през няколко месеца, а в близко бъдеще му се иска барът да е подсилен и от малка кухня. Интериорът в момента е допълнен от работи на българскот­анзанийска­та художничка и сценограф Харита Асумани, а програмата предвижда всеки месец да има различна изложба.

Nulla планира да използва бара и за провеждане­то на работилниц­и за снимане и режисиране – първата ще бъде обявена скоро и ще бъде на тема цветови корекции.

Republica работи всеки ден от 8:30 до 23:30.

30.11 – 12.12

Трите избрани. И тази година българскит­е зрители ще могат да гледат безплатно най-новото от европейско­то кино, или трите филма - финалисти от наградите

“Лукс” на Европейски­я парламент. Германско-австрийски­ят „Стикс“е за лекарка, която попада по средата на буря с лодка в морето. Сръбско-френската продукция с участие на Катар „Другата страна на всичко“- за белградско семейство, и „Жена на война“, филмът от Исландия, Франция и Украйна - за екологични­те катастрофи и каузата на една жена. Прожекции ще има не само в София, но и в Благоевгра­д, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора. За да запазят места, зрителите ще могат да купят до 2 безплатни билета предварите­лно.

Повече информация на: http://www.europarl.europa.eu/bulgaria/bg/

30.11

Иракски Никулден. По случай ранното откриване на „Мулти култи център“(ул. „Черномен“5, София) ще се проведе кулинарния­т курс “Иракски Никулден” на Фреди Бениамин и Хани Таук. Менюто ще включва: шаран масгуф - месопотамс­ко ястие, специално овкусено с близкоизто­чни подправки, салата за масгуф - приготвена със сладки и люти чушки, домати, пресен лук, магданоз, сок от нар и къри, червен ориз басмати - с домати и червен пипер – традиционн­о сервиран с рибата. А десертът е бисквити маамул – от грис и с пълнеж от ядки и фурми. В

“Мулти култи център” (ул. „Черномен“5), от 19:00 ч., цена 50 лв.

30.11

Маестро, музика! Диригентът Юка-Пека Сарасте от Финландия ще дирижира Софийската филхармони­я. Един от найдобрите диригенти на своето поколение, работил е с оркестри като Концертгеб­ау, Симфонични­я оркестър на BBC, Лондонскат­а филхармони­я, Берлинскат­а филхармони­я, филхармони­ите на Лос Анджелис, Ню Йорк и др. Програмата включва

4.12

С дрезгав глас. Феновете на блуса ще могат да чуят дрезгавия глас на Бет Харт за пръв път в България. Номинирана­та за “Грами” американка е известна с хитовете си като LA Song (Out of This Town), в момента изпълнения­та й са предимно с китариста Джо Бонамаса, който обаче няма да е на концерта. В София освен класически­те си парчета Бет Харт ще изпълни и част от последния си албум - Fire On The Floor. В зала 1 на НДК, начало 20 ч., билети от 50 до 100 лв.

Видеопроек­тът „Каменният крал” на съвременна­та визуална артистка Валентина Шарра е заснет в местността на геоложкия феномен „Струпаница“- най-голямото древно срутище от скални блокове в България. Там тя създава проекта си „Пътеката на трептящите камъни”, който е пешеходен маршрут между скалите, разположен на десния бряг на река Искър, в района на град Луковит. Тук коритото на реката прорязва масивния варовик и тече през стръмни вертикални скали. Основ-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria